TotalEnergies, κράτος εν κράτει ή το παγκόσμιο «μακρύ χέρι» της Γαλλίας; Οι αντιφάσεις του Μακρόν και το φυσικό αέριο από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Ρωσία

File Photo epa09498298 French President Emmanuel Macron (L) speaks with Total Chief Executive Officer Patrick Pouyanne (R) as he hosts a dinner at the Elysee Palace EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT




Στην πρόσληψη έμπειρων διπλωματών από το γαλλικό όμιλο πετρελαίου TotalEnergies, στο τμήμα λόμπι του αναφέρεται το εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde που υπογράφι οι Nabil Wakim, Perrine Mouterde και Ynès Khoudi, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία πρακτική που αναδεικνύει τις αντιφάσεις του γαλλικού ΥΠΕΞ, ιδιαίτερα στο θέμα του κλίματος.

Όπως σημειώνεται, η εφημερίδα κατάφερε να συνομιλήσει με περισσότερους από σαράντα διπλωμάτες, πρώην υπουργούς και διευθυντές εταιρειών -όλοι τους ζήτησαν την ανωνυμία να σεβαστεί το καθήκον τους για εμπιστευτικότητα- για να κατανοήσει τον βαθμό στον οποίο αυτή η πολιτική παίζει με τις στρατηγικές επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας.

  • Η TotalEnergies δεν είναι μια εταιρεία όπως οι άλλες: υπάρχει σε περισσότερες από 120 χώρες, αναπτύσσει ένα δίκτυο επιρροής που μερικές φορές ισοδυναμεί με αυτό του Quai d’Orsay και για να το κάνει αυτό, ξέρει πώς να στρατολογεί τους καλύτερους ειδικούς, υπογραμμίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας, ότι μεγάλο μέρος της διαχείρισης διεθνών υποθέσεων της Total γίνεται… από διπλωμάτες ή πρώην διπλωμάτες.

Η ίδια η εταιρεία εκτιμά, ότι μεταξύ των 300 διευθυντικών στελεχών του ομίλου είναι περίπου τριάντα πρώην ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν ηγετικές θέσεις, ενώ σύμφωνα με την Aria, ΜΚΟ που ειδικεύεται στις έρευνες για την ενέργεια και το περιβάλλον, τα τελευταία δέκα χρόνια, περισσότεροι από πενήντα πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι στις κρατικές υπηρεσίες κατείχαν διευθυντικές θέσεις στην TotalEnergies. Σήμερα, δύο νυν διπλωμάτες βρίσκονται «εν κινήσει» στην εταιρεία, διευκρινίζει το υπουργείο.

«Θα ήταν λυπηρό αν δεν υπήρχαν αυτές οι πύλες. Εφόσον τηρείται ο κώδικας δεοντολογίας, δεν βλέπω κινδύνους», εξήγησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Γερουσίας για τις υποχρεώσεις της TotalEnergies, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Αντιμέτωπος με την κριτική, ο Jean-Yves Le Drian ήταν πολύ ξεκάθαρος ενώπιον της Γερουσίας: η διπλωματία είναι εκεί για να αναπτύξει τις γαλλικές εξαγωγές, σημειώνει η ε/φ, υπογραμμίζοντας την εξήγηση που έδωσε ο πρώην ΥΠΕ, αναφέροντας: «Aυτό συνίσταται στο να θέσουμε τα δίκτυά μας, τους μοχλούς δράσης και την ικανότητά μας να επηρεάζουμε στην υπηρεσία των εταιρειών και των οικονομικών μας συμφερόντων»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αρκετοί διπλωμάτες που ερωτήθηκαν, υπογραμμίζουν, ότι ο πολλαπλασιασμός αυτών των αποσπασμάτων μαρτυρεί ταυτόχρονα την επιθυμία του Quai d’Orsay για καλύτερη γνώση των οικονομικών θεμάτων, αλλά και αναγκαιότητα, δεδομένου του αριθμού των διπλωματών χωρίς ανάθεση αρμοδιοτήτων.

  • Άλλωστε, ο ρόλος τους γίνεται αντιληπτός από την άμεση επένδυση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Total Patrick Pouyanné, ο οποίος μερικές φορές δυσκολεύει τη ζωή των δικών του «διπλωματών», σημειώνει η εφημερίδα, κατά την οποία, το ισχυρό αφεντικό δεν κρύβει την ικανότητά του να επικοινωνεί απευθείας με αρχηγούς κρατών ή υπουργούς ενέργειας, είτε πρόκειται για τον ίδιον τον Emmanuel Macron ή τον υπουργό πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, με πρώην υπουργό, που ο ίδιος είχε προβλήματα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, να αναφέρει: «Ο Pouyanné, είναι πιο ισχυρός από πολλούς υπουργούς και, σε πολλές χώρες, θεωρείται πιο σταθερός και πιο γνωστός εκπρόσωπος της Γαλλίας»

«Είναι σύνηθες να παίρνουμε οικονομικούς παράγοντες, κατά την διάρκεια διπλωματικών επισκέψεων, αλλά υπάρχει μια στιγμή, που αυτό δημιουργεί πραγματικά πρόβλημα όταν παίρνουμε παίκτες πετρελαίου», δήλωσε ο Laurence Tubiana, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα και ένας από τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας του Παρισιού, υπογραμμίζοντας ένα πρόβλημα «συνοχής».

Κατά την εφημερίδα, ένα από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα αυτής της αντίφασης βρίσκεται στην Ουγκάντα, γύρω από την ανάπτυξη πετρελαίου Eacop της TotalEnergies, αλλά και στη Μοζαμβίκη, όπου η γαλλική διπλωματία φαίνεται επίσης να έχει ευθυγραμμιστεί με την «διπλωματία Total».

Σήμερα, το ζήτημα της επιρροής της TotalEnergies εξακολουθεί να τίθεται στη Ρωσία, τονίζει η εφημερίδα, όπου, όπως σημειώνει, παρά την εισβολή στην Ουκρανία, η τοποθεσία Yamal LNG διαφεύγει των ευρωπαϊκών κυρώσεων και οι παραδόσεις φυσικού αερίου από αυτήν την τοποθεσία συνεχίζουν να αυξάνονται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.

Στην TotalEnergies επαναλαμβάνουν, ότι σέβονται το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων. «Εάν επιβληθούν [νέες κυρώσεις], θα σταματήσουμε τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου [από τη Ρωσία]», εξήγησε ο Patrick Pouyanné στη Γερουσία, θέση, που χλευάζεται από τις ΜΚΟ.

«Η εταιρεία χρησιμοποίησε τη σημαντική πολιτική της δύναμη για να ασκήσει πίεση στις γαλλικές και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Επίσης, συμμετείχε σε δεκάδες συναντήσεις με στόχο να επηρεάσουν τη διαμόρφωση και την εφαρμογή των κυρώσεων», καταγγέλλει η Mai Rosner, της ΜΚΟ Global Witness, ενώπιον της Γερουσίας.

Εν τω μεταξύ, Γαλλία και Ευρώπη δεν έχουν εισαγάγει ποτέ τόσο πολύ ρωσικό αέριο με πλοίο, όσο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ένα πανάκριβο αέριο, το οποίο προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την τοποθεσία Yamal LNG, που εξακολουθεί να ανήκει στην TotalEnergies και το συνεργάτη της τη ρωσική Novatek, επισημαίνει καταλήγοντας το δημοσίευμα.

Le Monde [Comment TotalEnergies et la diplomatie française travaillent main dans la main]

Στρατηγικό έργο υψίστης σημασίας για τις τρεις χώρες: Αρχές Ιουνίου η μελέτη για τον Great Sea Interconnector, που θα “ενώσει” το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: