Καυγάς με τον Λιλλήκα: Ο Αβέρωφ ‘αποφάσισε να μετατραπεί σε ψαρά’…




Αν η Κυβέρνηση προχωρούσε στην προπώληση του Φυσικού Αερίου το 2013, αποφεύγοντας το Μνημόνιο, τα έσοδα θα κατέληγαν στην κυπριακή οικονομία, στην ανάπτυξη και θα διασφαλίζαμε το μέλλον και των επόμενων γενιών.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι “μετά την επιβολή του Μνημονίου, σημαντικό μέρος των εσόδων από το Φυσικό Αέριο θα καταλήξει, δυστυχώς, στα ταμεία της Τρόικα και όχι στην κυπριακή οικονομία”.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για προπώληση του κυπριακού φυσικού αερίου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ο κ. Νεοφύτου “αποφάσισε να μετατραπεί σε ψαρά” και “θέλει να πωλήσει ψάρι στο γιαλό ή `αέρα κουπανιστό` όπως έλεγε πριν από μερικά χρόνια”.

“Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μαζί με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, δεν προπώλησαν Φυσικό Αέριο το 2013”, καθώς “προείχε η δέσμευση τους προς την κ. Μέρκελ, να μετατρέψουν την Κύπρο σε πειραματόζωο”, πρόσθεσε.

Προείχε, συνέχισε, “η δέσμευση τους να επιβάλουν στην Κύπρο τα τραγικά μνημόνια της λιτότητας και ταυτόχρονα να εκδιώξουν μέσα από το κούρεμα των καταθέσεων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τους Ρώσους από την Κύπρο”.

“Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αφού μαζί με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, φρόντισαν πρώτα να ληστέψουν τις καταθέσεις των πολιτών, να ανεβάσουν την ανεργία στις 70.000, να κόψουν τα επιδόματα των ευπαθών ομάδων, να καταντήσουν έναν στους τρεις Κύπριους να ζει κάτω απ το όριο της φτώχειας, αποφάσισε τώρα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, να μετατραπεί σε ψαρά”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “αποφάσισε να πουλήσει ψάρι στο γιαλό ή `αέρα κουπανιστό`, όπως έλεγε πριν από μερικά χρόνια”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “ακόμα και σήμερα, αποδεικνύονται ανίκανοι ως Κυβέρνηση, να ολοκληρώσουν την προπώληση του Φυσικού Αερίου”, παρότι ως Συμμαχία Πολιτών, θα βρείτε πάμπολλες δηλώσεις μας που καλούσαμε την Κυβέρνηση να επισπεύσει τις συμφωνίες με την Αίγυπτο”.

“Η αναβλητικότητα και η υποχωρητικότητα της Κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας αλλά και ενδεχόμενων πιέσεων από άλλες `φίλες χώρες, παγίδεψε τελικά την Κύπρο΄”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “για αυτό δεν ευθύνεται ο Υπουργός Εμπορίου αλλά οι πολιτικές της Κυβέρνησης Αναστασιάδη”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “η ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ, άλλαξε τα δεδομένα” και πρόσθεσε ότι “οι νέοι αγωγοί και οι σχεδιασμοί της Ρωσίας, δημιουργούν εντελώς διαφορετικό περιβάλλον στην ίδια την ευρωπαϊκή αγορά και πολύ αμφιβάλλω αν θα μπορούμε να εξάγουμε πλέον στις τιμές της Gazprom”.

Γραπτή Δήλωση Υπεύθυνου Πολιτικού Σχεδιασμού ΔΗΣΥ κ. Χαράλαμπου Σταυρίδη.

Δεν μας ξενίζει το ύφος και το πολιτικό επίπεδο της προσωπικής επίθεσης που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εναντίον του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Μας έχει συνηθίσει, εξάλλου, σε παρόμοιου επιπέδου προσωπικές επιθέσεις. Εμείς, αντιπαρερχόμαστε τους όποιους χαρακτηρισμούς του κ. Λιλλήκα θεωρώντας απλά χρήσιμο να υπενθυμίσουμε στους πολίτες ορισμένα γεγονότα τα οποία ο κ. Λιλλήκας προσπαθεί να ξεχάσει.

Η εισήγηση του κ. Λιλλήκα περί αποφυγής υπογραφής μνημονίου, μέσα από την προπώληση του κυπριακού φυσικού αερίου, πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2012.

Η συγκεκριμένη εισήγηση προηγήθηκε ακόμη και της επιβεβαιωτικής γεώτρησης της Noble, που ακολούθησε τον επόμενο χρόνο και που – δυστυχώς – κατέδειξε ότι οι πραγματικές ποσότητες φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο κοίτασμα είναι σημαντικά λιγότερες από ότι αρχικά υπολογίζετο με βάση την πρώτη διερευνητική γεώτρηση.

Μόλις τον περασμένο Ιούνιο οι εταιρείες Noble, Delek και Avner προχώρησαν στην κήρυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 ως εμπορεύσιμο, και μόλις πριν από λίγους μήνες προχώρησαν στην υποβολή του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος στην κυπριακή κυβέρνηση. Η κυβέρνηση μελετά το αναπτυξιακό σχέδιο και τους επόμενους μήνες θα είναι σε θέση να λάβει τις ορθότερες αποφάσεις για αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη.

Ο κ. Λιλλήκας, λοιπόν, ήθελε το καλοκαίρι του 2012, να προπωλήσουμε γενικά το κυπριακό φυσικό αέριο, χωρίς να γνωρίζουμε την ποσότητα του ή την χημική του σύσταση, προτού γνωρίζουμε εάν αυτό είναι εκμεταλλεύσιμο και προτού αυτό κυρηχθεί καν εμπορεύσιμο από τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στην κρίση και την μνήμη των πολιτών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: