Καθορισμός επόμενων βημάτων Αθήνας-Λευκωσίας για ασφάλεια-εγγυήσεις




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η  ελληνική θέση για κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων κερδίζει έδαφος διεθνώς και τούτο δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Τουρκία.

Αυτή είναι η εκτίμηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος κατά τη διάρκεια των επαφών του στη Λευκωσία, έχει συζητήσει ενδελεχώς το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων με την κυπριακή πλευρά και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για ανάδειξη και προώθηση του ζητήματος αυτού. Έχοντας πραγματοποιήσει τις βασικές συνομιλίες του με το προεδρικό και το υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς έχει, όπως πληροφορούμαστε, σε μια άλλη βάση τη συνεργασία των δυο κυβερνήσεων. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η συνεργασία εισέρχεται από τη σφαίρα της θεωρίας στην πράξη και στη διαμόρφωση ενός πλαισίου δράσης.

Ο ίδιος, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ανέφερε πως η συνεργασία Ελλάδος και Κύπρου έχει καταστεί πιο ουσιαστική, λεπτομερής και ειδικευμένη κατά το τελευταίο διήμερο. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη θέληση και τη δυνατότητα και την ικανότητα να παλέψει την προώθηση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού και έχει την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας σε αυτή την προσπάθεια, άφησε αιχμές κατά κάποιων στο διεθνή παράγοντα. Είπε πως κάποιοι υποστηρίζουν αυτή τη διαδικασία, μερικοί άλλοι βιάζονται παραπάνω από ό,τι χρειάζεται και μερικοί απλώς παρακολουθούν. Η αναφορά πως «κάποιοι βιάζονται» ερμηνεύθηκε και ως μήνυμα προς τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Για το θέμα των εγγυήσεων είπε πως όταν πριν μερικούς μήνες έθεσε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες το ζήτημα των εγγυήσεων και επανέφερε το Κυπριακό στο θεμέλιο του που είναι η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στη μεγαλόνησο, πολλοί τον κοίταξαν παράξενα. Πρόσθεσε πως «σήμερα, θεωρείται ως ένα ζήτημα που πράγματι πρέπει να συζητηθεί, πάρα πολλές διεθνείς δυνάμεις έχουν αποδεχθεί την άποψη που έχουμε και εμείς, και βέβαια πριν από όλα η Κυπριακή Δημοκρατία, και νομίζω αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Τουρκία».

Για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς επιβεβαίωσε τις κινήσεις για δυο παράλληλες τριμερείς με Ισραήλ και Αίγυπτο καθώς και τα ανοίγματα προς την Ιορδανία. Τα ενεργειακά ήταν από τα θέματα που συζήτησε στη Λευκωσία. Έχει ενημερωθεί από τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη για τους κυπριακούς σχεδιασμούς στο πεδίο αυτό. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ξεκαθάρισε πως η οικονομική αδυναμία της χώρας του δεν μειώνει καθόλου τη στρατηγική σημασία και τη δυνατότητα, ικανότητα να ασκεί εξωτερική πολιτική. Η πενταμερής και τα αυτονόητα Ο ΝΙΚΟΣ Κοτζιάς μιλώντας στο πρόγραμμα του ΡΙΚ από Μέρα σε Μερα και στο δημοσιογράφο Πάρη Ποταμίτη. ρωτήθηκε σχετικά με την τουρκική θέση περί πραγματοποίησης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Επί τούτου ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός: «Όχι. Πενταμερής τώρα για να κάτσουμε όλοι μαζί να συζητήσουμε για την τύχη της Κύπρου, αυτό αποκλείεται, να είμαστε σαφείς. Μπορεί να γίνει μια πενταμερής, ή μια διεθνής διάσκεψη στο τέλος που θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για να την επισφραγίσει, καθώς υπάρχουν και νομικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν». Όπως είπε είναι αυτονόητο ότι η λύση του Κυπριακού θα περιλαμβάνει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών που βρίσκονται στην καρδιά του κοινοτικού κεκτημένου. Επίσης, σημείωσε ότι δεν υπάρχει λύση με διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων και πως δεν μπορεί να αποτελεί λύση «η διατήρηση του status quo με παραλλαγές». Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φεύγουν τα κατοχικά στρατεύματα, φεύγουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, εφαρμόζονται οι τέσσερις ελευθερίες του κοινοτικού κεκτημένου και τότε έχουμε λύση».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: