Με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ξεκίνησε τις εργασίες της, στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελίδης στη Θεσσαλονίκη, η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας.

Την εκτίμηση ότι η Συνδιάσκεψη μαρτυρεί την συνέχεια του «αδύτου άστρου του Πόντου», διατύπωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών.

«Ο ποντιακός Eλληνισμός αποτελεί τμήμα μοναδικό και εκλεκτό του Γένους, έχει συνδεθεί βαθύτατα με την ορθόδοξη πίστη, και την κιβωτό της, την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.

»Το Γένος δραστηριοποιήθηκε στον Πόντο περισσότερο από 30 αιώνες και έχει να επιδείξει πολύτιμες περγαμηνές στο παγκόσμιο ιστορικό γίγνεσθαι, σε όλα τα επίπεδα του πολιτισμού της ζωής της δημιουργίας», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Η βίαιη εκρίζωση του ορθόδοξου χριστιανικού πληθυσμού από τον Πόντο και η διασπορά των προσφύγων ανά την Ελλάδα και την οικουμένη, «δεν εμπόδισαν την γενναιόφρονα και ηρωική, αλλά και καθημαγμένη ορθόδοξη ποντιακή ψυχή να συνεχίσει εκ του μηδενός την ηρωική προσφορά της στην ορθόδοξη εκκλησία μας, στο Γένος μας, στον κόσμο ολόκληρο», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στους δύο σύγχρονους αγίους του Πόντου, τον Γεώργιο Καρσλίδη και την οσία Σοφία που ασκήτευε στην ιερά μονή της Παναγίας Κλεισούρας.

«Παρά τους ιστορικούς κλυδωνισμούς από τους οποίους διέρχεται δια μέσω των αιώνων, παρά τη βία και τις ανάγκες, παρά την κρίση και την έκπτωση των αξιών, το γένος μας και ιδίως ο ξεριζωθείς Ορθόδοξος ποντιακός πληθυσμός, εξακολουθεί να παράγει αγίους και θαύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σημείωσε ότι στη Συνδιάσκεψη βλέπουμε το μέλλον του Πόντου, όχι υπό την τοπική, αλλά την συμβολική έννοια: «Πόντος δεν είναι μόνο ο τόπος. Πόντος είναι ιδέα, είναι παράδοση, είναι η ελπίδα, είναι πίστη ορθόδοξος, δημιουργία, αγιότητα, εργατικότητα, ήθος φρόνημα», ανέφερε ο κ.κ. Βαρθολομαίος, και ευχήθηκε ο κορυφαίος θεσμός της ποντιακής νεολαίας, να συμβάλλει διαρκώς στην ενότητα του οικουμενικού ποντιακού Ελληνισμού, «στην πνευματική καλλιέργεια των τέκνων του και εις την διατήρηση της μνήμης και της παραδόσεως του Πόντου».

Σε μήνυμά του που διαβάστηκε στην τελετή έναρξης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι ο ποντιακός Ελληνισμός έχει συμβάλλει τα μέγιστα με την δράση του και την προσφορά του σε αυτό τον τόπο, ενώ επισήμανε ότι οι Έλληνες της διασποράς «μας περήφανους με της διακρίσεις τους σε μια σειρά από τομείς» και αποτελούν «σταθερή γέφυρα φιλίας και συνεργασίας» των πατρίδων τους με το μητροπολιτικό κέντρο, τα εθνικά θέματα του οποίου υπερασπίζονται με αποτελεσματικότητα.

Την ελπίδα η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη να αποτελέσει σημαντικό βήμα για την ενότητα του ποντιακού Ελληνισμού και να ανοίξει τον δύσβατο δρόμο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, εξέφρασε σε δικό του μήνυμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε, στο μήνυμά του, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέα φιλόδοξη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς νικητές και ηττημένους, με σεβασμό στις δύο κοινότητες του νησιού, που θα κάνει πραγματικότητα την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία όλων των κατοίκων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμά του που διάβασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, σημείωσε ότι η απώλεια της πατρίδας για τους Ποντίους, δεν οδήγησε στην απώλεια της ταυτότητάς του, αλλ’ αντίθετα οι πρόσφυγες δημιούργησαν μια ξεχωριστή κοινότητα χάρη στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης.

Οι πρόσφυγες, τόνισε, ήταν εφευρετικοί, μορφωμένοι και αποδείχθηκαν ένα από τα πλέον παραγωγικά τμήματα του ελληνισμού.

Στην 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Ποντιακής Νεολαίας συμμετέχουν 500 νέοι Πόντιοι από 23 χώρες, που εκπροσωπούν 13 Ομοσπονδίες. Οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, με το Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: