Με στίχο του Μπρεχτ η απάντηση Τσίπρα στον Ταγίπ: Ο άνθρωπος έχει το ελάττωμα να σκέφτεται




Μήνυμα ειρήνης προς αμφότερες τις πλευρές του Αιγαίου απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια των δηλώσεών του στην τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανείων στην ακριτική Σαμοθράκη.

Μεταξύ άλλων, ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι “η ανακήρυξη μου σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης δεν είναι τυπική, αλλά πάρα πολύ ουσιαστική, διότι γίνεται στην εσχατιά της Ελλάδας, όπου οι κάτοικοι της, 365 μέρες το χρόνο, υπερασπίζονται Θερμοπύλες και ταυτόχρονα δίνουν την καθημερινή μάχη της επιβίωσης”.

“Το 2019, είναι για την Ελλάδα ένα έτος ορόσημο. Η αφετηρία της μεγάλης ανάκαμψης. Μιας χώρας που για σχεδόν μια δεκαετία βίωσε τις ανυπολόγιστες συνέπειες μιας πρωτοφανούς κρίσης”, πρόσθεσε τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης.

Μηνύματα εντός και εκτός χώρας

Ο κ.Τσίπρας δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα εντός και εκτός της χώρας. Συγκεκριμένα, δήλωσε:

“Εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι, μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων, ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο.

  • Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα.
  • Προς τα έξω, επίσης, θέλω να στείλω το μήνυμα ότι παρά τις διαφορές στο εσωτερικό μας, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας”.

Απάντηση στον Ερντογάν με στίχους του Μπρεχτ

Ο Έλληνας πρωθυουργός απάντησε με στίχους από ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ που ύμνησε την ειρήνη, και στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επικαλέστηκε στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο, σε ομιλία του στη Σμύρνη.

“Χθες είδα στα δελτία των ειδήσεων ότι ο φίλος πρόεδρος, Ερντογάν, απευθυνόμενος στο λαό της Σμύρνης, σε πολίτες της Σμύρνης, θέλησε να τους διαβάσει στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο”, είπε.

“Εγώ σήμερα εδώ, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη, και κυρίως απευθυνόμενος σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους και στις δύο ακτές του Αιγαίου, δεν θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που έγραψε τους εξής:

“Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει, έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται.

Απευθύνω, λοιπόν, το μήνυμα σε όλους -και στις δύο πλευρές του Αιγαίου- που ξέρουν να σκέφτονται και κυρίως γνωρίζουν την ιστορία -οι δυο λαοί βρέθηκαν στο διάβα της ιστορίας και σε στιγμές συγκρούσεων, δράματος, αλλά και σε στιγμές ειρήνης. Και σε στιγμές πολέμου, αλλά και σε στιγμές ειρηνικής διαβίωσης.

Εμείς, γνωρίζοντας αυτή την ιστορία και ως χώρα συμβολίζοντας πάντοτε την προσπάθεια για την ειρήνη, τις μεγάλες αξίες της λευτεριάς και της πανανθρώπινης δικαιοσύνης, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, γι’ αυτό έχουμε τη σιγουριά των Ενόπλων Δυνάμεων μας, που είναι ετοιμοπόλεμες ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και θα την υπερασπιστούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα τους αίματος μας όπως θα υπερασπιστούμε και την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας”.

Μηνύματα νίκης από το νησί της Νίκης

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τα εξής: “Από το νησί της Νίκης στέλνουμε μήνυμα νίκης για τη χώρα. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω, θα προχωρήσει μπροστά, γιατί ο ελληνικός λαός που πέρασε δύσκολα και άντεξε κρατά το μέλλον σφιχτά στα δύο του χέρια”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Το 2019 θα είναι το έτος που η Ελλάδα θα ανοίξει πανιά προς τα εμπρός. Με οδηγούς κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, που αγαπούν τον τόπο τους, οι οποίοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα και σήμερα βλέπουν ξανά προοπτική επιτέλους. Με εφόδια την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει και τη σκληρή δουλειά, αλλά και τη δημιουργικότητα, το πείσμα, θα προχωρήσουμε μπροστά. Αφήνοντας πίσω οριστικά τις μαύρες μνήμες των προηγούμενων χρόνων της χρεοκοπίας, της μεγάλης οικονομικής δυσκολίας”.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας παρακολούθησε τον εορτασμό των Θεοφανείων στο λιμάνι της Καμαριώτισσας, στη Σαμοθράκη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μηνύματα φώτισης, ομόνοιας, προόδου στέλνουν οι πολιτικοί αρχηγοί ανήμερα των Θεοφανείων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: