Απέχει των απαιτήσεών μας η εκεχειρία που δέχθηκε η Χαμάς, λέει ο Νετανιάχου: Αντιπροσωπεία του σε συνομιλίες στο Κάιρο * Τέσσερις οι ενστάσεις του Ισραήλ [videos]

Israeli artillery at an undisclosed location near the border with the Gaza Strip, in southern Israel, 07 May 2024. EPA/ATEF SAFADI




Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως η πρόταση – συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που αποδέχθηκε η Χαμάς, απέχει των απαιτήσεων που έχει το Ισραήλ προκειμένου να πεί “ναι” σε μια εκεχειρία.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, μέσου επιπέδου ισραηλινή αντιπροσωπεία έφτανε στο Κάιρο για περαιτέρω διαβουλεύσεις, ενώ Ισραηλινός αξιωματούχος αποκάλυπτε τις τέσσερις βασικές ενστάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης στο προτεινόμενο  κείμενο συμφωνίας.

Πάντως,σύμφωνα με ξένη διπλωματική πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις, το περίγραμμα που δέχθηκε η Χαμάς τη Δευτέρα το βράδυ είναι, στον πυρήνα του, το ίδιο με την αιγυπτιακή πρόταση που έχει ήδη εγκρίνει το Ισραήλ.

Από την Κυριακή, ο αρχηγός της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και ο Πρωθυπουργός του Κατάρ Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι έχουν πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις, κατά τις οποίες επιτεύχθηκε ένα περίγραμμα με βάση την υπάρχουσα πρόταση – και αυτό ήταν που επέτρεψε την απρόσμενη αποδοχή της συμφωνίας από τη Χαμάς.

Ένας άλλος διπλωμάτης που γνωρίζει καλά την πρόταση είπε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Νετανιάχου».

Δηλώσεις Νετανιάχου-Γκάλαντ 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η τελευταία πρόταση εκεχειρίας που έκανε η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ, και πρόσθεσε ότι η στρατιωτική πίεση συνεχίζει να είναι αναγκαία για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προειδοποίησε ότι ο στρατός είναι έτοιμος να “εντείνει” τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς “σε όλη τη Λωρίδα” της Γάζας, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στο παλαιστινιακό έδαφος.

“Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε για να φέρουμε πίσω τους ομήρους, όμως αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα εντείνουμε την επιχείρηση σε όλη τη Λωρίδα – στον νότο, στο κέντρο και στον βορρά”, δήλωσε ο Γιοάβ Γκάλαντ εν μέσω των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, όπου το Ισραήλ έστειλε αντιπροσωπεία έπειτα από εβδομάδες άκαρπων συνομιλιών.

Η συμφωνία πρέπει να αφορά κυρίως την ανταλλαγή Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ με ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από παλαιστινιακά ένοπλα κινήματα μετά την επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρησή του στην πόλη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας μέχρι να καταστραφούν οι δυνάμεις της Χαμάς στην περιοχή ή το ισλαμιστικό κίνημα παραδώσει έναν από τους Ισραηλινούς ομήρους που συνεχίζει να κρατά, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

“Η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί έως ότου εξοντώσουμε τη Χαμάς στην περιοχή της Ράφα και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας ή μέχρι να επιστρέψει ο πρώτος όμηρος”, δήλωσε ο Γιοάβ Γκάλαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Οι τέσσερις ενστάσεις του Ισραήλ

Ισραηλινός αξιωματούχος που είναι ενήμερος για τις συνομιλίες με στόχο εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων, δήλωσε ότι μια ισραηλινή αντιπροσωπεία μεσαίου επιπέδου θα μετέχει σήμερα στις συνομιλίες στο Κάιρο.

Η αντιπροσωπεία είναι εκεί για να δει αν μπορούν να διαπραγματευτούν κάποιες «νέες απαντήσεις», είπε  ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τέσσερις πτυχές της πρότασης που έχει συμφωνήσει η Χαμάς με τις οποίες το Ισραήλ διαφωνεί:

* Το έγγραφο αναφέρεται σε τερματισμό του πολέμου, που περιγράφεται ως μόνιμη κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως αποκλείει τον πλήρη τερματισμό του πολέμου – μιλά για εκεχειρία – πριν εξολοθρεύσει την Χαμάς.
* Το Ισραήλ θεωρεί ότι βάσει της διαδικασίας υπό συζήτηση -την οποία ενέκρινε η Χαμάς – θα αργήσουν πολύ να απελευθερωθούν γυναίκες στρατιώτες του Ισραήλ.
* Η προτεινόμενη συμφωνία αναφέρεται σε ένα ενδεχόμενο ότι εάν δεν βρεθούν 33 ζωντανοί όμηροι για την πρώτη φάση, τότε μπορούν να αντικατασταθούν με πτώματα, κάτι που ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι είναι απαράδεκτο
* Το Ισραήλ πιστεύει ότι θα είναι υποχρεωμένο να απελευθερώσει έναν συμφωνημένο αριθμό κρατουμένων από έναν κατάλογο που θα παράσχει η Χαμάς, χωρίς δικαίωμα αρνησικυρίας για οποιαδήποτε μεμονωμένη περίπτωση

Η στρατιωτική επιχείριση στη Ράφα 

Οι ισραηλινές δυνάμεις έθεσαν νωρίτερα υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, μια εξέλιξη την οποία ο Νετανιάχου χαρακτήρισε ως “ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την καταστροφή των εναπομεινάντων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς”.

Μέσω αυτής της συνοριακής διέλευσης εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακο το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στον θύλακο

Νωρίτερα, η Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για «πολυάριθμους νεκρούς» τη νύχτα στη Ράφα. Το νοσοκομείο του Κουβέιτ, που βρίσκεται στην πόλη, ανακοίνωσε πως διακομίστηκαν σε αυτό «11 νεκροί» και «δεκάδες τραυματίες» μετά τους βομβαρδισμούς, ανεβάζοντας έτσι τον αρχικό απολογισμό, που έκανε λόγο για πέντε νεκρούς.

Αυτόπτες μάρτυρες και πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στα παλαιστινιακά σώματα ασφαλείας έκαναν λόγο για σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς αργά χθες Δευτέρα και νωρίς σήμερα, καθώς και για εντατικά πυρά του πυροβολικού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα στη Ράφα και στα περίχωρά της.

Το Κάιρο φοβάται ότι, αν ο ισραηλινός στρατός προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στην πόλη, θα υπάρξει μαζική φυγή παλαιστινίων προσφύγων προς την αιγυπτιακή επικράτεια.

Με πληροφορίες από BBC

Υπό τον έλεγχο του Ισραήλ συνοριακό πέρασμα που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο: Βομβαρδισμοί στη Ράφα παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: