Για τις “τέσσερις μεγάλες μάχες” της Ελλάδας μίλησε ο Αλέξης: Ο δρόμος δεν είναι εύκολος…




Τη βεβαιότητά του ότι «αυτή η Βουλή», όπως διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, θα είναι εκείνη που θα σφραγίσει την οριστική έξοδο από την κρίση, εξέφρασε χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, που θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης του Σώματος την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της «τέσσερις μεγάλες μάχες”.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη, η αναδιάρθρωση του χρέους και η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελούν κατά τον πρωθυπουργό τον μοναδικό δρόμο εξόδου από την πολυετή επιτροπεία. Στο τέλος της τετραετίας, πρόσθεσε, η Ελλάδα των Μνημονίων θα είναι ανάμνηση.

Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, ξεκαθάρισε. «Έρχεται μία δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος. Ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του μας έδωσε εντολή σταθερότητας, ισχυρής κυβέρνησης τετραετίας», είπε τονίζοντας στη συνέχεια ότι η κυβέρνησή του έχει εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα της χώρας, γεγονός που επιτρέπει «να κλείσουμε οριστικά τη συζήτηση περί grexit».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η νέα συμφωνία με τους δανειστές θέτει ένα ευνοϊκότερο δημοσιονομικό πλαίσιο και δίνει περιθώριο για τη χρησιμοποίηση πόρων προς όφελος της ανάπτυξης.

«Ο στόχος μας είναι τους επόμενους 20 μήνες, ως το πρώτο εξάμηνο του 2017 να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και να έχει ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πόσο σημαντικό θεωρεί «να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος παρότι περιέχει δύσκολα και ορισμένες φορές επιβαρυντικά μέτρα».

Όμως, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα της αναγκαίας απομείωσης του χρέους και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εξασφαλίζοντας τις καταθέσεις και εξυγιαίνοντας το τραπεζικό σύστημα από τα λεγόμενα «κόκκινα», μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα αναστείλει μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, προκειμένου έως τότε να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

Το μέτρο αυτό, προαπαιτούμενο και ήδη συμφωνημένο με τους δανειστές, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον ιδιωτικό εκπαιδευτικό κόσμο, με το επιπλέον κόστος από την αύξηση του ΦΠΑ να έχει ήδη μετακυληθεί στους γονείς των μαθητών και μαθητριών.

Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την συγκρότηση ειδικού δημόσιου φορέα προσέλκυσης επενδύσεων που θα έχει, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για τη δημιουργία του αναγκαίου εθνικού πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής, την ενίσχυση δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων.

Για τις μεγάλες και σύνθετες επενδύσεις ο φορέας αυτός, είπε ο κ. Τσίπρας, θα επιμελείται της υποβολής μελετών και της έκδοσης των αναγκαίων αδειών και σημείωσε πως θα εποπτεύει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών με το Δημόσιο.

Για τα ανοικτά σημεία της συμφωνίας με τους εταίρους, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «τέσσερις μεγάλες μάχες» που έχει μπροστά της η κυβέρνησή του, και επισήμανε:

(1) Κόκκινα δάνεια, με επιδίωξη να εξασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, και αποτροπή της δυνατότητας αγοράς δανείων από τα λεγόμενα distress funds.

(2) Επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας, με βασικό στόχο την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών ρυθμίσεων για τη μισθωτή εργασία. Επίσης, σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση διακρίσεων για τους νέους εργαζόμενους.

(3) Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης ηλεκτρισμού και της αρχής ρύθμισης ηλεκτρικής ενέργειας, με παρουσίαση ρεαλιστικού, εναλλακτικού σχεδίου που θα εξασφαλίζει το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

(4) Νέο Ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η νέα Συμφωνία εμπεριέχει δύσκολα σημεία. Η αύξηση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, οι ρυθμίσεις για τους αγρότες, οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό δημιουργούν προβλήματα. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρεθούν αντίδοτα ή για να αμβλυνθούν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις», είπε ο Πρωθυπουργός.

ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΕλλάδα, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: