Εντείνονται οι έρευνες για το “πειραγμένο” λογισμικό της Volkswagen




Έρευνα πραγματοποιήθηκε και στην εν Γαλλία θυγατρική της Volkswagen, για το γνωστό σκάνδαλο με τους κινητήρες ντίζελ της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ερευνητές μετέβησαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη βόρεια Γαλλία και επίσης στα γραφεία της Volkswagen στο Ρουασί, στα βόρεια προάστια του Παρισιού, όπου κατασχέθηκαν έγγραφα και υπολογιστές.

Όπως και άλλες χώρες, η γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου έρευνα για το σκάνδαλο στη Volkswagen, η οποία κατηγορείται ότι είχε εγκαταστήσει στους κινητήρες ντίζελ λογισμικό με σκοπό να στρεβλώσει τα αποτελέσματα των αντιρυπαντικών δοκιμών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε το 2012 τα καυσαέρια των κινητήρων ντίζελ στην κατηγορία των βέβαιων καρκινογόνων.

Αυτή την εβδομάδα η έδρα της Volkswagen στην Ιταλία ερευνήθηκε από την αστυνομία, όπως και στη Γερμανία στις αρχές του μήνα. Εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μπράουνσβάιγκ, στη Γερμανία, δήλωσε ότι η γερμανική έρευνα επέτρεψε να ταυτοποιηθούν υπάλληλοι της εταιρείας που φέρονται ως υπεύθυνοι για την τοποθέτηση του εν λόγω λογισμικού.

Σε ολόκληρο τον κόσμο περίπου 11 εκ. οχήματα έφεραν το παράνομο λογισμικό, τόσο της VW όσο και της Audi, της Skoda και της SEAT, παραδέχθηκε η εταιρία. Σχεδόν ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα έχουν πουληθεί στη Γαλλία, σύμφωνα με τη γαλλική θυγατρική της Volkswagen.

Στο μεταξύ, πηγές ανέφεραν πως η Volkswagen είχε κατασκευάσει διαφορετικές εκδοχές του λογισμικού εξαπάτησης των δοκιμών εκπομπών ρύπων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων της.

Στη διάρκεια επτά χρόνων η Volkswagen είχε αλλάξει το παράνομο λογισμικό της για τέσσερις τύπους κινητήρων, ανέφεραν τρεις άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση, μεταξύ των οποίων ένας διευθυντής της VW με γνώση του θέματος και ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Εκπρόσωποι της VW στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν, τις πληροφορίες, επικαλούμενοι τις συνεχιζόμενες έρευνες της εταιρίας και των αρχών στις δύο περιοχές.

Στις 18 Σεπτεμβρίου η VW παραδέχθηκε δημόσια ότι χρησιμοποιούσε λογισμικό που φανέρωνε πότε ένα όχημα ντίζελ περνούσε από δοκιμή και χαμήλωνε προσωρινά τις εκπομπές τοξικών ρύπων ώστε να “περάσει” τους κανονισμούς των ΗΠΑ.

Όταν άρχισε να χρησιμοποιεί το παραποιημένο λογισμικό το 2008, η VW το τοποθέτησε στο κινητήρα ντίζελ EA189. Το λογισμικό προστέθηκε στη συνέχεια στον νεότερο ντιζελοκινητήρα EA288.

“Η VW θα έπρεπε να ανασχηματίζει το λογισμικό για κάθε νέα γενιά κινητήρων”, δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ που πρόσκειται στη συνεχιζόμενη έρευνα για τη VW.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Παρίσι, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: