Εκπρόσωποι του Αμερικανικού Κογκρέσου είχαν επαφές στη Βουλή




Κυπριακό, οικονομία και αγνοούμενοι συζήτησε ομάδα υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων του Αμερικανικού Κογκρέσου με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλα Παπαδόπουλο, την Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κούτρα Κουκουμά και το Μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σωτήρη Σαμψών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Παπαδόπουλος προέβη σε ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πάγια τουρκική αδιαλλαξία, που εξακολουθεί να είναι καθοριστικής σημασίας για οποιαδήποτε αίσια κατάληξη των συνομιλιών, ειδικότερα δε σε καίριες επιμέρους πτυχές του προβλήματος, όπως τα ζητήματα των εποίκων, των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων και των περιουσιών.

Όσον αφορά στα θέματα της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε άδικη και καταστροφική την απόφαση του Eurogroup για απομείωση ιδιωτικών καταθέσεων τον Μάρτιο 2013, ενώ προέβη σε ενημέρωση και για τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί. Ανέφερε, επίσης, ότι η πορεία της οικονομίας γενικότερα είναι σε καλό δρόμο, παρόλο που, όπως επεσήμανε, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, περιλαμβανομένης της υψηλής ανεργίας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στη συνάντηση με την κ. Κουκουμά, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της ανάγκης διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων και επιτάχυνσης της σχετικής διαδικασίας, καθότι, όπως τόνισε η ίδια, πρόκειται για πρωτίστως ανθρωπιστικό θέμα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η κ Κουκουμά ανέφερε επίσης την ανάγκη να συναινέσει η Τουρκία στο άνοιγμα των ούτω καλούμενων στρατιωτικών ζωνών, αλλά και των στρατιωτικών της αρχείων.

Η κ. Κουκουμά, ενημέρωσε τους συνομιλητές της για το προσφυγικό πρόβλημα, εκφράζοντας την ελπίδα σύντομα να ευοδωθούν οι προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, ώστε οι εκτοπισμένοι να επιστρέψουν στις εστίες τους. Περιέγραψε τέλος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες εγκλωβισμένοι στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Σωτήρης Σαμψών ενημέρωσε τους Αμερικανούς για την εν εξελίξει διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, τονίζοντας ιδιαίτερα την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που θα επανενώνει τη χώρα και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα   όλων των Κυπρίων πολιτών, καθιστώντας την Κύπρο γέφυρα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφέρθηκε επίσης, στις κοινοβουλευτικές σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ,τονίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυσή τους. Της ενημέρωσης ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις από τους Αμερικανούς αξιωματούχους προς τους τρεις Βουλευτές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: