Στήριξη από Ολάντ για χρέος, “κόκκινα δάνεια”, προώθηση των μεταρρυθμίσεων




Οι κρίσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα είναι κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού και η Ελλάδα να μετατραπεί σε πυλώνα σταθερότητας, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας κατά την συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα την υπογραφή της κοινής διακήρυξης συνεργασίας με την Γαλλία.
«Είναι σημαντικό να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αποκαθιστώντας την πολιτική σταθερότητα. Υπογράψαμε συμφωνία που θα τηρήσουμε και όχι σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Μέχρι τέλος Νοέμβρη θα έχουμε προχωρήσει σε όλα και μέχρι τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά πρέπει και οι άλλοι να τηρήσουν τις δικές τους», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας και κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου διαπραγμάτευσης για το πρόγραμμα στήριξης. Ξέρω καλά τι περνάει ο ελληνικός λαός. Ο Αλέξης Τσίπρας και στη συζήτηση στο Eurogroup και στις Συνόδου Κορυφής ήταν ασταμάτητος στις προσπάθειές του.

»Αυτό ήταν απαραίτητο, καθώς θέλαμε οι Ευρωπαίοι να υιοθετήσουν μια στάση στήριξης. Πως θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα; Αν κινητοποιήθηκα δεν το έκανα μόνο για λόγους πολιτικής αλλά γιατί θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με την αξιολόγηση. Και αξιολόγηση είναι ο έλεγχος των μεταρρυθμίσεων, αυτών που έγιναν και αυτών που δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί. Και πρέπει να ακούσουμε τους Έλληνες που λένε ότι θέλουν να συνεχιστεί αυτή τη διαδικασία που θα φέρει κοινωνική συνοχή και πολιτική σταθερότητα, που θα φέρει επενδύσεις.

»Η Γαλλία θέλει επίσης να διασφαλίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να δημιουργηθούν συνεργασίες για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους, για τη φορολογία, για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, για τον έλεγχο της περιουσίας. Η Γαλλία θα συνεχίσει να παρέχει τεχνογνωσία εφόσον η Ελλάδα το επιθυμεί», είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

»Η Τουρκία οφείλει να καλύψει τις δεσμεύσεις της και τα σύνορά της. Η Ελλάδα έχει αναλάβει μεγάλο βάρος με τους πρόσφυγες. Πρέπει η Τουρκία να βοηθηθεί ώστε οι πρόσφυγες να μην φτάνουν στην Ελλάδα. Η Ευρώπη δεν πρέπει να αμφιβάλει για την Ελλάδα, αλλά ούτε η Ελλάδα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είπε ο Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και στην συριακή κρίση. «Ο πρόεδρος της Κύπρου έχει καταθέσει ορθές προτάσεις που πρέπει να στηριχθούν», είπε. Όσον αφορά την Συρία τόνισε την ανάγκη ανατροπής του Άσαντ, τον οποίο χαρακτήρισε ως υπεύθυνο για την κατάσταση στην Συρία.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Γάλλος πρόεδρος, είπε πως εφόσον η τηρηθούν οι δεσμεύσεις, ο κίνδυνος του Grexit δεν υφίσταται.Επίσης στήριξε, ουσιαστικά, την κυβέρνηση στο θέμα των “κόκκινων δανείων”, έναντι των απαιτήσεων των δανειστών, ένας εκ των οποίων, όμως, είναι και η χώρα του.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε κατόπιν στη Βουλή, ενώπιον της ολομέλειας του Σώματος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: