Αμερικανός ΑΝΥΠΕΞ: “Σε τέλμα θα οδηγήσει τη Ρωσία η συριακή της εμπλοκή”




Η επέμβαση της Μόσχας στη συριακή σύγκρουση θα οδηγήσει τη Ρωσία σε τέλμα, αλλά θα της δώσει ωστόσο το κίνητρο να εργαστεί για πολιτική μετάβαση στη Συρία, δήλωσε ο Αμερικανός αναπληρωτής Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Το τέλμα θα μεγαλώσει και θα βαθύνει, τραβώντας κι άλλο μέσα του τη Ρωσία. Η Ρωσία θα θεωρηθεί ότι συνασπίζεται με τον Άσαντ, την Χεζμπολάχ, το Ιράν, αποξενώνοντας εκατομμύρια Σουνίτες στη Συρία, στην περιοχή και πράγματι στην ίδια τη Ρωσία», σημείωσε ο Μπλίνκεν σε διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μπαχρέιν.

Η ανάμειξη της Ρωσίας θα δημιουργήσει επίσης «ένα αναγκαστικό κίνητρο για αυτήν ώστε να εργαστεί υπέρ, κι όχι κατά, μιας πολιτικής μετάβασης στην Συρία», σημείωσε επίσης ο Μπλίνκεν.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να υποστηρίξει την στρατιωτική της επίθεση κατά οποιουδήποτε αντιτίθεται στην ωμή διακυβέρνηση του Άσαντ. Το κόστος θα μεγαλώνει καθημερινά όσον αφορά τα οικονομικά και τα πολιτικά συμφέροντα, όπως και αυτά σε θέματα ασφάλειας», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά το Ιράν, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν μετά τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, να εστιάζουν την προσοχή τους στις, όπως τις χαρακτήρισε, αποδοκιμαστέες ενέργειες του Ιράν στην περιοχή, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Ο Μπλίνκεν σημείωσε εξάλλου ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ενώ είναι βαθύτερη από ποτέ, είναι επίσης ευρεία και εκτείνεται πέραν της στρατιωτικής πτυχής και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Συρία.
Χθες οι ΗΠΑ αποκάλυψαν τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη των πρώτων τους χερσαίων δυνάμεων στη Συρία για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Τέλος όσον αφορά την Υεμένη, ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι οι πολίτες της χώρας αυτής δεν έχουν τα περιθώρια να περιμένουν άλλο για την ειρήνευση και ότι επιβάλλεται σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιτρέψουν να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους όσοι τη χρειάζονται.

Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Μανάμα, Μπαχρέιν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: