Θα γίνει σεβαστή από όλα τα κράτη-μέλη η συμφωνία για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στο έδαφός τους




Όλα τα κράτη μέλη θα σεβαστούν την απόφαση της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Όπως εξήγησε, τα κράτη μέλη που διαφοροποίησαν τη θέση τους με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ομοφωνία αλλά να εγκριθεί η πρόταση με μεγάλη πλειοψηφία μετά από ψηφοφορία, δέχτηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση, παρά τις ενστάσεις τους για τις προτάσεις της Επιτροπής.

«Θα προτιμούσαμε η πρόταση να εγκριθεί ομόφωνα, αλλά δεν καταφέραμε να το επιτύχουμε αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν. «Ορισμένες όμως χώρες έχουν τις δικές τους απόψεις», σημείωσε.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του και χαρακτήρισε την συμφωνία, μια «ιστορική στιγμή για τη μεταναστευτική πολιτική της Ένωσης».

Οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία θα ξεκινήσουν ήδη από την επόμενη εβδομάδα, είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Όπως προκύπτει από τη συμφωνία που εγκρίθηκε, η Ουγγαρία δε θα θεωρηθεί τελικά χώρα εισόδου, όπως είχε αρχικά προταθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αποτέλεσμα να μην ισχύσει η μετεγκατάσταση από το συγκεκριμένο κράτος μέλος.

Ορίστηκε όμως πως και η Ουγγαρία θα πρέπει να δεχτεί έναν αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών, Ζ. Άσελμπορν, διευκρίνισε πάντως πως η απόφαση έγινε δεκτή σε εθελοντική βάση και πως οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις αφαιρέθηκαν από το νομικό κείμενο.

ΠΗΓ: ΑΠΕ ΑΠΕ (Χρ. Βασιλάκη)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: