Ψηλά στην ατζέντα οι εγγυήσεις: Δεν ενδιαφέρονται οι Βρετανοί, που θέλουν μόνο βάσεις, επαφές και από Άιντα




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το θέμα των εγγυήσεων θα συζητήσει σήμερα στο Λονδίνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Για το ίδιο αυτό κεφάλαιο κινείται, όπως συναφώς πληροφορούμαστε και ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, που πραγματοποιεί επαφές.

Στη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη- Κάμερον, στη Ντάουνινγκ Στριτ, στην ατζέντα πέραν του Κυπριακού υπάρχει και το θέμα της Ενέργειας. Το Λονδίνο επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον, που προκύπτει και από τις επαφές του εδώ πρέσβη της χώρας ενώ

πολύ πιθανή είναι εμπλοκή και της αγγλικής BG για αγορά φυσικού αερίου. Θα συζητηθούν, επίσης και θέματα μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε. και το μεταναστευτικό.  Σε σχέση με το Κυπριακό, η προσοχή πέραν της ενημέρωσης για την πορεία των συνομιλιών, θα επικεντρωθεί στο θέμα των εγγυήσεων. Το Λονδίνο έχει καταστήσει σαφές πως δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε ένα σύστημα εγγυήσεων, σπεύδει ωστόσο να επισημάνει πως δεν εγκαταλείπει τις στρατιωτικές βάσεις που έχει σήμερα στο νησί. Κατά της διατήρησης του συστήματος των εγγυήσεων τάσσεται ως γνωστό η Ελλάδα ενώ ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς είχε αναλάβει και πρωτοβουλία για το ζήτημα αυτό.

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, Έσπεν Μπαρθ Άιντα,  έχει συζητήσει το ζήτημα αυτό με τις τρεις εγγυήτριες χώρες και θα πράξει τούτο και στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενική Συνέλευσης, την ερχόμενη εβδομάδα. Παρόλο που η Ελλάδα μόλις θα έχει ολοκληρώσει τις εκλογικές διαδικασίες ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και ο υπουργός Εξωτερικών είναι υπηρεσιακός. Πληροφορίες φέρουν τον κ. Άιντα να έχει συζητήσει το θέμα αυτό και με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ότι αφορά τις εκατέρωθεν θέσεις στις διαπραγματεύσεις, οι απόψεις είναι διαμέτρου αντίθετες. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η τοποθέτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς,  είναι πως επιμένουν στη διατήρηση του συστήματος των εγγυήσεων.

* Ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενόψει της αναχώρησης του στη Νέα Υόρκη, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του νομοθετικού σώματος ζητώντας να του επιτραπεί αναβολή για εντός Οκτωβρίου ενημέρωση της Βουλής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ-ΜΠΑΝ

ΤΟ Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού. Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος επίσης θα συναντηθεί με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αναμένεται στη Νέα Υόρκη στις 28 Σεπτεμβρίου, για να συμμετάσχει σε σύνοδο της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΕΠΟΙΚΩΝ

Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ πρόεδρος του Συμβουλίου Τύπου του ψευδοκράτους και μια ομάδα Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων επισκέφθηκαν την Κων/λη και αναφέρθηκαν στη «διαδικασία για την ειρήνη» στην Κύπρο, τονίζοντας ότι πληροφορίες από τις συζητήσεις των δύο ηγετών διαρρέουν στον ε/κ Τύπο, αλλά δεν διαρρέουν πληροφορίες στον τ/κ Τύπο. Σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ, οι Ε/κ επιμένουν να τους δοθεί ως έχει το νησί, ως ένα «ε/κ νησί», και επιθυμούν να καταργηθούν τα σύνορα και να πάρουν πίσω τα ακίνητά τους που έχουν στον «βορρά». Στο μεταξύ, δεν υπολογίζουν ως Κυπρίους και τα παιδιά των Τούρκων, που μετανάστευσαν εκεί πριν από 40 χρόνια και γεννήθηκαν εκεί.

ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Ο ΤΟΥΣΚ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ θα μεταβεί αύριο Σάββατο για επίσκεψη στο Κάιρο της Αιγύπτου και την Κυριακή στο Αμμάν, πρωτεύουσα της Ιορδανίας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενθάρρυνε να επισκεφθεί αυτές τις δυο χώρες, οι οποίες διαδραματίζουν ρόλο στην περιοχή. Σημειώνεται ότι για το σκοπό αυτό, ο Νίκος Αναστασιάδης μετά από συνεννόηση με τον Ντόναλτ Τουσκ, επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι και τον ενημέρωσε για την επιθυμία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να επισκεφθεί το Κάιρο το συντομότερο δυνατό. Ο κ. Σίσι ανταποκρίθηκε θετικά και η επίσκεψη «έκλεισε».

ΑΚΙΝΤΖΙ: «Ο κόσμος να πει με ευκολία ‘’ναι’’» – Ενημέρωσε για επτά και πλέον ώρες τη ψευδοβουλή για Κυπριακό

ΕΠΙΔΙΩΞΗ του είναι να διενεργηθεί δημοψήφισμα όπου ο κόσμος θα πει με ευκολία “ναι” και θα είναι ικανοποιημένες όλες οι πλευρές, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί μετά το τέλος της επτάωρης και πλέον κλειστής ενημέρωσης και συζήτησης στην “βουλή” για το Κυπριακό. Η διαδικασία των συνομιλιών, είπε, διαμορφώνεται μαζί με την “βουλή”, την “κυβέρνηση”, τα πολιτικά κόμματα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Την ερχόμενη Τρίτη, συμπλήρωσε, θα ενημερώσει για το Κυπριακό και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Η κ. Σιμπέρ τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης λέγοντας ότι όταν δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση δημιουργείται χάος.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, ο “βουλευτής” του ΡΤΚ, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ ανέφερε ότι τα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή δείχνουν ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο αλλάζουν και συμπλήρωσε πως είναι σημαντική η επίτευξη μια συμφωνίας στο Κυπριακό που θα μπορεί να γίνει αμοιβαία αποδεκτή. Κατέληξε δε με την πεποίθηση ότι από την διαδικασία των συνομιλιών θα βγει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι η πληροφόρηση που έλαβαν ήταν αναλυτική, εξήγησαν τις δικές τους απόψεις που έχουν καταγραφεί στα πρακτικά και ως κόμμα “δεν είμαστε και πολύ καθησυχασμένοι”. Ο “βουλευτής” του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Χουσείν Ανγκολεμλί εξέφρασε την ανησυχία του κόσμου στο θέμα του περιουσιακού στο οποίο – είπε – δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των πλευρών. Οι δύο πλευρές, πρόσθεσε, βρίσκονται στο στάδιο του καθορισμού των κριτηρίων για το περιουσιακό και ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί.

* Την ερχόμενη Δευτέρα θα βρίσκεται στα κατεχόμενα ο Γιλντιρίμ Τουγρούλ Τουρκές, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για την Κύπρο. Ο Τουρκές για την επίσκεψη αυτή, που θα είναι ‘επίσημη΄, συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Δεν αναφέρονται λεπτομέρειες της επίσκεψης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: