Ο κ. Αναστασιάδης απαντά στο μέγα ερώτημα: Ο Ακιντζί θέλει αλλά δεν μπορεί;




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Άντρη Αναστασιάδη, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, έφθασε χθες Τρίτη από το Σικάγο στη Νέα Υόρκη για να λάβει μέρος στις εργασίες της 70ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Το Σάββατο το πρωί, 26 Σεπτεμβρίου, θα προσφωνήσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την υιοθέτηση της Αναπτυξιακής Ατζέντας μετά το 2015, ενώ το απόγευμα θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με το Γενικό-Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon. Την Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, ο κ. Αναστασιάδης θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης. Στη Νέα Υόρκη έφθασε επίσης χωριστά ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την άφιξη του προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς ομογενείς δημοσιογράφους και ανταποκριτές:

Πρόεδρος: Όπως θα γνωρίζετε, βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Κατά την εδώ παρουσία μου θα έχω μια σειρά σημαντικών συναντήσεων ξεκινώντας από το Γενικό-Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Biden, τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας κ. Kerry, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Lavrov, βεβαίως τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Sisi αλλά και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο. Κατά τη διάρκεια της εδώ παρουσίας μου θα έχω την ευκαιρία, ύστερα από πρόσκληση, να αναπτύξω τις θέσεις μας στο Brookings Institution αλλά και στο American-Jewish Committee, όπως επίσης και στην παροικία την οποία και θα ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού προβλήματος. Οι στόχοι των επαφών με τους αξιωματούχους, είτε των Ηνωμένων Εθνών είτε των διαφόρων χωρών, αντιλαμβάνεστε ότι θα επικεντρωθούν στην ανταλλαγή απόψεων για την πρόοδο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού αλλά και  στα διάφορα προβλήματα που αναφύονται ως ήτο φυσικό δεδομένου ότι βρισκόμαστε όντως σε μια κομβική φάση.

Το δεύτερο είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με τα φίλα κράτη και η εξέταση προβλημάτων που αφορούν είτε τα συγκεκριμένα  κράτη είτε το ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει, ενώ ταυτόχρονα ο στόχος είναι και η διερεύνηση αλλά και η ανάπτυξη συνεργιών προκειμένου να δημιουργηθεί μια ευρύτερη πλατφόρμα συνεργασίας, αν θέλετε, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που αφορά τα ενεργειακά  θέματα και την μεταξύ μας συνεργασία. Την ίδια περίοδο η εδώ παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών θα αποτελέσει μια ευκαιρία για να έχει μια σειρά συναντήσεων με ομολόγους του που, με βάση το μέχρι σήμερα πρόγραμμα, υπερβαίνει τουλάχιστον τους 20 και περισσότερους. Η όλη μας προσπάθεια επικεντρώνεται στην ακριβή διαφώτιση για την τρέχουσα εξέλιξη του Κυπριακού προβλήματος, τις θετικές και δημιουργικές συνομιλίες που διεξάγονται αλλά και την ανάγκη όπως οι σημαντικές χώρες που θα είναι μεταξύ εκείνων που θα συνεργαστούν να διαδραματίσουν τον επιβαλλόμενο ρόλο όσον αφορά την από πλευράς Τουρκίας εκδήλωση ενεργού εμπλοκής και υποβοήθησης έτσι ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό ο στόχος που όλοι επιθυμούν. Δηλαδή η επίλυση του Κυπριακού μέσα από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διασφάλιση των τεσσάρων ελευθεριών, τη δημιουργία εν συνόψει, ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού κράτους με δεδομένη πλέον την ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την από όλους αναγνώριση ότι οι διάφορες πτυχές λύσης θα πρέπει να είναι εναρμονισμένες με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, από αυτά τα τέσσερα που είπατε τελευταία τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά, δεν δέχεται τίποτε η Τουρκία μέχρι στιγμής. Έχετε καμία ένδειξη ότι η Τουρκία έχει αλλάξει σε ότι αφορά τις τέσσερις ελευθερίες, την αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων, των εγγυήσεων και όλα αυτά. Έχετε την παραμικρή ένδειξη από την Άγκυρα είτε κατευθείαν είτε μέσω άλλων;

Πρόεδρος: Όπως καλά γνωρίζετε δεν συνομιλούμε με την Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να ήταν μέρος των συνομιλιών. Παρά ταύτα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συζητούνται, μάλιστα με θετικό τρόπο η κατοχύρωση και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε λέτε με θετικό τρόπο και το ακούμε πάρα πολλές φορές και στις δικές σας δηλώσεις και από πληροφορίες που βγαίνουν από τα έξω, όταν όμως έρθουν συγκεκριμένες αναφορές στα ζητήματα διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική υποχώρηση μέχρι τώρα από τους Τουρκοκύπριους.

Πρόεδρος: Δεν ξέρω από πού αντλείτε τις πληροφορίες σας. Αυτό που θα έλεγα είναι ότι υπάρχει μια διαφορά, η πληθυσμιακή αναλογία σε κάθε μια πολιτεία και η πολιτική αναλογία δηλαδή τα πολιτικά δικαιώματα. Πολιτική πλειοψηφία δεχόμαστε και συζητούμε. Πληθυσμιακή πλειοψηφία βεβαίως όχι. Πως θα επανενώσεις ένα τόπο, να διασφαλίσεις ότι η κάθε μια των πολιτειών –ενόψει του γεγονότος μάλιστα  ότι η Ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι η πλειοψηφία και είναι εύλογο να ανησυχεί η Τουρκοκυπριακή κοινότητα- ότι εν τη ουσία δεν θα καταργήσεις αυτό που επιδιώκουν δηλαδή την διζωνικότητα,  που είναι συμφωνημένο όχι που επιδιώκουν. Αλλά υπάρχει ο τρόπος και είναι αυτό που συζητείται, να υπάρξει κατοχύρωση της διζωνικής, δικοινοτικής όχι μέσα από πληθυσμιακές πλειοψηφίες αλλά από πολιτικές πλειοψηφίες.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε σε αυτή τη περίοδο θεωρείτε ότι θα ήταν καλό να ενημερωθεί ο Κυπριακός λαός πέραν του ότι υπάρχει μια θετικότητα, θετικές εξελίξεις κλπ. Πιστεύετε ότι είναι πρόωρο να γίνει μια πιο ενδελεχής ενημέρωση;

Πρόεδρος: Να σας απαντήσω. Βρισκόμαστε σε μια εξελικτική διαδικασία. Υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση, υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχουν ελάχιστες αποκλίσεις και συζητούνται και υπάρχουν ακόμα και σοβαρά θέματα τα οποία ευρίσκονται σε εξέλιξη η διαμόρφωση προτάσεων και ο ευρύτερος διάλογος. Έχω την εντύπωση ότι θα ήταν βεβιασμένη ενέργεια απλά η αναφορά σε ένα θέμα που επιτυγχάνεται σύγκλιση με παραγνώριση κάποιου άλλου που είναι ενδεχόμενα σημαντικότερο και υπάρχει διαφορά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι από τη στιγμή που ο λαός θα αποφασίσει και βεβαίως ο λαός θα ενημερωθεί λεπτομερώς και θα έχει την άνεση του χρόνου έτσι ώστε μέσα από την ενημέρωση να μπορεί ελεύθερα να αποφασίσει αν θα γίνει ή όχι αποδεκτή η οποιαδήποτε λύση.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε μιλήσατε σήμερα ότι είμαστε κοντά σε πλήρη ανάρρωση της Κυπριακής οικονομίας. Θα ήθελα να μου κάνετε ένα σχόλιο πάνω σε αυτό και επίσης αν θα δείτε κάποιους οικονομικούς παράγοντες είτε του τουριστικού χώρου είτε για πιθανές επενδύσεις στη Κύπρο.

Πρόεδρος: Η πρόσκληση για ομιλία και το θέμα της ομιλίας μου στο Brookings Institute –η πρόσκληση έγινε από τον κ. Wilbur Ross- θα απευθύνεται σε οικονομικούς παράγοντες και το θέμα θα είναι ακριβώς η πορεία της Κυπριακής οικονομίας, τα μαθήματα και συμπεράσματα από τη κρίση στη Κύπρο. Είμαι αρκούντως προετοιμασμένος να τους ενημερώσω με πάσα λεπτομέρεια για τη πρόοδο της Κυπριακής οικονομίας. Τα δεδομένα ομιλούν αφ’ εαυτών . Η Κύπρος δυόμισι χρόνια μετά παρουσιάζεται αντί με ρυθμούς ύφεσης , με ρυθμούς ανάπτυξης, το τραπεζικό σύστημα έχει πλήρως ανακεφαλαιωθεί, η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αγορές έχει αποκατασταθεί . Όπως γνωρίζετε από πέρυσι τον Ιούλιο, για πρώτη φορά από το 2011, είχαμε βγει στις αγορές και ανά πάσα στιγμή μπορούμε πια ελεύθεροι να δανειζόμαστε, δηλαδή ο αποκλεισμός μας έχει αρθεί. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων είτε πενταετούς είτε δεκαετούς προθεσμίας βρίσκονται στα χαμηλότερα από ποτέ επίπεδα , οι θετικές αξιολογήσεις των διαφόρων οίκων ομιλούν αφ’ εαυτών, το γεγονός ότι μέσα από επτά αξιολογήσεις της Τρόικας έχουμε μόνο θετικές παρατηρήσεις και γενικότερα η οικονομία βαίνει με ρυθμούς που ξεπερνούν και τις δικές μας προσδοκίες, χωρίς να παραγνωρίζω βεβαίως τα υπαρκτά προβλήματα, όπως είναι η ανεργία, όπως είναι ακόμα τα προβλήματα ευάλωτων ομάδων. Βεβαίως με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ( ΕΕΕ) και με τις τροποποιήσεις που έχουμε επιφέρει αντιμετωπίζονται σημαντικά των προβλημάτων , έχουμε πάρει μια σειρά από μέτρα προκειμένου να ανακουφίσουμε τις ευάλωτες ομάδες αλλά έχουμε δρόμο να καλύψουμε  και αυτό θα γίνει μόνο μέσα από τις επενδύσεις που πιστεύω ότι με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και των τραπεζών , τα κίνητρα που έχουμε δώσει αλλά και νομοθετικά μέτρα που έχουμε πάρει τελευταία θα συμβάλουν σημαντικά στο να ξεκινήσει σιγά-σιγά η πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας με την έννοια δηλαδή των επενδύσεων και της αντιμετώπισης των συναφών προβλημάτων λόγω έλλειψης ακριβώς του φαινομένου.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε να επανέλθω στο μείζον θέμα, το Κυπριακό. Είπατε προηγουμένως ότι συζητάτε όλα τα θέματα με τον κ. Akinci και τις ελευθερίες και τα πάντα και αντιλαμβάνομαι ότι έχετε και θετικά σημάδια. Έχουμε ένα γεγονός εδώ ότι εσείς βεβαίως συζητάτε και αποφασίζετε. Εσείς αποφασίζετε, δεν θα σας πει ο Χ, Ψ, Ω. Ο Ακιντζί απλά συζητά. Αυτό είναι ένα γεγονός. Έχετε την παραμικρή ένδειξη ότι αυτός ο άνθρωπος ταυτόχρονα αποφασίζει όπως εσείς;

Πρόεδρος: Αυτό που ξέρω είναι ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Να δούμε την πατρίδα μας να επανενώνεται και να ανήκει εις την ουσία και στην πράξη στους Κύπριους, δηλαδή να αυτοκυβερνάται από τους πολίτες της. Υπάρχουν θέματα τα οποία οπωσδήποτε εμπλέκεται η Τουρκία και είναι φυσικό να υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς ορισμένα θέματα έτσι ώστε να μπορεί να είναι θετικός στα διάφορα θέματα που συζητούμε. Δεν έχω αντιληφθεί μέχρι στιγμής να έχει ενδοιασμούς να συζητήσει. Είναι θέματα που οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια του διαλόγου δημιουργείται μια άλφα εικόνα και στη συνέχεια του διαλόγου υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις, είτε από εκείνον, είτε από εμάς, για να είμαι δίκαιος. Υπάρχει ένας ελεύθερος διάλογος και πρέπει να πω τον διακρίνει και μια γνησιότητα όσον αφορά τις έγνοιες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είτε εκείνοι, είτε εμείς. Το περιουσιακό δεν είναι μόνο θέμα που αφορά τάχα τους χρήστες. Πρώτιστα και πάνω από όλα αφορά τους ιδιοκτήτες και προχωρούμε με μια μεθοδολογία που το δικαίωμα του ιδιοκτήτη να ενασκείται κατά προτεραιότητα και εν τη ουσία. Βεβαίως έχουν συμφωνηθεί μια σειρά θεραπειών. Ο ιδιοκτήτης θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει την όποια των θεραπειών και η επιτροπή περιουσιών μπορεί να ανταποκριθεί θετικά εις το συγκεκριμένο αίτημα του ιδιοκτήτη ή να δώσει συνδυασμένη θεραπεία που μπορεί να αποτελείται από επιστροφή μέρους, εναλλακτική, ανταλλαγή ή και αποζημιώσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι θέλουμε να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα της προσφυγής των ενδίκων  μέσων αλλά και της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ερώτηση: Άρα ο κ. Akinci αντιλαμβάνομαι ότι θέλει αλλά δεν ξέρουμε αν μπορεί.

Πρόεδρος: Πιστεύω ότι τον διακρίνει η αποφασιστικότητα αλλά επαναλαμβάνω θα ήταν αφέλεια αν επαραγνωρίζετο ο ρόλος που η Τουρκία διαδραμάτιζε. Δεν θα ήθελα με κανένα τρόπο αυτήν την ώρα να μπούμε σε ένα παίγνιο επίρριψης ευθυνών γιατί δεν υπάρχει καμία ένδειξη.

Ερώτηση: Θα συναντήσετε τον Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ικανοποιημένος είστε από την σύμπλευση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο αισιόδοξος είστε για τη συνέχεια της παράλληλης πορείας;

Πρόεδρος: Γνωρίζοντας τις θέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού όσον αφορά το Κυπριακό τουλάχιστον, δεν βλέπω να υπάρχουν διαφορές αντιλήψεων. Και οι δύο πιστεύουμε ότι είναι η ώρα ενός ουσιαστικού διαλόγου προκειμένου το συντομότερο δυνατό να επιτύχουμε επιτέλους λύση του Κυπριακού προβλήματος. Ερχόμενος στην οικονομία, από την ώρα που ο Πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί ένα πρόγραμμα, η δική μας θέση είναι ότι  δεν μπορεί παρά να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που η Ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και αν απαιτείται η δική μας συμβολή και συνδρομή όσον αφορά την αναδιάρθρωση, παραδείγματος χάριν του χρέους,  και βεβαίως θα έχει την πλήρη συμπαράσταση μας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: