Να είσαι εκεί κύριε Κόρμπιν




Του Τζον Κάρλιν*

Η ενέργεια των πιστών που ψήφισαν τον ριζοσπάστη αριστερό Τζέρεμι Κόρμπιν, τον νικητή των εκλογών για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, απορρέει από την οργή. Κανείς από τους τρεις ανθυποψηφίους του δεν τάχθηκε με το ίδιο πάθος κατά της πολιτικής της λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του συντηρητικού Ντέιβιντ Κάμερον.

Ενώ το πολιτικό κατεστημένο, περιλαμβανομένης της πλειοψηφίας των Εργατικών βουλευτών, συμφωνεί ότι η νίκη του Κόρμπιν συνιστά μια συλλογική αυτοκτονία για το κόμμα, ένας αρθρογράφος των «Financial Times» δίνει τη δική του εξήγηση. «Η ευθύνη ανήκει στους τραπεζίτες» έγραψε πρόσφατα ο Φίλιπ Στίβενς, προβλέποντας τη νίκη του Κόρμπιν. Αυτό που εννοούσε είναι ότι από τότε που εκδηλώθηκε η χρηματοπιστωτική κρίση, το 2008, οι μάζες πληρώνουν το τίμημα μέσω της λιτότητας, ενώ οι ελίτ εξακολουθούν να πλουτίζουν σαν να μη συνέβη τίποτα. Η ψήφος υπέρ του Κόρμπιν ήταν περισσότερο μια κραυγή εναντίον αυτής της αδικίας, παρά μια αντίδραση στην ήττα των Εργατικών τον περασμένο Μάιο.

Οι πανηγυρισμοί των οπαδών του Κόρμπιν, στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας, όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, ίσως να επισκιάστηκαν από την εμφανή ικανοποίηση των ηγετικών στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος, τα οποία εδώ και αρκετές εβδομάδες τρίβουν τα χέρια τους θεωρώντας ότι η ανάληψη της ηγεσίας των Εργατικών από τον 66χρονο ριζοσπάστη γενειοφόρο αποτελεί την καλύτερη εγγύηση της επικράτησής τους στις επόμενες εκλογές.

Οι Συντηρητικοί καλά θα κάνουν όμως να αντιμετωπίσουν το «φαινόμενο Κόρμπιν» με προσοχή. Ο νέος ηγέτης των Εργατικών, που δεν έχει καταλάβει ποτέ ένα υπουργικό αξίωμα στα 32 χρόνια που εκλέγεται βουλευτής, θυμίζει λίγο το πρόσωπο που υποδύθηκε ο Πίτερ Σέλερς στην ταινία «Να είσαι εκεί κύριε Τσανς», έναν αγαθιάρη κηπουρό που οι απλοϊκές του σκέψεις έφτασαν να αντιμετωπίζονται στον Λευκό Οίκο ως ιδέες ενός τεράστιου πολιτικού βάθους. Η εντιμότητα του Κόρμπιν, η απουσία οποιουδήποτε επικοινωνιακού πολιτικού υπολογισμού όταν τάσσεται εναντίον του πολέμου και υπέρ της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, ίσως να έχουν μεγάλη απήχηση σε μια χώρα που οι κάτοικοί της έχουν κουραστεί με τον παλιό τρόπο άσκησης της πολιτικής.

Το πιθανότερο είναι ότι ο Κόρμπιν δεν θα μπορέσει να επιβάλει τις αλλαγές που προτείνει και ότι θα προσκρούσει στην ίδια σκληρή πραγματικότητα όπου προσέκρουσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην Ελλάδα. Είναι επίσης πιθανό να μην μπορέσει να φτάσει ούτε εκεί που έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας και να εκδιωχθεί από την ηγεσία του κόμματός του πριν από τις εκλογές. Μέχρι τότε πάντως, όπως και οι Podemos στην Ισπανία, θα έχει ταρακουνήσει τον παλιό πολιτικό κόσμο της Βρετανίας. Με τον τρόπο του, ο παλιός ρόκερ της Αριστεράς Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ήδη κάνει μια μικρή επανάσταση.

Πηγή: El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ

*Ο Τζον Κάρλιν υπήρξε επί σειρά ετών ανταποκριτής της «Independent» στη Νότια Αφρική και σήμερα αρθρογραφεί στην El Pais

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: