Καταδίκη του ηγέτη της αντιπολίτευσης σε πολυετή κάθειρξη στη Βενεζουέλα του Μαντούρο




Η δημοκρατία λειτουργεί, όπως φαίνεται, απόλυτα στη Βενεζουέλα του Μαντούρο και για αυτό ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και εννέα μηνών, για «υποκίνηση βίας» κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2014.

Ο ηγέτης του κόμματος Λαϊκή Θέληση, οικονομολόγος, απόφοιτος του Χάρβαρντ, είχε τεθεί το 2014 επικεφαλής του κινήματος La Salida» (Η Εξοδος), που ζητούσε την ανατροπή της κυβέρνησης του Νικόλας Μαντούρο στις   φοιτητικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη Βενεζουέλα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο 2014.

Ο Λόπες τήρησε αγέρωχη στάση στο δικαστήριο και, σύμφωνα με μέλη του κόμματός του που βρίσκονταν στο ακροατήριο, αφού και η είσοδος στους δημοσιογράφους είχε απαγορευθεί, δήλωσε προς την δικαστή: «Εάν η ετυμηγορία είναι καταδικαστική, εσείς θα φοβάστε περισσότερο να την αναγνώσετε από ό,τι εγώ να την ακούσω , διότι γνωρίζετε ότι είμαι αθώος».

Συνήγορος του Λόπες δήλωσε ότι η δίκη έβριθε παρατυπιών, γεγονός που αντανακλά την έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με τον Χουάν Κάρλος Γκουτιέρες, το δικαστήριο άκουσε τις καταθέσεις 138 μαρτύρων κατηγορίας και μόνο ενός μάρτυρα υπεράσπισης.

Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε υποστηρικτές του Λεοπόλντο Λόπες και σε φιλοκυβενρητικούς διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο, κατά τις οποίες ένας άνθρωπος, υποστηρικτής του κόμματος Λαϊκή Θέληση πέθανε από καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με πληροφορίες της αντιπολίτευσης, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Αντίπαλος του Χιούγκο Τσάβες, ο Λεοπόλντο Λόπες συνελήφθη στις 18 Φεβρουαρίου 2014, έπειτα από διαδήλωση χιλιάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στο Καράκας. Έκτοτε κρατείται το μεγαλύτερο διάστημα σε συνθήκες απομόνωσης. Η οικογένειά του καταγγέλλει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρομπέρτα Τζέικομπσον δήλωσε, «εξαιρετικά ανήσυχη για την καταδίκη του Λεοπόλντο Λόπες και κάλεσε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να υπερασπισθεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τρία στελέχη της αντιπολίτευσης, όλοι φοιτητές, που δικάζονταν παράλληλα με τον Λόπες, καταδικάσθηκαν ο ένας σε δεκαετή κάθειρξη και οι άλλοι δύο σε τετραετή φυλάκιση.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (ΕΚ), Γαλλ.Πρακτ., Ρόιτερς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: