Ετοιμάζουν κατηγορίες περιουσιών: Οδηγίες στους διαπραγματευτές για πλαίσιο μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μέχρι την επόμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται στις 14 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να ετοιμαστούν οι κατηγορίες στο περιουσιακό. Το βάρος της διαμόρφωσης θα πέσει στις διαπραγματευτικές ομάδες που αρχίζουν από σήμερα τις συζητήσεις.

Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, έγινε σε τρία στάδια και επικεντρώθηκε στο περιουσιακό ενώ έγινε και ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων και συζητήθηκε και το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, βασικά το θέμα της ιθαγένειας.

Αρχικά οι δυο συναντήθηκαν από τις 9.30-11.00 πμ, στη συνέχεια στην αίθουσα εισήλθαν οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί και ο Ειδικός Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα( μέχρι τις 12.40 μ.μ.) ενώ στην παρουσία των διαπραγματευτικών ομάδων διαμορφώθηκε το κοινό ανακοινωθέν.

Επί της ουσίας, αναμένεται τις επόμενες ημέρες θα υποβληθούν από την κάθε πλευρά προτάσεις για την κατηγοριοποίηση ενώ σε σχέση με τα κριτήρια, δύσκολο θεωρείται να καταλήξουν μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις υπολογίζεται ότι προκαταρκτικά παρουσιάσθηκαν εκατέρωθεν 24 περίπου κατηγορίες. Μεταξύ αυτών, εκείνες του νόμιμου ιδιοκτήτη, του χρήστη, των εποίκων, των υπηκόων τρίτων χωρών, της κρατική γη, της γη που ανήκει σε Οργανισμούς, εκκλησιαστική περιουσία( Ιερών Ναών και μοναστηριακή), του ΕΒΚΑΦ. Περαιτέρω, θα αποτελούν χωριστές κατηγορίες οι περιουσίες που θα επηρεάζονται από εδαφικές αναπροσαρμογές, εκείνες που έχουν κτιστεί σχολεία, νοσοκομεία, έγιναν δρόμοι και έργα υποδομής κ.α. Είναι σαφές πως σχετικά με την κατηγοριοποίηση το έργο των διαπραγματευτών θεωρείται λίγο-πολύ εύκολο, καθώς αφορούν επικεφαλίδες. Εκείνο το οποίο εκτιμάται, όπως έχει προαναφερθεί, ως δύσκολο είναι αυτό του καθορισμού των κριτηρίων, στη βάση των οποίων θα αποφασίζει η Επιτροπή Περιουσιών σχετικά με «διαφορές» που θα προκύπτουν μεταξύ ιδιοκτήτη και χρήστη.
Από τη γενική συζήτηση που διεξήχθη χθες διαπιστώθηκε, όπως πληροφορούμαστε, σμίκρυνση διαφορών σε αρκετά θέματα, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει λόγος για συγκλίσεις σε σημαντικά ζητήματα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί έχουν δώσει οδηγίες στους διαπραγματευτές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους και να συναντώνται συχνότερα. Τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες θα συναντώνται σχεδόν καθημερινά.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, δήλωσε μετά τη συνάντηση πως «ο θετικός και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των δυο ηγετών συνεχίζει να δημιουργεί μια δυναμική (forward momentum). Σήμερα, επικέντρωσαν τη συζήτησή τους στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων, και ειδικότερα πάνω στα θέματα που σχετίζονται με το περιουσιακό και τη διακυβέρνηση».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ

Συγκρατημένα αισιόδοξος, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επιστρέφοντας από τις συνομιλίες με τον Μουσταφά Ακιντζί. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι συζητήθηκαν τα κριτήρια για το περιουσιακό και ζητήματα διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών μιλά αφ` εαυτής.

Ερωτηθείς εάν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι από τις θέσεις που κατέθεσε η άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε “νομίζω ναι”.

ΑΚΙΝΤΖΙ:  Η Κ.Δ. θα μετατραπεί  σε ε/κ συνιστώσα – «Κατ` εμάς δημιουργείται μία νέα δομή»

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ τοποθετήσεις σε ότι αφορά τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε ο Μουσταφά Ακιντζί μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Κληθείς να σχολιάσει ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη για “συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας” ο είπε ότι στην ίδια ομιλία είπε και άλλα πράγματα που «άλλοι Ε/κ ηγέτες δεν είχαν το θάρρος να πουν παλιότερα, όπως το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο δημοκρατία των Ε/κ και αυτή η αντίληψη που επικρατούσε στο παρελθόν πρέπει πια να αλλάξει. Σημείωσε δε ότι στην ε/κ πλευρά όπως και στην τ/κ, υπάρχουν κάποιες ευαισθησίες, όπως η ανησυχία τους τι θα γίνει με την Κυπριακή Δημοκρατία και εάν αμέσως μετά τη λύση μείνουν χωρίς κράτος.

Στις αρχές που έχουν επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές, περιέχεται η διζωνικότητα, σημείωσε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν σε αυτό το πλαίσιο. «Μιλούμε για μια νέα δομή που θα δημιουργηθεί στη βάση της πολιτικής ισότητας. Με καλή πρόθεση αυτό αναζητούμε. Κατά τους Ε/κ αλλάζει δομή η Κυπριακή Δημοκρατία. Κατ` εμάς δημιουργείται μία νέα δομή. Αυτή η νέα δομή που θα δημιουργηθεί θα είναι μια ομοσπονδιακή δομή με νέο όνομα και σημαία. Αλλά αυτή (η δομή) δεν θα υποβάλλει εκ νέου αίτηση για ένταξη στα ΗΕ ή την ΕΕ. Θα πάρει τη θέση της αυτόματα με τη νέα δομή».

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει κατάργηση του ψευδοκράτους, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι πρόκειται για μια δομή που θα αλλάξει, θα μετατραπεί σε συνιστώσα πολιτεία, όπως και η δομή που διοικείται από τους Ε/κ τώρα, και από αυτές τις δύο συνιστώσες πολιτείες θα δημιουργηθεί ένας ομοσπονδιακός συνεταιρισμός.

Για το περιουσιακό ρωτήθηκε για το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία και είπε πως αυτό υπάρχει από παλιά και στους Τ/κ και στους Ε/κ και το πιο σημαντικό – όπως ανέφερε – είναι το πώς αυτό θα χρησιμοποιηθεί. Γιατί, πρόσθεσε, πέρασαν 41 χρόνια, σε αυτά δημιουργήθηκαν νέες καταστάσεις και κάποια θέματα έφτασαν μέχρι το ΕΔΑΔ, το οποίο πήρε αποφάσεις σχετικά και με τα δικαιώματα του χρήστη και «αποκτήθηκε η πραγματικότητα ότι αυτός που μένει σε εκείνα τα χώματα ή τα οικήματα δεν σημαίνει ότι με μια απόφαση θα τον πετάξουμε έξω”».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: