Διαψεύδει Κοτζιά το ΥΠΕΞ – Η απελθούσα κυβέρνηση ουδέποτε έδωσε οδηγίες για την ψηφοφορία στον ΟΗΕ




Τη δυσαρέσκειά τους, εξέφρασαν, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τα σχόλια του πρώην υπουργού Νίκου Κοτζιά, ο οποίος κατηγόρησε την υπηρεσιακή κυβέρνηση ότι υπερέβη τις αρμοδιότητές της, απέχοντας από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για τη διαγραφή κρατικών χρεών.

Οι εν λόγω κύκλοι, επισήμαιναν ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ δεν έχουν, ούτως ή άλλως, δεσμευτικό χαρακτήρα και υποχρεωτική νομική εφαρμογή, οπότε η χρησιμότητάς είναι, πρακτικά, περιορισμένη.

Οι αυτές  πηγές πρόσθεσαν ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει σχέση με τα χρέη που αφορά το ψήφισμα του ΟΗΕ, αφού είναι διαφορετική η φύση του (χρέος προς κράτη με πολύ χαμηλό επιτόκιο).

Επιπλέον τυχόν υποστήριξη του ψηφίσματος θα έφερνε την Ελλάδα σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, που απείχαν και τη Βρετανία που το καταψήφισε, και από τις οποίες η Ελλάδα αναμένει την ελάφρυνση του χρέους της.

Το θέμα του επίδικου ψηφίσματος αφορούσε κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Αργεντινή, και από αυτές υποστηρίχθηκε.

Ουδέποτε, εξάλλου, τόνισαν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, δεν δόθηκαν από την απελθούσα κυβέρνηση οδηγίες στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία για το πώς θα ψηφίσει στον ΟΗΕ.

Οι τελευταίες οδηγίες είχαν δοθεί το 2014 από την τότε κυβέρνηση και προέβλεπαν και τότε αποχή, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: