Μόσχα: Δεν υπάρχει συμφωνία για τους τζιχαντιστές – Αγκυρα: Ετοιμάζουμε μεγάλη επίθεση




Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού κράτους, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη δεύτερη συνάντησή που είχε τις τελευταίες ημέρες με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

“Συμφωνούμε όλοι ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι η κοινή απειλή, το κοινό κακό. Συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε να ενώσουμε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου όσο το δυνατόν συντομότερα και αποτελεσματικότερα”, ανέφερε ο Λαβρόφ σε σχόλιά του που μετέδωσε ζωντανά από τη Μαλαισία η ρωσική κρατική τηλεόραση.

“Προς το παρόν δεν έχουμε μια κοινή προσέγγιση για το πώς συγκεκριμένα μπορούμε να το επιτύχουμε με δεδομένη την αντιπαράθεση ανάμεσα στους διάφορους παίκτες επί του πεδίου, περιλαμβανομένων των ενόπλων μονάδων της συριακής αντιπολίτευσης”, δήλωσε.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε πως ο ίδιος και ο Κέρι συμφώνησαν ότι αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται με στόχο την εξεύρεση μιας κοινής στρατηγικής για την καταπολέμηση του ισλαμιστικου κινήματος.

Ο ρώσος υπουργός δήλωσε ακόμη σε συνέντευξή του στο Channel News Asia, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου του: “Ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε δηλώσει δημόσια το 2009 ότι, αν επιλυθεί το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δεν θα υπάρχει ανάγκη για πυραυλική άμυνα στην Ευρώπη. Φαίνεται ότι δεν έλεγε την αλήθεια”.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την ουκρανική σύγκρουση και ποια μέτρα χρειάζεται να ληφθούν για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ περί κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Οι Κέρι και Λαβρόφ, οι οποίοι βρίσκονται στη Μαλαισία για τις συναντήσεις της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), είχαν τη Δευτέρα στο Κατάρ τριμερείς συνομιλίες για τον πόλεμο στη Συρία με τον σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ.

Ο Κέρι συνάντησε τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα το απόγευμα στην Κουάλα Λουμπούρ και καλωσόρισε την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τις βάσεις της για τις αμερικανικές αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και τη στήριξη που προσφέρει η Άγκυρα στους σύρους πρόσφυγες.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως ο Κέρι επανέλαβε επίσης τη δέσμευση των ΗΠΑ να επιδιώξουν μια διευθέτηση με διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία.

Στην αρχή της συνάντησής τους, ο Τσαβούσογλου ερωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο πότε θα υπάρξει μια αποτελεσματική δύναμη της μετριοπαθους συριακής αντιπολίτευσης στη ζώνη ασφαλείας που η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν στόχο να δημιουργήσουν στη βόρεια Συρία.

“Τώρα εκπαιδεύουμε και εξοπλίζουμε μαζί με τις ΗΠΑ τη μετριοπαθή αντιπολίτευση και σύντομα θα αρχίσουμε τη μάχη μας εναντίον του Νταές”, δήλωσε ο τούρκος υπουργός αναφέροντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

“Τότε η περιοχή θα είναι ασφαλέστερη για τη μετριοπαθή αντιπολίτευση η οποία μάχεται εναντίον του Νταές”.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως κατά τη συνάντηση στο Κατάρ οι Κέρι, Τζουμπέιρ και Λαβρόφ “συμφώνησαν στην ανάγκη για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση και στον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσουν αντιπολιτευόμενες οργανώσεις για την επίτευξη αυτής της λύσης”.

Καλώντας για ευρύτερη διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, η Ρωσία υποστηρίζει πως τα κέρδη που καταγράφουν στο πεδίο οι τζιχαντιστικές οργανώσεις σημαίνουν πως ακόμη κι αυτοί που αντιτίθενται στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ θα πρέπει τώρα να ενωθουν με τη Δαμασκό για να πολεμήσουν τον κοινό εχθρό.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως ο σχηματισμός ενός “ευρύ αντιτρομοκρατικού μετώπου” ήταν ένα από τα κύρια θέματα των συνομιλιών Κέρι-Λαβρόφ-Τζουμπέιρ.

Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ έφθασε χθες, Τρίτη, στην Τεχεράνη για συνομιλίες με αξιωματουχους από το Ιράν και τη Ρωσία που αναμένεται να επικεντρωθούν στις προσπάθειες για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, GALLIKO PRAKTOREIO, Κουάλα Λουμπούρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: