Αλ. Τσίπρας: Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης…




Η κυβέρνηση αυτή δεν πήρε λαϊκή εντολή για να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη, ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επίπονης, εξαντλητικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη με τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε σήμερα ένα εντελώς νέο οικονομικό και πολιτικό τοπίο και με βάση την πραγματικότητα οφείλουμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό και εφόσον οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές της χώρας επέλεξαν να κλιμακώσουν την πίεση χωρίς προηγούμενο, «η συμφωνία αυτή ήταν μια αναγκαστική επιλογή».

Τόνισε ότι «πήραμε επώδυνη επιλογή ευθύνης, κάναμε υποχώρηση, βγαίνοντας όμως όρθιοι από τον λάκκο των λεόντων» και πως δεν μετανιώνει που αποφάσισε τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

«Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επίπονης, εξαντλητικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη με τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε ένα εντελώς νέο οικονομικό και πολιτικό τοπίο και με βάση την πραγματικότητα οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό και εφόσον οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές της χώρας επέλεξαν να κλιμακώσουν την πίεση χωρίς προηγούμενο, «η συμφωνία αυτή ήταν μια αναγκαστική επιλογή».

Τόνισε ότι «πήραμε επώδυνη επιλογή ευθύνης, κάναμε υποχώρηση, βγαίνοντας όμως όρθιοι από τον λάκκο των λεόντων» και πως δεν μετανιώνει που αποφάσισε τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πραγματικό δίλημμα με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση και η χώρα στη 17ωρη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής δεν ήταν το «μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία» αλλά ότι το ξεκάθαρο μήνυμα που τέθηκε ήταν «μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή», όπως εξακολουθεί, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, να επιμένει ακόμα και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, θέτοντας ξανά και ξανά προσχήματα για να μην επιτευχθεί η συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι άκουσε την πρόεδρο της Βουλής πριν και ότι είχε ζητήσει από τους συντρόφους του να του καταθέσουν μια εναλλακτική λύση, για να σχολιάσει: «Προφανώς αυτή δεν είναι να καταγγέλλουμε το χρέος και όσο περισσότερο το καταγγέλλουμε να σημαίνει ότι αυτομάτως θα μειωθεί».

«Και ούτε αποτελεί λύση εναλλακτική», συνέχισε, «το να βροντοφωνάξουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας στα διεθνή φόρα ότι η επιλογή εξώθησης μιας χώρας σε συνθήκες άτακτης χρεοκοπίας είναι πέρα από κάθε διεθνή νομιμότητα και κατάφορα άδικη. Εν τούτοις όμως και οι πόλεμοι είναι έξω και πέρα από τη διεθνή νομιμότητα και κατάφωρα άδικοι, όμως έχουν χιλιάδες θύματα όταν αποφασίσουν να τους διενεργήσουν».

Έχοντας πει αυτά, και συνεχίζοντας να στέλνει μηνύματα με το βλέμμα στο εσωτερικό του κόμματος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η επιλογή να μην προχωρήσουμε στην άτακτη χρεοκοπία ή στο μνημόνιο με δραχμή, δεν ήταν μια επιλογή της στιγμής». Επισήμανε ότι «αυτή δεν υπήρξε ποτέ επιλογή ή προγραμματική μας διακήρυξη».

Συνεχίζοντας είπε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε λαϊκή εντολή για να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη και πως ούτε αυτό ήταν το δίλημμα στο δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης και των Ευρωπαίων αξιωματούχων αυτό έθετε ως δίλημμα, «εμείς δεν θέσαμε αυτό το δίλημμα στην κάλπη».

Το διακύβευμα της σημερινής διαδικασίας έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία επί της συμφωνίας.

Τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα του τόπου και του λαού να επιβιώσει για να συνεχίσει να μάχεται». «Αυτή είναι τούτη την ώρα η μέγιστη εθνική και κοινωνική ευθύνη που μας βαραίνει όλους και αναλογεί στον καθένα και την καθεμιά, πρωτίστως βέβαια στην κυβέρνηση και τους βουλευτές που τη στηρίζουν», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλοι γνωρίζουν και πρώτος ο ίδιος ότι «από τις 25 Γενάρη κάποιοι τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός, επιδίωκαν και επιδιώκουν να ξεμπερδέψουν με αυτή την κυβέρνηση. Σήμερα δυστυχώς βρίσκουν απρόσμενους συμμάχους σε ορισμένους που με πρόσχημα την εναντίωση τους στη συμφωνία ταυτίζονται εξ αντικειμένου, δεν λέω εκ προθέσεως, με αυτές τις επιδιώξεις».

«Σας καλώ όλους και όλες», σημείωσε, «να μην τους δώσετε αυτή την απρόσμενη ευκαιρία και κυρίως όλους μαζί να μη δώσουμε το πάτημα στους πιο ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης να εφαρμόσουν τον δεδηλωμένο σχεδιασμό τους να τορπιλίσουν αυτή τη συμφωνία, οδηγώντας τη χώρα όχι σε μία αλλά σε διαδοχικές δανειοδοτικές γέφυρες χωρίς δανειακή σύμβαση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό».

«Να μη δώσουμε το πάτημα δηλαδή σε όσους δεν έχουν άλλον στόχο παρά την τιμωρία της χώρας και του λαού μας επειδή διεκδίκησε με έντονο τρόπο, αλλά και επειδή φοβούνται ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί το δίκιο της», είπε.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα της σημερινής διαδικασίας και σε αυτό θα κληθούμε όλοι να απαντήσουμε αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε εκλογές άφησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετικές αναφορές του προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μειμαράκη, τονίζοντας ότι «μην θέτετε τέτοια αιτήματα από το βήμα της Βουλής γιατί ενίοτε γίνονται δεκτά».

Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, είπε ότι ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση θα βρει το βηματισμό της και αυτό εξαρτάται και από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία, «η ευχή σας για τελευταία φορά Αριστερά δεν θα πραγματοποιηθεί», γιατί θα την έχετε για πολλά χρόνια. Σήμερα στη χώρα συντελείται μια αλλαγή, παρά το γεγονός ότι το παλιό κατεστημένο αντιστέκεται, σκάνδαλα πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ η κυβέρνηση προωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι «ευθύνη όλων να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα του τόπου να επιβιώσει και να συνεχίσει να αγωνίζεται». Αυτή είναι η μέγιστη κοινωνική ευθύνη που μας βαραίνει όλους, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος έμμεσα στην Αριστερή Πλατφόρμα, ο πρωθυπουργός είπε όλοι γνωρίζουμε ότι από τις 25 Ιανουαρίου κάποιοι εντός και εκτός χώρας επιδιώκουν να ξεμπερδέψουν με αυτή την κυβέρνηση και σήμερα βρίσκουν συμμάχους που ταυτίζονται, όχι σκόπιμα, αλλά εξ αντικειμένου με αυτές επιδιώξεις. Γι’ αυτό ζήτησε «να μην δώσουμε πάτημα σε ακραίους κύκλους να τορπιλίσουν τη συμφωνία, οδηγώντας τη χώρα σε διαδοχικές συμφωνίες-γέφυρες, που θέλουν την τιμωρία του τόπου και του λαού επειδή διεκδίκησε το δίκιο του».

Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα και σε αυτό θα απαντήσουμε αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί, τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός έκανε αναδρομή στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων, για να υπογραμμίσει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε ήταν η μόνη επιλογή και τόνισε ότι σήμερα υπάρχει ένα νέο τοπίο, κοινωνικό και πολιτικό, «και με βάση αυτή την πραγματικότητα σχεδιάζουμε επόμενη ημέρα».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη στάση της Γερμανίας, λέγοντας ότι ακόμη δεν θέλει τη συμφωνία ο κ. Σόϊμπλε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, ούτε θρηνεί για τη δύσκολη συμφωνία, καθώς όπως είπε δεν υπάρχει καλό μνημόνιο. Τόνισε ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του πως «ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε στις συνθήκες αυτές». Υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν πισωγύρισμα και καραδοκούν με στόχο αυτά που συμφωνήθηκαν θα επιδιώξουν να τα πάρουν πίσω για να πάμε σε δάνειο-γέφυρα, που σημαίνει επιστροφή στην κρίση χωρίς τέλος και αυτό θέλουμε να αποτρέψουμε, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Σε σχόλιο του προέδρου της ΝΔ σχετικά με την εικόνα της κυβέρνησης και τη στάση της προέδρου της Βουλής, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι είναι ο ίδιος που αναγνώρισε ότι υπάρχει θεσμική δυσαρμονία, θέμα όμως που όπως είπε αντιμετωπίζεται θεσμικά, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, αυτή η συζήτηση δεν βοηθά στην παρούσα φάση καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση, αναφερόμενος στο επικείμενο Eurogroup.

Oσον αφορά τους υπουργούς και το εσωτερικό του κόμματος και στα περί αναλώσιμων υπουργών που αναφέρθηκε ο κ. Μειμαράκης, ο πρωθυπουργός είπε ότι «στη δημοκρατία όλοι είμαστε αναλώσιμοι καθώς βρισκόμαστε διαρκώς υπό την κρίση του λαού» και τα αξιώματα, όπως είπε, τα παίρνουμε ή τα χάνουμε από τον λαό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Ν.Λ.)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: