Λευκός Οίκος σε Αθήνα-Ευρωπαίους: Να υλοποιηθούν οι δύσκολες αποφάσεις




Για την ανάγκη να υλοποιηθούν οι δύσκολες αποφάσεις, που έλαβαν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της, αναφέρεται ο Λευκός Οίκος και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοινώσεις τους μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

«Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και πρόσθεσε ότι «αντικατοπτρίζει στη δέσμευση των πιστωτών της Ελλάδας να παράσχουν χρηματοπιστωτική υποστήριξη και να δημιουργήσουν δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και να επιτύχει βιωσιμότητα του χρέους».

Ο κ. Ερνεστ τόνισε ότι η συμφωνία «περιλαμβάνει δέσμευση από μέρους της Ελλάδας να προβεί σε βαθιές και δύσκολες δημοσιονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπονόησε ότι η λύση που πρόκρινε από την αρχή ο Λευκός Οίκος και ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιού, έγινε δεκτή από την Αθήνα και τους Ευρωπαίους. Είπε σχετικά:

«Αυτό που ταυτοποιήσαμε εδώ και καιρό ως πιθανή λύση, ήταν μία που θα εστιάζονταν σε πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης και θα επέστρεφε την Ελλάδα σε πορεία οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό φαίνεται ότι είναι ένα αξιόπιστο βήμα (credible step) προς αυτή την κατεύθυνση. Προφανώς υπάρχουν ακόμη ορισμένες σημαντικές αποφάσεις και βήματα να ληφθούν, αλλά ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις και θα προχωρήσουν στο δύσκολο έργο που απαιτείται να γίνει».

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών χαιρέτισε και αυτό τη συμφωνία και τόνισε ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

«Η σημερινή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Η συμφωνία παρέχει τη βάση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πορεία της Ελλάδας προς τα εμπρός εντός της ευρωζώνης, η οποία είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας. (Η συμφωνία) υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να κάνει βαθιές και δύσκολες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και αντικατοπτρίζει τη δέσμευση από τους πιστωτές της να παράσχει οικονομική στήριξη και να συμβάλει στη δημιουργία μιας πορείας της Ελλάδας για να επιστρέψει στην ανάπτυξη, και να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους».

«Αυτές οι υποσχέσεις –αναφέρει η ανακοίνωση- θα απαιτήσουν δύσκολα βήματα από όλα τα μέρη και σημαντικό έργο απομένει να γίνει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ασχολούνται με όλα τα μέρη σε αυτή τη σημαντική περίοδο».

Παρά το γεγονός ότι η επικρατούσα άποψη στην Ουάσιγκτον, σε κύκλους αναλυτών και διπλωματών, είναι ότι η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τους δανειστές της «δεν είναι υλοποιήσιμη» (feasible), στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αισιοδοξούν ότι η κατάσταση για τη χώρα μας θα αλλάξει.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα και τους εταίρους της στην Ευρώπη, αναφερόμενος στην προσπάθεια, όπως τονίζει, που ανέλαβε η Ε.Ε. μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τη χώρα μας.

Ο κ. Ράις δήλωσε ότι η κ. Λαγκάρντ ενημέρωσε ήδη τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι “μετά από αυτό, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους της, για να βοηθήσει να προωθηθεί αυτή η σημαντική προσπάθεια”.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Λαγκάρντ έκανε μία απλή ενημέρωση χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες κάτι που θα πράξειει στη συνέχεια, αφού αποφάσισε να μην επισκεφθεί την Αιθιοπία, όπως είχε προγραμματίσει, και να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.

Είπε στα μέλη του Δ.Σ. ότι το Ταμείο θα συνεχίσει τον ίδιο ρόλο και στο νέο πρόγραμμα, αλλά δεν διευκρίνισε το θέμα της χρηματοδότησης, διότι ήδη υπάρχουν πολλά προβλήματα που δημιούργησε η απόφαση της Ελλάδας να μην εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ενημέρωσε ήδη ότι δυσκολεύεται να πληρώσει και την επόμενη δόση.

Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η βιωσιμότητα θα συνεχίσει να μας απασχολεί. Εϊναι βασικό στοιχείο του Προγράμματος, όπως είπε στα μέλη του Δ.Σ. Ηδη το Ταμείο επικαιροποίησε την έκθεση βιωσιμότητας στην οποία τώρα προβλέπεται επιμήκυνση 60 ετών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: