Ερντογάν: Καταριέμαι και καταδικάζω τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης




Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα τους υπεύθυνους για την “τρομοκρατική επίθεση” που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 28 ανθρώπων και προκάλεσε τον τραυματισμό περίπου 100 άλλων στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν πως η επίθεση, που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα έξω από ένα πολιτιστικό κέντρο, μπορεί να οφείλεται σε βομβιστική επίθεση από καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ερντογάν έκανε τη δήλωση αυτή στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής του καθεστώτος στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, Μουσταφά Ακιντζί.

“Είμαστε βυθισμένοι στο πένθος εξαιτίας μιας τρομοκρατικής πράξης που προκάλεσε 28 νεκρούς και πολυάριθμους τραυματίες. Εξ ονόματος του λαού μου, καταριέμαι και καταδικάζω τους δράστες αυτής της βιαιότητας”, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Επίθεση αυτοκτονίας στην Τουρκία, 28 νεκροί, 100 τραυματίες

Στους 28 έφτασαν οι νεκροί και στους 100 οι τραυματίες από την έκρηξη στην επαρχία Σουρούτς στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών. Πληροφορίες ωστόσο του ΚΥΠΕ από το νοσοκομείο της Σανλιούρφα αναφέρουν ότι αναμένεται ο αριθμός των νεκρών να φτάσει τους 50. Στο μεταξύ εξετάζεται η πιθανότητα πίσω από την επίθεση να βρίσκονται οι τζιχαντιστές.

Στον χώρο της έκρηξης επικρατεί πανικός. Ασθενοφόρα ελικόπτερα έφτασαν από το Ντιγιάρμπακιρ για να βοηθήσουν στην μεταφορά των τραυματιών. Το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε όλους να είναι ψύχραιμοι αναφέροντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών.

Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε στις 11.45 ενώ η Ομοσπονδία Ένωσης Σοσιαλιστών Νέων ετοιμαζόταν να δώσει συνέντευξη Τύπου με θέμα την “επανοικοδόμηση του Κομπάνι” στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμάρα. Η έκρηξη έγινε στον κήπο του πολιτιστικού κέντρου όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 300 μέλη της οργάνωσης από τις 9.00 το πρωί. Με βάση το πρόγραμμά τους που δεν πρόλαβαν να πραγματοποιήσουν θα περνούσαν στο Κομπάνι γύρω στις 12.00 το μεσημέρι.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι η έκρηξη έγινε μόλις ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου. “Υπήρξε μεγάλος πανικός. Τρέξαμε αμέσως μέσα. Όλοι έτρεχαν κάπου. Τρέξαμε αμέσως έξω. Είδαμε ότι υπήρχαν νεκροί και τραυματίες. Αμέσως το πολιτιστικό κέντρο εκκενώθηκε. Δεν αφήνουν κανένα να μπει μέσα επειδή υπάρχει η πιθανότητα και για δεύτερη έκρηξη”, ανέφερε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι πήγε για τη συνέντευξη Τύπου και η έκρηξη έγινε ενώ ο ίδιος έβγαζε φωτογραφίες. “Υπήρχαν πτώματα παντού. Μείναμε κάτω από τα πτώματα, ήταν τόσο δυνατή. Λέμε ότι είναι έκρηξη αλλά μπορεί να είναι και καμικάζι”, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας.

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNA-ΚΥΠΕ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: