Του Ν. Φραγκόπουλου

Μετά την χθεσινή απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου της ΠΓΔΜ να προχωρήσει η εκδίκαση, εις βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, της αποκαλούμενης υπόθεσης “Πραξικόπημα”, ο τελευταίος δήλωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να κάνει σεβαστή της απόφαση αυτού του δικαστηρίου.

«Δεν αναγνωρίζω πλέον το δικαστικό σύστημα της χώρας επειδή βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Δεν πρόκειται να παραστώ στην ακροαματική διαδικασία και δεν σέβομαι αυτή την απόφαση. Με αυτή τη δημόσια δήλωσή μου, το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο, σύμφωνα με το νόμο που διέπει την ποινική διαδικασία, να διατάξει άμεσα την κράτησή μου και να μου στερήσει την ελευθερία.

»Περιμένω από το δικαστήριο να αποφασίσει για αυτό σήμερα. Θα βρίσκομαι στα γραφεία του κόμματος ή μαζί με τους διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει», ανέφερε ο Ζόραν Ζάεβ, ο οποίος ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM).

Η υπεράσπιση του Ζόραν Ζάεβ είχε ζητήσει από το Ποινικό Δικαστήριο να ακυρώσει την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις εισαγγελικές αρχές σχετικά με την αποκαλούμενη υπόθεση “Πραξικόπημα” και την εκ νέου διεξαγωγή της έρευνας, όμως το Δικαστήριο απέρριψε, χθες, το αίτημα αυτό.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης “Πραξικόπημα”, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορείται, ότι σε συνεργασία με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας (την οποία οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν κατονομάζουν), έχει στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι, σε συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, χρησιμοποίησε αυτές τις κλεμμένες συνομιλίες για να τον εκβιάσει να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην εκδίκαση της υπόθεσης αυτής κατά του Ζόραν Ζάεβ είναι ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

Αμέσως μετά την απόφαση των αρμοδίων αρχών της ΠΓΔΜ να ασκήσουν, στα τέλη Ιανουαρίου, δίωξη κατά του Ζόραν Ζάεβ για εκβιαστικές ενέργειες κατά του πρωθυπουργού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε να δημοσιοποιεί τηλεφωνικές συνομιλίες στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, από τις οποίες αποκαλύπτονται, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, τρανταχτές υποθέσεις διαφθοράς, απροκάλυπτης παρέμβασης στη λειτουργία της δικαιοσύνης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δίωξης των πολιτικών αντιπάλων του πρωθυπουργού και εκτεταμένη νοθεία των εκλογικών αναμετρήσεων όλων των τελευταίων χρόνων στη χώρα.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας παρακολουθούσε τα τελευταία χρόνια τις τηλεφωνικές συνομιλίες πάνω από 20.000 πολιτών, μεταξύ αυτών πολιτικών (ακόμη και υπουργών της κυβέρνησης), θρησκευτικών ηγετών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και ξένων διπλωματών.

Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι οι τηλεφωνικές αυτές συνομιλίες έφθασαν στα χέρια της από ανθρώπους των ίδιων των μυστικών υπηρεσιών που δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Ν. Γκρούεφσκι, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστηρίζει ότι οι υποκλοπές έγιναν από μυστικές υπηρεσίες μίας συγκεκριμένης χώρας (την οποία δεν κατονομάζει) και δόθηκαν στην αντιπολίτευση, με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησής του. Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ακόμη ότι οι συνομιλίες που αποκαλύπτει η αντιπολίτευση είναι σε μεγάλο βαθμό “μονταρισμένες”.

Το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές έχει εμβαθύνει την πολιτική κρίση στη χώρα, ενώ οι όποιες προσπάθειες για την επίλυσή της, μέχρι στιγμής, έχουν αποβεί άκαρπες, αν και το τελευταίο διάστημα αυτές έχουν εντατικοποιηθεί, με τη διαμεσολάβηση και του επιτρόπου, αρμόδιου για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Γιοχάνες Χαν.

Ο Ζόραν Ζάεβ δήλωσε σήμερα ότι η απόφασή του να μην αναγνωρίσει την δικαιοδοσία του δικαστηρίου σχετικά με την εκδίκαση της υπόθεσης εις βάρος του δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα και πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να συμμετέχει σε αυτές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: