Η κεντροαριστερά εισέρχεται σε μια διαδικασία αναστοχασμού, η Ελλάδα περνά σε νέο πολιτικό πεδίο: Η σταθερότητα, ο τρόμος και η ελπίδα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης (Κ) παρίσταται στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Βουλής, Αθήνα, Κυριακή 28 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Το ψηλό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, όπως έχει ήδη αναλυθεί, δεν ήταν μια μεγάλη στροφή της χώρας προς τα δεξιά. Ήταν μια συνειδητή επιλογή της σταθερότητας, ίσως ακόμη και της στασιμότητας και την ακινησίας, απέναντι στην ασάφεια και την αβεβαιότητα που πρόσφερε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι πολίτες δεν στηρίζουν πια πολιτικές που βασίζονται στη ρητορική της αντίδρασης και της οργής και σίγουρα δεν θα ήθελαν να ξαναμπούν σε περιπέτειες με τους πειραματισμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό άλλωστε επένδυσε και η Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτάσσει την σταθερή πορεία της χώρας και ενεργοποιώντας αντανακλαστικά τρόμου στους πολίτες για το ενδεχόμενο αναβίωσης των φαινομένων που έζησε κατά την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης.

  • Η ανασφάλεια που δημιουργήθηκε, ιδιαίτερα στις τάξεις των μικρομεσαίων ψηφοφόρων, απέδωσε τελικά με το θριαμβευτικό για τη Νέα Δημοκρατία, αποτέλεσμα στις κάλπες.

Τα ψέματα έχουν τελειώσει και ο λαϊκισμός είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών. Αυτή είναι η γενική σύνοψη του αποτελέσματος. Μετά από πολλά χρόνια «ξηρασίας» για τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, με τα λάθη του παλαιού ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να χτίζει πολιτικές στη βάση της δικαιολογημένης οργής και της αντίδρασης των πολιτών για τα μνημόνια, φαίνεται πως σήμερα διαμορφώνονται νέες συνθήκες.

Η κεντροαριστερά εισέρχεται σε μια διαδικασία αναστοχασμού, αναδιοργάνωσης, μα πάνω από όλα προοπτικής. Η σταθερή, ανοδική πορεία του νέου ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι μπορεί να συνδιαμορφώσει και να συναποτελέσει το μέλλον της.

Εκτιμούμε, μάλιστα ότι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ θα ήταν ακόμη μεγαλύτερα, αν οι δημοσκοπήσεις και τα μιντιακά συγκροτήματα, δεν του έδιναν σταθερά μονοψήφια νούμερα τους τελευταίους μήνες, δημιουργώντας έτσι την ψυχολογία της χαμένης ψήφου. Το 11,5% που συγκέντρωσε τελικά, αναμένεται ότι θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ πέτυχε ήδη μία αύξηση της τάξης του 45% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη 200 χιλιάδων επιπλέον ψηφοφόρων.

Η πρόταση της σοσιαλδημοκρατίας δεν ανήκει στο περιθώριο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και όλα τα στελέχη που τον πλαισιώνουν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, οφείλουν να αναλάβουν αυτή την ευθύνη ως φωνή σοβαρότητας, ξεκάθαρων προτάσεων και ρεαλιστικών στόχων.

Η αξιοπιστία και η προοπτική που μπορεί να δώσει το ΠΑΣΟΚ για τα σοβαρά προβλήματα και τις προκλήσεις για τη χώρα, είναι αυτή που θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό και θα θέσει το κόμμα στο επίκεντρο μιας νέας εποχής στα επόμενα χρόνια.

  • Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα περνά σε ένα νέο πολιτικό τοπίο. Οι λαϊκισμοί και οι ανέξοδες κοκορομαχίες δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα πλέον σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον εν έτη 2023.

Είναι απόλυτη η ανάγκη για τη λειτουργία μιας σύγχρονης δημοκρατίας, η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από την αντιπολίτευση, με αυστηρό έλεγχο και εποικοδομητική κριτική στο κυβερνητικό έργο.

Η Ελλάδα και ο ελληνισμός χρειάζονται μία αξιόπιστη και στιβαρή αντιπολίτευση με την προοπτική εξουσίας. Αυτού του είδους την αντιπολίτευση μπορεί και οφείλει να την ασκήσει με την νέα ηγεσία και τα νέα στελέχη του το ΠΑΣΟΚ.

* Ευρωβουλευτής

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι εκλογές ανέδειξαν ένα καθαρό ηττημένο, τον ΣΥΡΙΖΑ (και τον ηγέτη του): Ο μεγάλος θριαμβευτής και οι δύο μικρότεροι νικητές, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: