Βιάζονται για να μη χαλάσει το κλίμα: Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως το μομέντουμ στο Κυπριακό δεν θα διαρκέσει εσαεί




Του Κώστα Βενιζέλου

Τη διατήρηση της δυναμικής και του μομέντουμ θέλουν να διατηρήσουν τα Ηνωμένα Έθνη στο Κυπριακό, θεωρώντας πως το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει σε δυο-τρεις μήνες, φτάνει να αποφευχθούν τα λάθη και κινήσεις που θα προκαλέσουν αντιδράσεις.

Στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης είναι και το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν πολύ λίγο τον Αύγουστο καθώς θεωρούν πως σε διαφορετική περίπτωση τούτο «θα χαλάσει την κινητικότητα και το κλίμα». Είναι προφανές από τις κινήσεις που γίνονται από τα Ηνωμένα Έθνη και τις προσεκτικές-διακριτικές ενέργειες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, πως βιάζονται πολύ. Όπως εξήγησε στο «Φ» ξένη διπλωματική πηγή, οι μεσολαβητές «βιάζονται λόγω κλίματος» προσθέτοντας πως «ο Μουσταφά Ακιντζί είναι πολύ ορεξάτος» ενώ θεωρείται δεδομένη «η αποφασιστικότητα Αναστασιάδη». Πρακτικά τούτο σημαίνει πως μέχρι νωρίς το φθινόπωρο πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, έχοντας προς αξιολόγηση τα αποτελέσματα των συζητήσεων. Η ίδια διπλωματική πηγή σημείωνε πως θα χρειαστεί σε κάποια φάση να υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή των Αναστασιάδη και Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις, κυρίως όταν θα συζητούνται τα ακανθώδη θέματα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ακόμη και του ίδιου του Γενικού Γραμματέα, Μπαν Κι Μουν προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και δεν θα ασκηθούν πιέσεις, ωστόσο, είναι προφανές πως το πλάνο του Διεθνούς Οργανισμού είναι η διαδικασία να μην τραβήξει στο χρόνο. Θεωρούν πως εάν καθυστερήσει θα χαθεί το μομέντουμ ενώ παράλληλα κάνουν μια ακόμη εκτίμηση, που αφορά και το εσωτερικό μέτωπο και τους αντιδρούντες: «Η επιτάχυνση των συζητήσεων και ολοκλήρωση το συντομότερο, η διατήρηση του καλού κλίματος, δεν θα αφήσει περιθώρια διαμόρφωση ενός διαφορετικού ρεύματος στην κυπριακή κοινωνία», αναφέρουν. Κοντολογίς, δεν θέλουν μια διαφορετική προσέγγιση στο Κυπριακό να προετοιμαστεί όπως το 2004 και να τους ανατρέψει τους σχεδιασμούς.

Το θέμα δεν είναι, όμως, επικοινωνιακό. Επί της ουσίας πολλά θα κριθούν από την καταγραφή των θέσεων που έχουν ξεκινήσει Μαυρογιάννης και Ναμί. Κυρίως θα κριθούν οι θέσεις της τουρκικής πλευράς στα ακανθώδη θέματα. Στο θέμα της ασφάλειας η τουρκική πλευρά δεν διαφοροποιείται ενώ στο εδαφικό συζητά σε αυτή τη φάση κριτήρια. Όπως πληροφορούμαστε, η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί πως για να συζητηθεί το περιουσιακό πρέπει να γνωρίζει ποσοστά στο εδαφικό, έστω και εάν οι χάρτες θα παρουσιαστούν στο τέλος, όπως συμφωνήθηκε επί Έρογλου. Όπως ανέφερε ενημερωμένη πηγή, η διαδικασία δεν έχει μπει ακόμη στα βαθιά και ως εκ τούτου δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει πως ο οδικός χάρτης του ΟΗΕ θα επιβεβαιωθεί στην πορεία. Κανείς, σημείωνε η ίδια πηγή, δεν μπορεί να θεωρήσει δεδομένο πως σε τρείς-τέσσερις μήνες θα υπάρξει αξιολόγηση και στη συνέχεια θα εισέλθει σε τελική φάση η διαδικασία, ώστε να διενεργηθούν χωριστά δημοψηφίσματα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ή τον Ιανουάριο. Εκείνοι που διαμορφώνουν τους οδικούς χάρτες, υποδεικνύει, δεν ασχολούνται με το περιεχόμενο των συζητήσεων και την ουσία.

Την ίδια ώρα, είναι προφανές η προσοχή είναι στραμμένη στις σημερινές εκλογές στην Τουρκία. Αν και το Κυπριακό δεν αναμένεται να επηρεασθεί δραστικά από το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών, είναι προφανές πως έχει σημασία πώς θα πορευθεί την επόμενη ημέρα η Τουρκία. Κυρίως εάν εισέλθει σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας ή εάν βρεθεί αντιμέτωπη με την αναζωπύρωση του κουρδικού κλπ.

 

 

Τον ρώτησαν στις Βρυξέλλες για το χαλούμι!

Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα, θέλησε να δει όλους τους βασικούς παίκτες: Τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την  Υπάτη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι( σε δείπνο), τον Κύπριο Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, τον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε.,. Γιοχάνες Χαν και την Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η Ρουμάνα Επίτροπος, Κορίνα Κρέτσου,  έθεσε στο συνομιλητής της το θέμα του χαλουμιού, υπό τη μορφή ερωτήματος. Τον ρώτησε εάν συζητείται στη διαδικασία των συνομιλιών το θέμα του χαλουμιού και ο κ. Άιντα απάντησε πως τέθηκε. Το ζήτημα τούτο δεν είναι ασφαλώς δικοινοτικό αλλά αφορά το κράτος-μέλος και είναι περίεργο που τόσο η Ε.Ε. όσο και ο ΟΗΕ δεν το αντιλαμβάνονται. Προφανώς λόγω των πιέσεων που ασκούνται από την τουρκική πλευρά. Ο Μουσταφά Ακιντζί είχε αναφέρει στην πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως το 25% των εξαγωγών των Τ/Κ είναι χαλούμι. Συζήτηση δεν έγινε.

 

 

 

Διορισμό πολιτικής

προσωπικότητας

σκέφτονται στην Ε.Ε.

 

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ Επιτροπή  δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τον τρόπο παρέμβαση και εμπλοκής της στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει διάφορες ιδέες, τις οποίες συζητά με συνεργάτες του καθώς και συνομιλητές του που έχουν σχέση με το Κυπριακό, όμως, δεν έχει καταλήξει πλήρως. Όλα θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, που χρονικά τοποθετείται στις 16 και 17 Ιουλίου. Είναι προφανές πως θέλει να ακούσει και τον Μουσταφά Ακιντζί, καθώς με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έχει συζητήσει τα ζητήματα αυτά πολλές φορές. Τελευταία φορά που συζήτησαν το θέμα ήταν στη Ρίγα της Λετονίας, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι προφανές πως θα συζητήσει το θέμα και με την Άγκυρα. Ένα θέμα, που θεωρείται βασικό σε σχέση με την εμπλοκή της Ένωσης, είναι ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου. Υπάρχουν σκέψεις στις Βρυξέλλες, ο διορισμός αυτός να αφορά πολιτική προσωπικότητα, με κύρος και επιρροή. Στην περίπτωση διορισμού, θα λειτουργεί σε πολιτικό επίπεδο «η πολιτική προσωπικότητα» ενώ σε τεχνοκρατικό θα παραμείνει ο νυν απεσταλμένος, Βαν Νούφελ. Βεβαίως δεν αποκλείεται να παραμείνει μόνο ο κ. Βαν Νούφελ. Όπως έγραψε ο «Φ», η Κομισιόν προσανατολίζεται να κινηθεί σε δυο άξονες. Πρώτο, να ελέγχει τη συμβατότητα των συζητηθέντων και κυρίως των συμφωνηθέντων με το κοινοτικό κεκτημένο. Δεύτερο, να προχωρήσει η εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο, ώστε να είναι έτοιμοι με τη λύση του Κυπριακού.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα υπέρ της εμπλοκής της Ε.Ε. τάσσονται πέραν της κυπριακής κυβέρνησης, ως κράτος-μέλος, τα Ηνωμένα Έθνη και ο Μουσταφά Ακιντζί. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα, ζητούσε να μάθει λεπτομέρειες για το πώς σκέφτονται και εννοούν στην Ε.Ε. αυτή την εμπλοκή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: