Ρεαλισμό με στόχο ενότητα της Ευρώπης και έξοδο από την κρίση ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας




Τη βεβαιότητα ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό προκειμένου να εξασφαλίσει την διέξοδο από την κρίση, διατηρώντας την ενότητα της Ευρώπης, εξέφρασε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αναχώρησε για τις Βρυξέλλες. Όπως είπε επίσης δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση στην πρόταση που κατέθεσε επισήμως προχθές η ελληνική πλευρά στους θεσμούς.

»Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι « από προχθές το βράδυ η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει επισήμως την πρότασή της προς τους θεσμούς, για έναν έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό, που θα δώσει ένα τέρμα στην κρίση στην Ευρώπη και βεβαίως θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεφύγει από αυτή την ασφυξία την οικονομική αλλά και περιθώρια ανάκαμψης, θα δώσει τέλος στα σενάρια για grexit, θα δώσει τέλος στα σενάρια της καταστροφής».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια πάνω στην πρόταση αλλά ούτε κάποιο άλλο κείμενο, όπως ακούμε από την πλευρά των θεσμικών εταίρων».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συζητήσουν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαίο οι θεσμοί και κυρίως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να προσχωρήσει στον ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρεις μήνες η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόμενη τα δίκαια του ελληνικού λαού προς όφελος μίας ενωμένης Ευρώπης που σήμερα είναι αναγκαία για τους λαούς όσο ποτέ. Χρειαζόμαστε την ενότητα, πρέπει να αποφύγουμε την διαίρεση, είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει, θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό».

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Ημερών για την Ανάπτυξη στις Βρυξέλλες εξακολουθεί να έχει μερικά προβλήματα να λύσει σε σχέση «με αυτό που έχει συμφωνηθεί να αποκαλείται η ελληνική περίπτωση, κάτι που με υποχρεώνει να έχω διάφορες συναντήσεις σήμερα, περιλαμβανομένης μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας».

Πηγές της ευρωζώνης τόνισαν ότι στη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι παρόντες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλούμ, καθώς επίσης εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στις Βρυξέλες θα ενσωματωθεί στην αποστολή και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ε. Τσακαλώτος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: