Με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο ξεκινούν οι εργασίες του 19ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης -του «ρωσικού Νταβός» όπως χαρακτηρίζεται πλέον τα τελευταία χρόνια.

Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, διεξάγεται από το 1997 με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών και οικονομικών εμπειρογνωμόνων από όλο τον κόσμο. Πέρυσι τις εργασίες του Φόρουμ παρακολούθησαν 4.700 προσκεκλημένοι από 73 χώρες. Στο περιθώριο του Φόρουμ υπογράφηκαν μάλιστα 102 συμβάσεις και οικονομικές συμφωνίες, συνολικού ύψους 273 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην πρωτεύουσα του ρωσικού Βορρά έχουν ήδη φθάσει δεκάδες Έλληνες επιχειρηματίες από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν

Στην Αγία Πετρούπολη αναμένεται σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης και με άλλους ξένους ηγέτες, αλλά και τους πρώην πρωθυπουργούς της Γαλλίας και της Ιταλίας, Φρανσουά Φιγιόν και Ρομάνο Πρόντι.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης θα μετάσχει σε συζήτηση με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σόκολωφ με θέμα «Ελλάδα -Ρωσία: Νέα εποχή οικονομικής συνεργασίας στο σταυροδρόμι των ηπείρων».

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος χαρακτήρισε την ελληνική συμμετοχή στο Φόρουμ «μια εξαιρετική, αν όχι ιστορική ευκαιρία, για την ενίσχυση της ελληνορωσικής συνεργασίας και των σχέσεων με τις άλλες χώρες BRICS». Ο κ. Ησυχος που είναι και πρόεδρος της Ρωσο-ελληνικής διακρατικής επιτροπής, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, αλλά και τις διμερείς συνομιλίες που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

«Η ελληνική παρουσία στο Φόρουμ ανοίγει ένα παράθυρο για την Ελλάδα σε μια περιοχή με την οποία διατηρεί παραδοσιακά ιστορικές, θρησκευτικές και οικονομικές σχέσεις» πρόσθεσε. Σημείωσε μάλιστα ότι η χώρα μας σχεδιάζει να διερευνήσει τη δυνατότητα να γίνει μέλος της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, θεωρώντας ότι είναι μια εν δυνάμει εναλλακτική λύση στο «μονοπώλιο του ΔΝΤ, που έχει οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις σε τραγωδίες και καταστροφές χιλιάδων ανθρώπων κατά τις τελευταίες δεκαετίες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αισθάνεται πως τα τελευταία χρόνια «δεν έχει διερευνήσει το βάθος και το πλάτος των σχέσεων με τη Ρωσία» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες BRICS και τις χώρες της Ευρασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

«Γι ‘αυτό και πιστεύω ότι ανοίγουμε έναν νέο δρόμο και θα πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν» σημείωσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι η συνεργασία της Ελλάδας με χώρες BRICS μπορεί να επεκταθεί στους τομείς των μεταφορών, της βιομηχανίας τροφίμων, του τουρισμού και στη δημιουργία μικτών ελληνικών-ρωσικών επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Ρωσία.

— Στο Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης αναμένεται να δώσουν το «παρών» οι επικεφαλής μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών λόγω και του ειδικού βάρους της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας. Σύμφωνα με τους οργανωτές, θα μετάσχουν μεταξύ άλλων οι επικεφαλής της BP, Μπόμπ Ντάντλεϊ, της Royal Dutch Shell, Μπεν φαν Μπέρντεν και της Total, Πατρίκ Πουανέ.

Ο επικεφαλής της BP θα μετάσχει μάλιστα σε συζήτηση με τον πρόεδρο της ρωσικής Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν και ο διευθύνων σύμβουλος της Shell με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Σε έκθεση που δημοσίευσε η BP τον περασμένο μήνα, τονίζεται ότι για πρώτη φορά τα ρωσικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια βαρέλια, φθάνοντας τα 103 δισεκατομμύρια, από τα 93 δισ. το 2013. Η Ρωσία βρίσκεται πλέον στην έκτη θέση στον κόσμο στον τομέα των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: