Νίκος Παππάς στο MEGA: Δε φταίμε για τις τράπεζες, λάθος η σύνδεση δημοψηφίσματος με Grexit




«Οι τράπεζες που έκλεισαν δεν είναι επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά επιλογή που έκαναν άλλοι ακραίοι κύκλοι», ανέφερε μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega o υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σημειώνοντας δε ότι αυτοί οι κύκλοι «δεν ορρωδούν προ του ενδεχομένου να βάλουν σε κίνδυνο το κοινό νόμισμα».

Στο ερώτημα τι θα γίνει από αύριο το βράδυ που πλέον η χώρα μένει εκτός προγράμματος, και το ενδεχόμενο να υπάρξουν άσχημα νέα για τις τράπεζες, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί διότι η κυβέρνηση έδειξε ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίζει καταστάσεις.

«Η ακαριαία αντίδραση της κυβέρνησης και η ψυχραιμία του λαού έχει προστατεύσει τη χώρα από ακραία φαινόμενα», είπε ο Νίκος Παππάς. Είπε ακόμη ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπει μια εβδομάδα τραπεζική αργία και αν τα πράγματα πάνε καλά, μπορεί το όριο αναλήψεων να ανέβει.

«Ο λαός μας με υποδειγματική ψυχραιμία αντιμετωπίζει το πρόβλημα που προέκυψε, πρόβλημα που κάποιοι επέλεξαν να προκαλέσουν. Είμαστε βέβαιοι ότι η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί μέχρι την 6η Ιουλίου», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν ήταν ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί η ρευστότητα των τραπεζών, είναι «μέτρο για να διασφαλίσει ότι είναι εγγυημένες οι καταθέσεις των πολιτών».

Ο υπουργός χαρακτήρισε λάθος να συνδέεται η διαδικασία του δημοψηφίσματος με την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος, έχει έναν κυρίαρχο λαό ο οποίος ευτυχώς πηγαίνει στην κάλπη την επόμενη Κυριακή, θα αποφανθεί με ψυχραιμία και τότε θα δούμε ποια μεριά έχει το εκτόπισμα να πει ότι την αγνοώ αυτή την εντολή».

«Όσοι δεν λειτουργούν στη βάση πολιτικών σκοπιμοτήτων θα έπρεπε να έχουν εξηγήσει στα πολιτικά τους ακροατήρια ότι η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει τα πάντα ώστε να μην χρειαστούν νέα χρήματα από τον ευρωπαίο φορολογούμενο» είπε ακόμη ο Νίκος Παππάς, ενώ αναφερόμενος στις σημερινές δηλώσεις ξένων ηγετών και αξιωματούχων είπε:

«Είναι λάθος θα συνδέεται αυτή το δημοψήφισμα με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, θα ήθελα να μας πουν, επειδή τη Δευτέρα καταθέσαμε μια πρόταση η οποία χαρακτηρίστηκε πρόταση βάσης, από την πρότασή μας τι είναι τόσο κρίσιμο που βάζει ερωτηματικά στην παρουσία της χώρας στο κοινό νόμισμα; Θα θέλαμε όσοι μιλούν για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα να είναι συγκεκριμένοι. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι προϋπόθεση για να συζητήσουμε είναι να μην γίνει το δημοψήφισμα, δεν μπορεί κανείς να κινδυνολογεί και να ελεεινολογεί μπροστά σε μια τέτοια δημοκρατική διαδικασία».

«Στο παρά πέντε προφανώς για να εκβιαστεί ο ελληνικός λαός»

«Θα πρέπει τότε να απαντήσει όποιος το λέει αυτό, τι από την απόφαση αυτή είναι που βάζει σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στο ευρώ. Αυτή η συζήτηση παρήχθη στο παρά πέντε προφανώς για να εκβιαστεί ο ελληνικός λαός, και δεν εξηγεί κανείς να πάρει χαρτί που καταθέσαμε και να μας πει ότι η διατήρηση του ΕΚΑΣ είναι αντιευρωπαϊκό μέτρο. Ή το να μην αυξήσουμε το ΦΠΑ στην εστίαση ότι είναι αντιευρωπαϊκό μέτρο», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Για το αν θα πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ αύριο, είπε ότι «θα πρέπει να υπάρξει κάποια αλλαγή σημαντική για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί έχει αποδειχθεί ότι έχουν βρεθεί λύσεις και την τελευταία στιγμή».

Στο ερώτημα τι θα γίνει αν ο ελληνικός λαός πει το «ναι» στο σχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «αν ο ελληνικός λαός πει ναι την Κυριακή, θα έχει πει ναι σε ένα μνημόνιο τρισχειρότερο από αυτά που έχουν εφαρμοστεί. Εμείς δεν είμαστε – επειδή υπήρχε μια παράδοση, υπήρχαν υπουργοί που ήταν σοσιαλιστές υπουργοί, μετά έγιναν εκσυγχρονιστές υπουργοί και μετά έγιναν μνημονιακοί υπουργοί – δεν είμαστε αυτής της παράδοσης εμείς».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (K. B.)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: