Είναι όντως η τελευταία ευκαιρία; Το ΔΝΤ έβαλε φωτιά στην Αθήνα και στους Ευρωπαίους




Το σκοτσέζικο ντους για την ελληνική οικονομία και τη συμφωνία ή τη ρήξη συνεχίζεται. Η Ελλάδα κινείται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης σε μια ισορροπία τρόμου όπου το ένα βήμα μπροστά ακολουθείται από δύο βήματα πίσω και στο μεταξύ η αβεβαιότητα επιδεινώνει την οικονομία.

Οι βόμβες που εξαπέλυσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλάζουν το κλίμα ευφορίας που είχε αρχίσει να δημιουργείται χθες στις Βρυξέλλες. Φαίνεται τελικά ότι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές αφενός διότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των Θεσμών και αφετέρου γιατί οι ελληνικές προτάσεις δεν καλύπτουν πλήρως όλες τις πλευρές.

Η παρέμβαση του Ταμείου και κυρίως η αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις σε συνδυασμό με τις ηχηρές προειδοποιήσεις (Μέρκελ, Τουσκ, Βάιντμαν) προς την Ελλάδα ότι ο χρόνος τελειώνει και πρέπει επιτέλους να διαπραγματευτεί, δείχνουν ότι η απόσταση είναι πολύ μεγάλη, όσο μεγάλος είναι και ο κίνδυνος ατυχήματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σοβαρή εμπλοκή και αν δεν υπάρξουν τις επόμενες 72 ώρες θετικές εξελίξεις τότε μπορεί να υπάρξουν πολύ αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Αλλωστε, η ρευστότητα είναι οριακή. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΕΚΤ χθες έδωσε μέσω του ELA 2,3 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες δημιουργώντας «μαξιλάρι» 3 δισ. ευρώ, όσα ήταν και πριν μία εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι τα διαθέσιμα πριν την απόφαση της ΕΚΤ ήταν μόλις 700 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή χρήματα φεύγουν από τα γκισέ σε μία ή δύο ημέρες!

Το ΔΝΤ ήρθε να προσγειώσει ανώμαλα όσους πίστεψαν ότι η συμφωνία είναι τελικά πιο κοντά από ποτέ, κάτι που είχε πει και ο πρωθυπουργός πριν από μία εβδομάδα.

Είναι τέλος χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου τα οποία δίνουν ουσιαστικά στην Ελλάδα μια εβδομάδα προθεσμία και την τελευταία της ευκαιρία αλλιώς θα οδηγηθεί σε… χρεοκοπία.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega Μιχάλης Ιγνατίου «για “σημαντικές διαφορές” στη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ομάδα του οποίου μάλιστα αποχώρησε από τις Βρυξέλλες.

Η μπάλα είναι κατά βάση στο γήπεδο της Ελλάδας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη.

“Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ μας στους περισσότερους βασικούς τομείς. Δεν υπήρξε πρόοδος στον περιορισμό αυτών των διαφορών πρόσφατα”, ανέφερε ο κ. Ράις.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι κυριότερες διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της εντοπίζονται στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, τον ΦΠΑ και τη χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών. Όπως υποστήριξε, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι “βιώσιμα”, ενώ πρέπει να μεγεθυνθούν τα φορολογικά έσοδα, εάν η Ελλάδα θέλει να ανατάξει τα δημόσια οικονομικά της.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε επίσης ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει να βρεθούν λύσεις “στο πολιτικό επίπεδο”.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση του ΔΝΤ να αποσύρει την ομάδα του από τις Βρυξέλλες έρχεται εν μέσω της ολοένα και πιο έντονης κριτικής από την πλευρά των πιστωτών για την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να υποκύψει στις απαιτήσεις τους, διακινδυνεύοντας μια χρεοκοπία και τελικά την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, πάντως, δήλωσε πως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα παραστεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο στις 18 Ιουνίου.

“Όπως η γενική διευθύντρια έχει πει πολλές φορές, το ΔΝΤ δεν εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι” σημείωσε ο κ. Ράις.

Την ίδια ώρα, το Reuters μεταδίδει ότι Ευρωπαίος διπλωμάτης, ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες για τη διαδικασία που δημιουργήθηκαν από την αποχώρηση των διαπραγματευτών του ΔΝΤ και της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, δήλωσε πως “αν η διαδικασία λειτουργούσε σωστά, ο πρόεδρος (σ.σ. της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ) δεν θα έπρεπε να έχει σήμερα μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα”.

“Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία” πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Bloomberg, ΑΠΕ, Ημερησία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: