Ολάντ: Θα απαντήσουμε με δράση και πρόληψη στους τρομοκράτες




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: «Η επίθεση είναι τρομοκρατική. Εντοπίστηκε ένα πτώμα αποκεφαλισμένο. Την ώρα που γίνεται αυτή η δήλωση έχουμε ένα νεκρό και δύο τραυματίες», ήταν η πρώτη αντίδραση του Φρανσουά Ολάντ μετά το χτύπημα στη νοτιοανατολική Γαλλία.
«Υπάρχουν έντονα συναισθήματα αλλά δεν μπορούμε να απαντήσουμε μόνο έτσι. Πρέπει να αναλάβουμε δράση στον τομέα της πρόληψης και της αποτροπής. Χρειάζεται να υπερασπιστούμε τις αξίες μας δεν θα υποκύψουμε στο φόβο ποτέ. Επίσης πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να μην δημιουργηθούν άσκοπες διαιρέσεις και ένα κλίμα καχυποψίας. Με λίγα λόγια πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που περιμένει από εμάς ο γαλλικός λαός. Πρέπει να προστατεύσουμε τον κόσμο και ταυτόχρονα να αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Επίσης πρέπει να προχωρήσουμε στην εξάρθρωση των ομάδων ή των ατόμων που ευθύνονται για τέτοιες πράξεις», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Η τρομοκρατική ενέργεια αναγκάζει τον Ολάντ να εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι, όπου συγκαλείται επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας.

Την ίδια στιγμή, “άμεση κινητοποίηση” των δυνάμεων ασφαλείας και “αυξημένη επαγρύπνηση” σε όλους τους “ευαίσθητους στόχους” στην περιφέρεια της Λυών ζήτησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, μετά την τζιχαντιστική επίθεση σε εργοστάσιο, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Την έρευνα για την επίθεση ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και βρέθηκε αποκεφαλισμένος και δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν. Ενας ύποπτος ως δράστης συνελήφθη και διεγάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί εάν υπήρχε και συνεργός.

“Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ένα ή περισσότερα άτομα, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, εισέβαλαν στο εργοστάσιο. Στη συνέχεια σημειώθηκε έκρηξη”, δήλωσε πηγή της έρευνας.

“Ενα αποκεφαλισμένο πτώμα βρέθηκε κοντά στο εργοστάσιο, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν το πτώμα μεταφέρθηκε εκεί ή όχι”, ανέφερε η πηγή προσθέτοντας ότι εκεί κοντά βρέθηκε επίσης σημαία με αραβικές εγγραφές”.

Πηγή των ερευνών δήλωσε ότι ένα κεφάλι καλυμμένο με εγγραφές στα αραβικά βρέθηκε στην περιοχή κρεμασμένο σε συρματόπλεγμα κοντά στο εργοστάσιο.

Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτοκίνητο εισέβαλαν στο εργοστάσιο και έπεσαν επάνω σε φιάλες αερίου για να προκαλέσουν έκρηξη. Σύμφωνα με άλλη πηγή, ένας από τους δράστες εισέβαλε στο εργοστάσιο κρατώντας ισλαμική σημαία και πυροδότησε γκαζάκια.

Το εργοστάσιο ανήκει στην Air Products, εταιρεία παραγωγής βιομηχανικού αερίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Air Liquide, γαλλικής εταιρείας που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια , πιθανόν τζιχαντιστικής, επίθεσης σε βιομηχανική μονάδα στο Σεν-Κουεντέν-Φαλαβιέ, κοντά στη Λυών.

Ο δράστης της επίθεσης εισήλθε στο εργοστάσιο κρατώντας ισλαμική σημαία και πυροδότησε γκαζάκια, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Αποκεφαλισμένο πτώμα βρέθηκε κοντά στο εργοστάσιο, σύμφωνα με πηγές της έρευνας.

Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: