Βαλίτσα γεμάτη …διαβεβαιώσεις: Ο Άιντα ανακοίνωσε συνομιλίες μεταφέροντας «δεσμεύσεις» Άγκυρας για «σύντομη λύση»




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με πολλές διαβεβαιώσεις ήλθε από την Τουρκία ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος ανακοίνωσε  χθες την επανέναρξη των συνομιλιών τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Άιντα μετέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τις διαβεβαιώσεις που του δόθηκαν από τουρκικής πλευράς και συγκεκριμένα από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου. Ο Τούρκος διπλωμάτης, του ανέφερε πως δεν θα ανανεωθεί η NAVTEX που έληξε τα μεσάνυκτα της Δευτέρας, το «Μπαρμπαρός» δεν θα επανέλθει ενώ του είπε πως η Άγκυρα θα στηρίξει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων «και επί της ουσίας». Περαιτέρω, ο Τούρκος ΥΦΕΞ φέρεται να έχει πει στον κ. Άιντα πως όσο καθυστερεί η λύση του Κυπριακού τούτο «επηρεάζει και τους περιφερειακούς σχεδιασμούς της Άγκυρας» προσθέτοντας ότι θα πρέπει η διαδικασία να κινηθεί γρήγορα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στον αξιωματούχο του ΟΗΕ πως οι διαβεβαιώσεις θα κριθούν στην πράξη και πως εάν υπάρξουν νέες παραβιάσεις θα αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, εάν η Τουρκία επανέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ και οι διαβεβαιώσεις αποδειχθούν κενού περιεχομένου και παραπλανητικές, την ευθύνη θα έχει η Άγκυρα και ο κ. Άιντα που μετέφερε το μήνυμα.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είδε διαδοχικά χθες τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου και στις 2 το μεσημέρι προέβη σε ανακοινώσεις. Το βασικό σημείο ήταν ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν μετά τις ψευδοεκλογές και η διαδικασία θα κινηθεί γρήγροα. Παρά την επιμονή του Έρογλου απέφυγε να αναφερθεί σε ημερομηνία. Από τις δηλώσεις του προκύπτουν τα εξής:

Πρώτο, διαμήνυσε πως το 2015 είναι «αποφασιστική χρονιά για λύση» σπεύδοντας να επισημάνει πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο ίσως να μην είναι για πολύ ακόμη ανοικτό και ίσως η διεθνής κοινότητα να εγκαταλείψει τις προσπάθειες. Θέλοντας να δώσει αισιόδοξη νότα είπε ότι πιστεύει πως θα είναι ο τελευταίος διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών. «Ειλικρινά πιστεύω ότι θα είμαι ο τελευταίος διαπραγματευτής των ΗΕ, και αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο πράγμα που λέω καθώς πριν από μένα υπήρξαν άλλα 24 άτομα (ως διαπραγματευτές), αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα είμαι ο τελευταίος για καλό σκοπό, υπάρχει εναλλακτική , και αυτό θα ήταν να εγκαταλείψει η διεθνής κοινότητα και να βρεθεί μια άλλη λύση, αλλά εγώ δεν έχω εντολή για κάτι τέτοιο».

Δεύτερο, αναφέρθηκε σε διεξαγωγή δομημένων συνομιλιών, που θα έχουν κατάληξη και θα γίνουν με γρήγορο τρόπο.

Τρίτο, ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν το Σεπτέμβριο προσθέτοντας ότι η προετοιμασία δεν έχει πάει χαμένη.
Τέταρτο, για το θέμα των υδρογονανθράκων είπε ότι για μια σειρά από λόγους η κρίση είναι τώρα λιγότερο δραματική. Πρόσθεσε ότι για τεχνικούς λόγους η γεώτρηση της ΕΝΙ έχει σταματήσει ενώ για πολιτικούς λόγους η Navtex δεν έχει ανανεωθεί και το Μπαρμπαρός έχει απομακρυνθεί.

Πέμπτον, δεν απάντησε με σαφήνεια εάν θα καταθέσει γεφυρωτικές προτάσεις, χωρίζοντας τις διαφωνίες με βάση το χάσμα των διαφορών που υπάρχουν.

ΣΥΝΑΞΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ χθες συνάντηση των μελών των Τεχνικών Επιτροπών και από τις δύο κοινότητες, με σκοπό τη μεταξύ τους γνωριμία και συντονισμό.
Η συνάντηση, που έγινε στο Κέντρο «Ρίτα Σεβέρη», στην οδό Ερμού στην παλιά Λευκωσία, είναι μια πρωτοβουλία του Συντονιστή των Τεχνικών Επιτροπών Ανδρέα Πιρίσιη, ο οποίος και προσφώνησε τη συνάντηση. Ο συντονιστής παρέθεσε δεξίωση στα μέλη των επιτροπών.

ΑΙΧΜΕΣ ΑΠΟ ΝΑΜΙ

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς προϋποθέσεις ο Νίκος Αναστασιάδης απέφυγε να κάνει το λάθος δήλωσε ο Οζντίλ Ναμί σχολιάζοντας τις δηλώσεις Άιντα. Πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά έλεγε πάντα πως η ε/κ έπρεπε να επιστρέψει χωρίς προϋποθέσεις.
Θεωρεί, συνέχισε, ότι η διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί με σεβασμό στις προηγούμενες συγκλίσεις, που θα επικεντρωθεί σε μια λύση, γρήγορα.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Έτοιμοι για συνομιλίες – Ο ενεργειακός σχεδιασμός συνεχίζεται κανονικά

ΕΤΟΙΜΗ να άρει την απόφασή της για αναστολή της συμμετοχής της στη διαπραγματευτική διαδικασία με στόχο, μέσα από ένα ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, χωρίς απειλές και εκφοβισμούς είναι η ε/κ πλευρά.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ανακοίνωση Άιντα για  επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού μετά τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, υπογράμμισε πως «χρειάζεται και η πολιτική βούληση, αλλά και συγκεκριμένες ενέργειες από την άλλη πλευρά».

Ερωτηθείς πώς θα εξακριβωθούν οι τουρκικές  διαβεβαιώσεις ο Εκπρόσωπος είπε πως «αν η Τουρκία προχωρήσει σε δεδομένα όπως αυτά δημιουργήθηκαν τον Οκτώβριο του 2014 θα το δούμε μέχρι την επανέναρξη των συνομιλιών». Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά. Το είδαμε όλοι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν»,  επεσήμανε και σημείωσε πως «η απόφαση της εταιρείας ΕΝΙ ήταν απόφαση της εταιρείας που σχετίζεται με τα ευρήματα στις δύο πρώτες γεωτρήσεις που είχε, και αποσκοπεί στο να επανασχεδιάσει το πώς θα κινηθεί εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για να έχει πετυχημένα αποτελέσματα».

Ερωτηθείς αν η πλευρά μας συμμερίζεται την αισιοδοξία του κ. Άιντα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «τυχόν πρόοδος στις συνομιλίες θα διαφανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί είναι που θα κριθούμε, εκεί είναι που θα μπορούμε να μιλήσουμε για το αν υπάρχει προοπτική για θετική κατάληξη. Εμείς θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτός είναι ο στόχος μας. Χρειάζεται και η πολιτική βούληση, αλλά και συγκεκριμένες ενέργειες από την άλλη πλευρά». Σημείωσε πως η Λευκωσία θεωρεί πως  όσον αφορά τα δεδομένα στην περιοχή, ότι σήμερα υπάρχουν εκείνα τα δεδομένα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν μια ορθολογιστικά σκεπτόμενη Τουρκία στο να αντιληφθεί τα οφέλη μιας ενδεχόμενης λύσης, και ευελπιστούμε ότι αντιλαμβανόμενη αυτά τα οφέλη θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: