Τρομοκρατία, Ρωσία, Kυπριακό στη συνάντηση Κοτζιά – Κέρι




Του Αποστόλη Ζουπανιώτη, ΚΥΠΕ-CNA

Δύο σοβαρά αγκάθια στις σχέσεις με τις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει στη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Το πρώτο σχετίζεται με τις πρόσφατες επισκέψεις στη Μόσχα του ιδίου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, το οποίο μέχρι χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε σκοπό να βάλει πρώτο στην ατζέντα της συνάντησης.

Ωστόσο, η ψήφιση την Παρασκευή από τη Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας άρθρου που δίνει τη δυνατότητα στον Σάββα Ξηρό και σε ισοβίτες με αναπηρία άνω του 80% να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους υπό κατ’ οίκον περιορισμό φορώντας το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι», «άναψε φωτιές» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και το θέμα πρόκειται να τεθεί πρώτο και με έντονο τρόπο στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη αμερικανική πηγή στην Ουάσιγκτον.

Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι με οδηγίες του ιδίου του Αμερικανού προέδρου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς προέβη σε εντονότατο διάβημα «στο υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο», προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τυχόν απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού.

Νωρίτερα, με ανάρτηση στους λογαριασμούς της στο Twitter και στο Facebook, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ανάρτησε κείμενο για τον πλοίαρχο Ουίλαμ Νόρντιν, που δολοφόνησε το 1988 ο Σάββας Ξηρός εκ μέρους της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Την ανάρτηση κοινοποίησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον Σύριζα και στον κ. Καμμένο ο ίδιος ο πρέσβης, Ντέιβιντ Πιρς.

Άλλα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης Κοτζιά – Κέρι είναι οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και εξελίξεις στην περιοχή, τα οποία ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι θα επισκιαστούν από την τρομοκρατία και τις σχέσεις με τη Μόσχα. Πάντως στο Κυπριακό αναμένεται να ζητηθεί η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στη νέα διαπραγματευτική προσπάθεια που αναμένεται να ξεκινήσει το Μάιο. Να σημειωθεί ότι η αρμόδια υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ μόλις επέστρεψε από την Άγκυρα, όπου συζήτησε το θέμα με Τούρκους επισήμους.

Στην Ουάσιγκτον ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει επίσης συναντήσεις με τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Σούζαν Ράις και ηγετικά μέλη της Γερουσίας και της Βουλής.

Την Πέμπτη το βράδυ θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου με το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Απριλίου θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν. Θα συζητήσει επίσης τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ, Μάθιου Νίμιτς.

Τέλος θα συναντηθεί θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, την ηγεσία της Αμερικανο-εβραϊκής επιτροπής, ηγετικούς παράγοντας της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και εκπροσώπους δεξαμενών σκέψης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: