Φωτογραφία Στέιτ Ντιπάρτμεντ
“Εμπρός ξανθιά, απάντησε τώρα!”, έγραψε στα αγγλικά ο Μελίχ Γκιοκτσέκ στο λογαριασμό του στο Twitter, σ’ ένα μήνυμα στο οποίο συνδύαζε επίσης τη φωτογραφία δύο αμερικανών αστυνομικών που χτυπούν έναν πεσμένο στο έδαφος διαδηλωτή στη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων που συγκλονίζουν την πόλη αυτή των βορειοδυτικών ΗΠΑ και ένα πορτρέτο της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

“Πού είσαι άραγε, χαζή ξανθιά, εσύ που κατηγόρησες την τουρκική αστυνομία ότι καταφεύγει υπερβολικά στη βία;”, πρόσθεσε στο μήνυμά του ο δήμαρχος της τουρκικής πρωτεύουσας, σε θέμα που έχει αναρτήσει το Έθνος στην ιστοσελίδα του.

“Ξανθιά, κατ’ εσέ η αντίδραση της (τουρκικής) κυβέρνησης στη διάρκεια των ταραχών του Γκεζί ήταν ανησυχητική. Όμως όταν πρόκειται για τη χώρα σου, είναι φυσικό να επιβάλλεται κατάπαυση του πυρός;”, συνέχισε στον ίδιο τόνο ο Γκιοκτσέκ, μέλος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

Τον Ιούνιο του 2013, η Ουάσινγκτον, όπως και πολλές ξένες πρωτεύουσες, είχε καταδικάσει αυστηρά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που διαξάγονταν στην Τουρκία εναντίον του καθεστώτος του Ερντογάν. Οι συγκρούσεις είχαν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 8 ανθρώπων, ενώ υπήρξαν περισσότεροι από 8.000 τραυματίες και πραγματοποιήθηκαν χίλιες συλλήψεις.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν το καθεστώς κατήγγειλαν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Βαλτιμόρη που ακολούθησαν το θάνατο ενός νεαρού μαύρου μέσα σε αστυνομικό τμήμα.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας, τον οποίο οι επικριτές του επονομάζουν “Μελίχ ο τρελός”, είναι συνηθισμένος στις πολεμικές. Υποψίες για νοθεία είχαν στιγματίσει τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές του 2014, με τις οποίες εξελέγη δήμαρχος για πέμπτη φορά.

Φωτογραφία Στέιτ Ντιπάρτμεντ


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: