Λιού σε Βαρουφάκη-Ευρωπαίους: Παίζετε όλοι με τη φωτιά

Φωτογραφία υπουργείο Οικονομικών
Είναι φανερό πιά και από τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ< Τζακ Λιού, και από τις ενημερώσεις, ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει αλλάξει θέση και ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα για να αποδεχθεί άμεσα συμφωνία με τους εταίρους της, που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας και την πιθανότητα εξόδου από το Ευρώ.

Οι λόγοι είναι τρεις, σύμφωνα με επίσημες ενημερώσεις:

Πρώτον: Πιστεύουν ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας είναι πραγματικός και μάλιστα προειδοποιούν ανοικτά και δημόσια ότι η έξοδος από την Ευρώπη θα φέρει κακουχίες στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Επίσης θα φέρει αβεβαιότητα στην Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα. Πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε συμβιβασμό μέσα στις επόμενες ημέρες.

Δεύτερον: Πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της προς τους Αμερικανούς. Υποσχέσεις που αφορούν τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία. Οι Αμερικανοί παραμένουν εναντίον της λιτότητας, αλλά ζητούν να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και να ληφθούν οι σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται.

Και τρίτον, επηρέασε πολύ την οικονομική πολιτική ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής. Και αυτό αφορά την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού. Οι Αμερικανοί είναι έξω φρενών με την κίνηση αυτή, και θεωρούν ότι συντονίστηκε σε υψηλό επίπεδο της ελληνικής κυβέρνησης. Οι Αμερικανοί ήδη προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις, και σύμφωνα με πληροφορίες του Μέγκα έγινε ήδη διάβημα από τον Λευκό Οίκο στο γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Στη συνάντηση του με τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Λιού ζήτησε να τερματιστεί η ρητορική και αντί λόγια να γίνονται έργα. Φέρεται να είπε στον Ελληνα υπουργό ότι οι όλοι σας παίζετε με τη φωτιά –εννοεί βεβαίως και τους Ευρωπαίους– και να προειδοποίησε ότι μόνο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό της.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal