Κοτζιάς για Σκόπια: Σύμφωνοι σε κάποια ΜΟΕ, βάση συζήτησης, πρόβλημα είναι ο αλυτρωτισμός




Της Σ. Αραβοπούλου

Συνάντηση είχε με τον Ειδικό Απεσταλμένο για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι τον ενημέρωσε για την πρόταση που απηύθυνε στον ομόλογό του για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) κατά τη συνάντηση που είχε στη Ρίγα πριν από ένα μήνα, αλλά και για τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας.

«Δεν υπήρξε άμεση απάντηση» είπε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι «τελικά η γείτονα χώρα συμφώνησε σε μία τέτοια συζήτηση και στη Βουδαπέστη που βρέθηκα πριν από δύο εβδομάδες συζητήσαμε την ανταλλαγή καταλόγου ΜΟΕ και υπάρχει όπως μελετήσαμε τις τελευταίες μέρες μία σύμπτωση σε ορισμένα σημεία, που μπορεί να είναι η αφετηρία για ένα τέτοιο διάλογο».

Ο Έλληνας υπουργός είπε επίσης στον κ. Νίμιτς ότι «εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο» και του ανέφερε το γεγονός ότι «ουσιαστικά πίσω από το όνομα κρύβεται ένα συγκεκριμένο είδος αλυτρωτισμού, ο οποίος δυσκολεύει στην αποκατάσταση εκείνων των σχέσεων που θέλουμε, που είναι σχέσεις εμπιστοσύνης».

Η επίσκεψη στις ΗΠΑ

Σχετικά με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα ο κ. Κοτζιάς είπε: «Έχω την αίσθηση, και από τις συζητήσεις που είχα και με οργανώσεις στη Νέα Υόρκη- και τις οποίες θα συνεχίσω μέχρι το βράδυ- και από τη συνάντηση που είχαμε με τις αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις, εδώ στη Νέα Υόρκη, ότι ενώ η ατμόσφαιρα στην Αμερική όταν πρωτοφτάσαμε ήταν παράξενη γενικά, όπως φάνηκε και στην Ουάσιγκτον την Κυριακή, εδώ είναι θετικοί απέναντι στην Ελλάδα και έχουν πάρει τα μηνύματά μας με εκείνο τον τρόπο που εμείς επιθυμούσαμε».

Ως συνολικό απολογισμό της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «ήταν πιο δημιουργική και παραγωγική απ’ ότι θα περιμέναμε με βάση τις παλαιότερες μας εμπειρίες και νομίζω ότι έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης και είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε από πάρα πολλές πλευρές προτάσεις να μας βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας αλλά και στο πέρασμα των απόψεων μας σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και ο οργανισμός ΗΕ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: