Κίνδυνος ανάφλεξης του πολέμου Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, απειλή για τους αγωγούς




Στον κίνδυνο μιας νέας πολεμικής ανάφλεξης στα νότια της Ρωσίας αναφέρεται ανταπόκριση του Zulfugar Agayev από τη Μόσχα στο πρακτορείο BLOOMBERG με τίτλο «War Haunts Russia’s Southern Fringe, Putting Pipelines at Risk» σημειώνοντας ότι παρατηρείται όξυνση των εχθροπραξιών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, μετά από 21 χρόνια παύσης πυρός που είχε «παγώσει» μια διένεξη που ξεκίνησε κατά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της σχετικά ήρεμης περιόδου, εταιρίες όπως η BP διέθεσαν δισεκατομμύρια δολάρια για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν και για την κατασκευή αγωγών για την διασύνδεση της χώρας με την Τουρκία, την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η κλιμάκωση της βίας απειλεί τώρα ορισμένες από τις εν λόγω επενδύσεις και αποσταθεροποιεί μια περιοχή που χωρίζει τη Ρωσία από την Τουρκία και το Ιράν. Οι επερχόμενες εκλογές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την περιοχή που κατέλαβαν οι Αρμένιοι πριν από 20 χρόνια περίπου, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ευρύτερη αντιπαράθεση, σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland Group Plc.

Οι εκλογές θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση, αυξάνοντας τον κίνδυνο ευρύτερης αντιπαράθεσης για την διαφιλονικούμενη περιοχή, ανέφερε η Anna Tokar, αναλύτρια της RBS στο Λονδίνο, σε σημείωμα στις 16 Απριλίου, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη απειλή θέτει σε κίνδυνο τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου του νοτίου Καυκάσου.

Στο επίκεντρο της διαμάχης, η οποία παρά την εκεχειρία προκαλεί ένοπλες συμπλοκές και άλλα περιστατικά, βρίσκεται το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, αλλά παραμένει διεθνώς αναγνωρισμένη ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.

«Αυτό συμβαίνει τώρα καθώς η Ρωσία είναι απασχολημένη με την Ουκρανία» δήλωσε ο Elxan Shahinoglu, επικεφαλής του Atlas policy research group στο Μπακού προσθέτοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με τη Ρωσία για να εκτιμήσει την αντίδραση του Κρεμλίνου».

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-04-26/war-haunts-russia-s-southern-fringe-putting-pipelines-at-risk

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ 

Η Τουρκία και η Ουκρανία προσπαθούν να οικοδομήσουν μια στρατηγική βιομηχανική συμμαχία που θα περιλαμβάνει τη συνεργασία σε μια σειρά στρατιωτικών προγραμμάτων, αναφέρει ο  Burak Ege Bekdil σε ανταπόκρισή του από την Άγκυρα στον ενημερωτικό ιστότοπο DEFENCE NEWS με τίτλο «Turkey, Ukraine Eye Joint Defense Projects».

Αποστολή της Ουκρανίας υπό την ομπρέλα της Ukroboronprom, ενός κρατικού αμυντικού ομίλου που συγκεντρώνει 130 εταιρείες και μηχανοτεχνικούς θεσμούς, επισκέφθηκε την Άγκυρα στις αρχές Απριλίου για να συζητήσει μελλοντικές συνεργασίες. Μετά από πολλές συναντήσεις οι δύο χώρες συμφώνησαν να υπογράψουν ένα μνημόνιο κατανόησης, το πρώτο νομικό κείμενο που ανοίγει το δρόμο για μελλοντικά κοινά σχέδια.

Όπως επεσήμανε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος στον τομέα των προμηθειών, «μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί. Να εργασθούμε από κοινού. Η Ουκρανία διαθέτει μια λειτουργούσα και αποτελεσματική βιομηχανία με εντυπωσιακές δυνατότητες, η οποία θα μπορούσε να συνδράμει στα δικά μας προγράμματα», προσθέτοντας ότι μια ενδεχόμενη τουρκο-ουκρανική συνεργασία θα μπορούσε να περιλαμβάνει προγράμματα, όπως η αντιπυραυλική άμυνα, τεχνολογίες πανοπλιών, παραγωγή τανκς, διαστημικός τομέας, μηχανές, δορυφόρους και μαχητικά αεροσκάφη.

Όπως επισημαίνεται, ωστόσο, μεταξύ άλλων, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκυρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια δύσκολη προσπάθεια εξισορρόπησης στις σχέσεις Κιέβου και Μόσχας.

Όπως επεσήμανε αναλυτής ρωσικών θεμάτων με έδρα τη Βιέννη, η τουρκο-ουκρανική συνεργασία θα προκαλέσει αντιδράσεις στη Μόσχα και όχι ευχάριστες.

Η Ουκρανία αντιτίθεται στον σχεδιαζόμενο ρωσο-τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου, Turkish Stream, ενώ η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της Τουρκίας. Ο ίδιος αναλυτής επεσήμανε ότι καθίσταται ολοένα πιο δύσκολο για τη Τουρκία η διατήρηση εξισορροπημένων σχέσεων με τους δύο εχθρικούς μεταξύ τους γείτονες, την Ουκρανία και τη Ρωσία.

http://www.defensenews.com/story/defense/policy-budget/industry/2015/04/25/turkey-ukrai

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: