Γερμανοί: Βαρουφάκης, «από αστέρας αποδιοπομπαίος τράγος»




«Από αστέρας αποδιοπομπαίος τράγος» (Vom Star zum Buhmann). Σύμφωνα με την Handelsblatt, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης γίνεται ολοένα και περισσότερο βάρος για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι μέρες του στο Υπ. Οικονομικών μάλλον είναι μετρημένες. Ο Τσίπρας τον κρατά στη θέση του, καθώς μία αποπομπή του θα ήταν πολιτική ήττα. Τώρα όμως ο Βαρουφάκης θα χρειαστεί να περάσει σε δεύτερη μοίρα, καθώς ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Τσακαλώτος θα συντονίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Με επικεφαλής το Βαρουφάκη οι διαπραγματεύσεις παραμένουν εδώ και περισσότερο από δύο μήνες στάσιμες. Νέα κρίσιμη ημερομηνία η 11η Μαΐου, οπότε και θα συναντηθούν εκ νέου οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Πάντως, και τα χέρια του Βαρουφάκη ήταν δεμένα. Στο παρασκήνιο υπάρχει διαμάχη εντός της κυβέρνησης για το πόσες παραχωρήσεις θα πρέπει να γίνουν έναντι των δανειστών. [Gerd Höhler/ Handelsblatt].

Ο Τσίπρας ξεγελά το Βαρουφάκη, γράφουν οι Cerstin Gammelin και Claus Hulverscheidt στη γερμανική SZ. Ο Βαρουφάκης χάνει σε επιρροή –με τη μερική αποδυνάμωση του Υπουργού Οικονομικών ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές και να προστατεύσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Κύκλοι των πιστωτών είχαν επισημάνει ότι περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τον Βαρουφάκη δεν θα είχαν νόημα και αντ’ αυτού θα προτιμούσαν να συνομιλούν στο εξής μόνο με τονΤσίπρα, ο οποίος, προφανώς καθυστερημένα, έχει αρχίσει να κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και το Βερολίνο, όπως έδειξε η συνομιλία του Τσίπρα με τη Merkel την Κυριακή. Ωστόσο, στη γερμανική κυβέρνηση εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ενδεχόμενο επίτευξης συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας- πιστωτών. [Tsipras düpiert Varoufakis].

Εκπρόθεσμη η απομάκρυνση Βαρουφάκη. Τρεις μήνες δεν αρκούν φυσικά για να αντιμετωπίσει αντιξοότητες μια νέα κυβέρνηση. Για την Ελλάδα όμως το διάστημα αυτό ισοδυναμεί με αιωνιότητα που μέρα με τη μέρα χαραμίστηκε: ο Βαρουφάκης σπατάλησε το χρόνο εμποδίζοντας τις διαπραγματεύσεις με τις προκλήσεις του – η κίνηση του Τσίπρα είναι απόδειξη δυσπιστίας, η οποία ομοιάζει περισσότερο με απόλυση. Η διάσωση της Ελλάδας μεταφέρεται πλέον σε επίπεδο αρχηγών-κρατών, τόσο στην Αθήνα όσο και στο Βερολίνο. Στο τέλος η γερμανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει τις «ευλογίες» της. Στο μεταξύ ο Τσίπρας έχει στην Αθήνα περισσότερους εχθρούς απ’ ό,τι στο Eurogroup. Και πρέπει να καταστήσει σαφές, ποιες από τις απαιτήσεις της κυβέρνησής του θα γίνονται ανεκτές και ποιες όχι, γράφει ο Stefan Kornelius για την SZ [Warum der “Varoufexit” überfällig war].

Παραγκωνίζεται ο Βαρουφάκης; Ή απλά χρειάζεται βοήθεια; Η κίνηση του Τσίπρα αποτελεί ένδειξη παραχωρητικότητας έναντι των Ευρωπαίων. Έναντι των Ελλήνων θέλει όμως να δείξει συνέχεια, γι’ αυτό και κρατά το Βαρουφάκη στη θέση του, γράφει ο Tobias Piller στη FAZ. O αναπληρωτής ΥπΕξ Ευ. Τσακαλώτος φαίνεται πιο προσηνής, υποστηρίζει ωστόσο παρόμοιες θέσεις με αυτές του Βαρουφάκη. Μιλώντας στη FAZ κάλεσε τους εταίρους να προσπαθήσουν να πλησιάσουν τον τρόπο σκέψης της ελληνικής κυβέρνησης. [Ist Varoufakis kaltgestellt?].

«Η σταδιακή αποδυνάμωση του Γιάνη Βαρουφάκη» (Die schleichende Entmachtung des Gianis Varoufakis). Με το επιθετικό του στυλ ο ΥπΟικ Γ. Βαρουφάκης έστρεψε τους ευρωπαίους εταίρους εναντίον του. Τώρα ο Βαρουφάκης αποκτά «επιστάτη». Επισήμως η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο αποπομπής του. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης διέψευσε τις φήμες για απομάκρυνση Βαρουφάκη. «Όσο περισσότερο οι Ευρωπαίοι και τα ΜΜΕ επιτίθενται στο Βαρουφάκη, τόσο πιο απίθανη γίνεται η αποπομπή του. Σε μία τέτοια περίπτωση θα αντιμετωπιζόταν ως μάρτυρας ή αποδιοπομπαίος τράγος», δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης. [Spiegel].

«Η μυστική αποδυνάμωση του Βαρουφάκη» (Die heimliche Entmachtung des Yanis Varoufakis). Ο Βαρουφάκης κατηγορήθηκε από τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη ως τζογαδόρος και ερασιτέχνης. Ο Π/Θ Α. Τσίπρας επιμένει στο πρόσωπο του Βαρουφάκη, αλλά έβαλε δίπλα του τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εν είδει «επιστάτη». Απ’ ότι φαίνεται, ο Τσακαλώτος θα έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το ΔΝΤ. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Wolfgang SchäubleMartin Jäger, χαρακτήρισε την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις «σε κάποιο βαθμό απογοητευτική». [Handelsblatt].

«Εις το επανιδείν, Γιάνη»[Auf Wiedersehen, Yanis] είναι σχόλιο που αναρτάται στο blog που διατηρεί ο οικονομικός συντάκτηςMark Schieritz στην ιστοσελίδα της Zeit, θεωρώντας ότι η αποδυνάμωση του Υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη αποτελεί νίκη των πιστωτών που ήθελαν να τον βγάλουν εδώ και καιρό από το δρόμο. Παρόλα αυτά ο Βαρουφάκης παραμένει μεν Υπουργός Οικονομικών, αλλά στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους άλλοι θα δίνουν τον τόνο. Ο συντάκτης στέκεται με συμπάθεια στο πρόσωπο του Βαρουφάκη, αλλά παρόλα αυτά θεωρεί ότι ήταν μια καλή απόφαση που έλαβε ο Τσίπρας. Όχι επειδή ο Βαρουφάκηςέκανε λάθος, είχε όλα τα οικονομικά επιχειρήματα με το μέρος του, αλλά επειδή ο χώρος των διαπραγματεύσεων δεν είναι αίθουσα πανεπιστημίου. Ο Βαρουφάκης δεν κατάλαβε ότι στην Ευρωζώνη δεν πρέπει να πείσει κυριολεκτικά κανέναν. Τα επιχειρήματα ανταλλάσσονται εδώ και χρόνια και είναι γνωστά σε όλες τις πλευρές. Η δουλειά του ως Υπ. Οικονομικών θα ήταν να σχηματίσει συμμαχίες και να σταθμίζει περιθώρια.

Η Ελλάδα αντικαθιστά τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας [Griechenland tauscht Chefunterhändler aus, nzz.ch/dpaDruckenE-Mail ], καθώς ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βλέπει προσωπικές συνέπειες από τις μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους άλλαξε χθες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ελληνικής αντιπροσωπείας. Ο πεπειραμένος πρώην διαπραγματευτής Γιώργος Χουλιαράκης αντικαταστάθηκε από το Νίκο Θεοχαράκη, τον έμπιστο του Υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Ο Χουλιαράκης μετείχε ήδη κατά την τελευταία κυβέρνηση ως εμπειρογνώμονας στις διαπραγματεύσεις και φέρεται να έχει την εμπιστοσύνη των εμπειρογνωμόνων των πιστωτών. Επιπλέον, συγκροτήθηκε μια κυβερνητική ομάδα εργασίας για τις πολιτικές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Σ’ αυτήν ανήκει και ο Βαρουφάκης. Όμως τον συντονισμό θα έχει ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως ανέφεραν κύκλοι της κυβέρνησης. ΟΤσίπρας ταυτόχρονα έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη. Όπως αναφέρθηκε από κυβερνητικούς κύκλους, ο Βαρουφάκης έγινε «στόχος του διεθνούς Τύπου». Όμως κινείται στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων της κυβέρνησης και θα εξακολουθήσει να «εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης λύσης», όπως αναφέρθηκε. Επίσης: zeit.destern.de / tkr –Reuters, «Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας βάζει τον Βαρουφάκη στο ψυγείο» [Ministerpräsident Tsipras stellt Varoufakis kalt, stern.de/tkr/Takis Tsafos, DPA]: Ο Τσίπρας σίγουρα κατάλαβε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί πλέον, αν δεν εγκαταλείψει αρκετές από τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Φήμες κυκλοφόρησαν χθες στην Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρωθυπουργός είναι δήθεν έτοιμος να περικόψει συντάξεις, να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και κυρίως να αυξήσει τον ΦΠΑ σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση και σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Στα λάθη που οδήγησαν στην αποδυνάμωση του Υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη αναφέρεται ρεπορτάζ με τον τίτλο «Μ’ αυτά τα πέντε ολισθήματα ο Βαρουφάκης χόρεψε προς τον παραμερισμό» [Mit diesen fünf Fehltritten tanzte sich Varoufakis ins Abseits,Antonia Schäfer, focus.de], απαριθμώντας τα ως εξής: 1. Πέταξε έξω την Τρόικα, 2. Έδωσε συνέντευξη σε περιοδικό lifestyle, 3. Προσέβαλε τον Schäuble, 4. Χαρακτήρισε τους πιστωτές του βασανιστές και 5. Ενεπλάκη στην υπόθεση με το ανασηκωμένο δάχτυλο.

«Ένας μαρξιστής καλείται να σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία» (Ein Marxist soll Griechenland vor der Pleite retten). Ο ΥπΟικ Γ. Βαρουφάκης χάνει σε ισχύ, ένα νέο πρόσωπο καλείται να σώσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές: είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θεωρεί εαυτόν «μαρξιστή», αλλά είναι ένας μεθοδικός και αποτελεσματικός άνθρωπος. Η στρατηγική της κυβέρνησης δεν αναμένεται να αλλάξει και η πολιτική της θα συνεχίσει να έχει αριστερό πρόσημο, επισημαίνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Κατά την άποψη του Παπαδημητρίου, ο Τσακαλώτος θα συνεργαστεί πολύ καλύτερα από το Βαρουφάκη με την πλευρά των δανειστών, καθώς μπορεί να συνεννοηθεί με επιχειρηματίες και συντηρητικούς πολιτικούς. Σε αντίθεση με το Βαρουφάκη, ο Τσακαλώτος έχει στενές σχέσεις και με το ΣΥΡΙΖΑ και με τον οικονομικό κόσμο στην Ελλάδα. Έτσι θα κατευναστεί και η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εξεγείρετο σε περίπτωση φανερής αποδυνάμωσης τουΒαρουφάκη. [Boris Kálnoky/ Welt].

Αποδυναμωμένος ο Βαρουφάκης! [Varoufakis entmachtet!, Peter Tiede/ Liana Spyropoulou, bild.de], ενώ, αντίθετα, οαναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται μεταξύ των γερμανών διπλωματών ως αξιόπιστος και φερέγγυος. Ο ίδιος είναι ήδη αρμόδιος στο Υπουργείο Εξωτερικών για τις «εξωτερικές οικονομικές σχέσεις», είναι ήδη δικτυωμένος στην Ευρώπη και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης, όπως αναφέρθηκε σε κυβερνητικούς κύκλους στην Αθήνα. Επίσης, ανασχηματίστηκε η ομάδα εργασίας που συνεργάζεται με τους θεσμούς. Έτσι θα διασφαλιστεί το ότι μπορεί και πάλι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: