Άνω-κάτω Αλβανία και Σερβία λόγω μιας δήλωση για το Κοσσυφοπέδιο




Ολοταχώς στην οδό της απόπειρας ενσωμάτωσης του Κοσσυφοπεδίου στον «αλβανικό εθνικό κορμό» δείχνει να βαδίζει η αλβανική ηγεσία, εκμεταλλευόμενη και τη συγκυρία των σχέσεων Δύσης-Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να βάλει οριστικό τέλος στις όποιες ελπίδες του Βελιγραδίου να ανατρέψει την κατάσταση, αν και το «παιχνίδι» παραμένει πολύπλοκο…

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, οι επίμαχες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, έγιναν προς τα μέσα ενημέρωσης της πρώην σερβικής επαρχίας, λέγοντας ότι το Κόσοβο και η Αλβανία θα συνενωθούν, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση και την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Κοσοβάρους πολίτες.

Στις δηλώσεις αυτές δεν αντέδρασαν μόνο οι Σέρβοι, αλλά και η εκπρόσωπος της ΕΕ, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, που τις χαρακτήρισε απαράδεκτες. Από σερβικής πλευράς, άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, μέσω νότας διαμαρτυρίας στην αλβανική πρεσβεία στο Βελιγράδι.

Στην νότα αναφέρεται ότι «οι απόψεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας είναι απαράδεκτες για τη Σερβία. Αποτελούν μια άλλη προκλητική δήλωση από ανώτατους εκπροσώπους της αλβανικής πολιτικής, η οποία προκαλεί να επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας και απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας όμως, έστειλε επιστολή και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πέραν της κινητοποίησης των διπλωματικών αντιπροσωπειών της χώρας στο εξωτερικό, που έλαβαν τις κατάλληλες οδηγίες για την ενημέρωση των επιμέρους χωρών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: