Τα Χρηματιστήρια αψηφούν την αβεβαιότητα για τις προπτικές της Ελλάδας




Σε άρθρο της Josie Cox  στην εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο «European Stocks Shrug Off Uncertainty over Greece», επισημαίνεται πως, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αψήφησαν την αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, ωθούμενα από την διευκολυντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ σε συνδυασμό με την αναβίωση των εταιρικών σχεδιασμών για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες για τις ελληνικές προτάσεις προς τους δανειστές της χώρας. Η έγκριση αυτών των προτάσεων «είναι ζωτικής σημασίας για να ανακτήσει η Ελλάδα πρόσβαση σε κεφάλαια του προγράμματος διάσωσης και να αποκαταστήσει την ομαλότητα δανεισμού της από την ΕΚΤ, αλλά οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης δηλώνουν ότι μέχρι τώρα, από τα σχέδια έλειπαν οι αναγκαίες λεπτομέρειες.

Πολλοί παράγοντες των αγορών δηλώνουν ότι αναμένουν  να επιτύχει η Ελλάδα μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, αλλά άλλοι δήλωσαν ότι η κατάσταση έχει ακόμη πολλά περιθώρια να επιδεινωθεί. Ο Peter Chatwell της Mizuho International δήλωσε ότι «Η Ελλάδα συνεχίζει να διατρέχει τον κίνδυνο πτώχευσης».

Επίσης επισημαίνεται ότι ο οίκος αξιολόγισης Fitch Ratings, ενίσχυσε αυτές τις ανησυχίες υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, την Παρασκευή, επικαλούμενος τα επισφαλή οικονομικά της χώρας καθώς και τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης. Ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε ότι αναμένει η κυβέρνηση να επιβιώσει της πρόσφατης «κρίσης ρευστότητας», χωρίς να αθετήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά επισήμανε ότι «έπληξε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των καταναλωτών και των αποταμιευτών και είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκτροχίασε την αρχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας της Ελλάδας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: