Στα δικαστήρια ίσως καταλήξουν η Ρωσία με την ExxonMobil




Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil απαιτεί από τη Ρωσία να μειώσει τη φορολογική παρακράτηση για το πρόγραμμα Sakhalin-1 στις ρωσικές ακτές του Ειρηνικού, από 35 σε 20%. Σε αντίθετη περίπτωση απειλεί να κινηθεί νομικά, αν και η σχέση των δυο πλευρών είναι ισχυρότερη από όσο εκ πρώτης όψεως η παρούσα είδηση υπαινίσεται, φθάνοντας μέχρι την Αρκτική…

Το ζήτημα αυτό προέκυψε το 2009 όταν, αν και επισήμως η φορολογία μειώθηκε στο 20%, οι μετέχουσες στο πρόγραμμα εταιρείες συνέχιζαν να καταβάλουν φόρο 35% βάσει της αρχικής συμφωνίας του 1995. «Από αυτά το 13% πάει στη Ρωσική Ομοσπονδία και το 22% στην Επαρχία της Σαχαλίνης», είπε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Σατάλοφ.

«Οι αμερικανικές αιτιάσεις είναι δίκαιες», αναφέρει η οικονομική αναλυτής Γελιζαμπέτα Μπελούγκινα, η οποία όμως θεωρεί πως η Ρωσία δεν μειώνει τον φόρο, λόγω των αμερικανικών εναντίον της κυρώσεων. Αλλά και η αμερικανική εταιρεία, υποστηρίζει η Ρωσίδα αναλύτρια, αν και ζήτησε μείωση του φόρου το 2009, τώρα, λόγω κυρώσεων, το απαιτεί δυναμικά.

Λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας η ExxonMobil έχει χάσει στη Ρωσία 1 δισ. δολάρια. Για να μειώσει τις απώλειές της, λοιπόν, ζητά μείωση του φόρου. «Οι πιθανότητες οι Αμερικανοί να κερδίσουν νομικά την υπόθεση είναι μεγάλες. Μάλλον όμως θα αποζημιωθούν σχετικά μόνο για τα τελευταία τρία χρόνια», αναφέρει ο Μπόρις Φεντοσίμοφ, επικεφαλής συμβουλευτικού οικονομικού-επιχειρηματικού οργανισμού.

Αν όμως οι Αμερικανοί κερδίσουν την υπόθεση ανοίγει ο δρόμος ανάλογων διεκδικήσεων και από τις άλλες ξένες εταιρείες που μετέχουν στο πρόγραμμα Sakhalin-1, δηλαδή της ιαπωνικής Sodeco και της ινδικής ONGC. Πριν μερικές ημέρες ο πρόεδρος της ExxonMobil συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ….

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε, μετά την συνάντηση, πως η Ρωσία ενδιαφέρεται πάντα για την συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία. Πέραν του Sakhalin-1 Ρωσία και ExxonMobil συνεργάζονται και στα σχέδια Sakhalin-2 και Kharyaginsky.

ΠΗΓΗ: RUSSIA BEYOND THE HEADLINES
URL: http://rbth.co.uk/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: