Σύννεφα στην υλοποίηση της συμφωνίας με δανειστές




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η δεύτερη ανάγνωση, αλλά και ο διάολος που κρύβεται στις λεπτομέρειες, οδηγούν σε νέες σκέψεις γύρω από την περίφημη συμφωνία γέφυρα, που επικυρώθηκε από το Eurogroup πριν λίγες ημέρες.

Μπορεί η επιθυμία για συμφωνία, προκειμένου να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, να δημιούργησε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης στην κυβερνητική προσπάθεια, όμως το αποτέλεσμα, που κατά την ελληνική πλευρά αποσυνδέει την δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο, που λόγω της δημιουργικής ασάφειας ερμηνεύεται διαφορετικά από τις Βρυξέλες, τη Φρανκφούρτη, το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον,  δημιουργεί εύλογα ερωτήματα γύρω από την διαφαινόμενη χρηματοδοτική ασφυξία, πράγμα που σημαίνει ότι τα 7,2 δις που αποποιήθηκε η νέα κυβέρνηση,  ήταν αυτά που επρόκειτο να καλύψουν δανειακές ανάγκες έως τον προσεχή Ιούνιο.

Ο Β. Σόιμπλε μιλώντας στην γερμανική Βουλή, που κλήθηκε να υπερψηφίσει την ελληνική συμφωνία, υποστήριξε ότι η Αθήνα καλείται να υλοποιήσει με επιτυχία το πρόγραμμα και για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις,  εξήγησε ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν την υλοποίηση του 2ου πακέτου που συμφωνήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2012.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι στην Αθήνα  δόθηκε χρόνος τεσσάρων μηνών για να ολοκληρώσει τα μέτρα των μεταρρυθμίσεων,  που παρουσίασε και  πρόσθεσε, ότι η Ελλάδα δεσμεύθηκε  ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες επισημένοντας,  ότι χρήματα, δηλ. το υπόλοιπο των 7,2 δις, θα δοθούν μόνο αν υλοποιηθούν τα υπεσχημένα.

Πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε μια συμφωνία μη συμφωνία, αφού κατά τους εταίρους το πρόγραμμα που υπήρχε συνεχίζεται και μάλιστα σε κάποια σημεία του με δυσμενέστερους όρους και κάθε κίνηση της νέας κυβέρνησης θα είναι υπό στενή παρακολούθηση, μια και μπορεί να σταθεί αφορμή να αποποιηθούν την συμφωνία οι εταίροι μας.

Από την άλλη μεριά και ο Μ. Ντράγκι αρπάχτηκε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με το Ν. Μαριά, με αφορμή την επιστροφή του 1,9 δις στην Ελλάδα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, όταν μίλησε για επιστροφή μετά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στο Eurogroup.

Πέρα από τη μάχη των δηλώσεων, που ακολούθησε της συμφωνίας Ελλάδας-Eurogroup, οι περαιτέρω κινήσεις  των μεν και των δε πόρρω απέχουν μεταξύ τους, ενώ ήδη από τον Π. Μοσκοβισί  έχει πέσει με έμμεσο τρόπο, η ανάγκη ενός τρίτου πακέτου στήριξης  30 δις ευρώ, που θα συνεπάγεται και νέα μέτρα λιτότητας.

Αλλά και από το ΔΝΤ διαμηνύεται, με αφορμή την δόση των δύο και πλέον δις που λήγουν το Μάρτιο, ότι αν δεν υπάρξει συναίνεση για αναβολή πληρωμής από την πλευρά των δανειστών, η αδυναμία καταβολής της, μπορεί να χαρακτηρισθεί πιστωτικό γεγονός.

Όμως η συμφωνία δεν έτυχε γενικής αποδοχής από το σύνολο των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξαν δύο ιδιαίτερα σοβαρές καταγγελίες όπως αυτή του Μ. Γλέζου που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ζητάει συγγνώμη από τον ελληνικό  λαό για τη συμφωνία που βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που προεκλογικά είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ και του υπεύθυνου του οικονομικού προγράμματος του κυβερνητικού κόμματος  Γ. Μηλιού που εξομοιώνει τη συμφωνία με αυτήν του παρελθόντος των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων.

Ερώτημα παραμένει αν θα περάσει την ελληνική  Βουλή η συμφωνία Βαρουφάκη, την οποία καλούνται να κυρώσουν έξι κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών.

Ήδη η κυβέρνηση ετοιμάζει μια σειρά νομοθετημάτων, που θα περάσει τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή και ανάμεσα σ αυτά, αυτό της ανθρωπιστικής  κρίσης, της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, την φοροδιαφυγή και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Το ερώτημα που παραμένει είναι αν αυτά, ή τα νομοσχέδια που θα ακολουθήσουν, θα σκοντάψουν στους θεσμούς, με το αιτιολογικό ότι έχουν δημοσιονομικό κόστος, άρα θα έπρεπε πριν κατατεθούν στο ελληνικό κοινοβούλιο, να περάσουν από την βάσανο της έγκρισης του τρίο των δανειστών.

Και ένα δεύτερο  σημαντικότερο  και παράλληλα ζητούμενο. Υπό τις παρούσες συνθήκες δημοσιονομικής πολιτικής, είναι συμβατή η υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα της παραμονής στη ζώνη του ευρώ, που αποτελεί και το ουσιαστικό περιεχόμενο της εντολής του ελληνικού λαού στην παρούσα κυβέρνηση;

Ο καιρός θα δείξει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: