Shelton: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της




Η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια για να επιτύχει την οικονομική της ανάκαμψη, υποστηρίζει η Joanna Shelton, καθηγήτρια οικονομίας στο University of Montana, σε άρθρο γνώμης στην περιφερειακή εφημερίδα ΤΗΕ ΜISSULIAN με τίτλο «Greece needs help to achieve economic recovery» προσθέτοντας ότι ακόμη και στην περίπτωση της παροχής της καθόλα απαραίτητης βοήθειας η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη παραμένει αβέβαιη.

Η αρθρογράφος κάνει ευρεία αναφορά στις διαχρονικές στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας που προηγούνται της κρίσης, ακόμη και της ένταξης της χώρας στο ευρώ, ενώ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της, που ανέρχονται στο 175% του ΑΕΠ της χώρας, εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, όπως επέκταση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων, χαμηλότερα επιτόκια, διαγραφή χρέους ή συνδυασμός όλων αυτών. Είναι απολύτως σαφές επίσης, όπως τονίζει, ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων βρίσκεται στα όριά της όσον αφορά στις δημοσιονομικές περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις, γι’ αυτό και εξέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ που υποσχέθηκε να θέσει τέλος στη λιτότητα.

Επισημαίνει επίσης ότι μολονότι η Γερμανία μπορεί και πρέπει να πράξει περισσότερα για να αρθούν οι ανισορροπίες στην Ευρωζώνη, μόνο η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που έχει, στα οποία περιλαμβάνονται η φοροδιαφυγή και η διαφθορά, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι, εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη –οικειοθελώς ή χωρίς τη βούλησή της- πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι θα την ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Η εξεύρεση ωστόσο ενός τρόπου για την οικοδόμηση μιας μακρόχρονης ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα εντός του κοινού νομίσματος θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα δύσκολο έργο.

http://missoulian.com/business/montana-inbusiness/columns/greece-needs-help-to-achieve-economic-recovery/article_1e14ad4e-69ea-580a-a0a7-22e5633eefff.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: