Η Ελλάδα, λίγες μόνο μέρες πριν παιχτεί στο Eurogroup η επιβίωσή της, βρήκε θέμα να διχαστεί, με αφορμή ένα έγγραφο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο ισοδυναμούσε με… πρόσκληση στους απανταχού υποψήφιους παράνομους μετανάστες, αφού η κατάσταση που θα συναντούσαν στην Ελλάδα, δεν θα συγκρινόταν με την αντίστοιχη σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Καθ’ υπέρβαση της ιεραρχίας, εστάλη η διαταγή για την απελευθέρωση κρατουμένων αλλοδαπών στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης μετά την πολιτική θύελλα που προκλήθηκε, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΕΘΝΟΣ.

Ο κ. Πανούσης εμφανίστηκε αγανακτισμένος για το θέμα που δημιουργήθηκε και άφησε αιχμές για τον τρόπο που δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο θέμα και προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και για τον τρόπο χειρισμού από την πλευρά των ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα ο αν. υπουργός, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί, τόνισε τα εξής:

Η διαταγή βγήκε κατά παρέκκλιση της διοικητικής διαδικασίας, αφού δεν είχε ενημερωθεί ούτε ο ίδιος, ούτε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Ως προς το περιεχόμενο, νομικά στηρίζεται σε διάφορες διατάξεις και νόμους, ο ίδιος όμως διαφωνεί πολιτικά ως προς τις νομικές ερμηνείες που δίνει ο αστυνομικός που την υπογράφει.

Ο τρόπος που διαχειρίστηκαν το θέμα τα Μέσα Ενημέρωσης, δεν είναι σωστός. «Δεν θα μπω σε θεωρία συνωμοσίας», δήλωσε ο κ. Πανούσης «αλλά θα καλέσω και τους συνοριοφύλακες που έδωσαν στη δημοσιότητα αυτή τη διαταγή, για να δούμε ποια ήταν η άλλη διαδρομή αυτού του εγγράφου» και πρόσθεσε, ότι η αυτόματη αντίδραση από τον τέως πρωθυπουργό, τη ΝΔ και τους συνοριακούς φύλακες είναι κάτι που πρέπει να επισημανθεί.

«Κανείς υπηρεσιακός παράγοντας δεν βγάζει εγκυκλίους αν δεν έχει εντολή υπουργού, έστω και προφορική» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Δημόσιας, Τάξης Νίκος Δένδιας, για το υπηρεσιακό έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας. «Ό,τι γίνεται αυτή τη στιγμή είναι το χειρότερο δυνατό… Ξηλώνεται κάτι χωρίς να μπει κάτι άλλο στη θέση του» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας το πρωί στον Σκάι.

Σκληρότατη ήταν και η απάντηση της αντιπολίτευσης, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραγκούνη, σε ανακοίνωσή του, να κατηγορεί τον αρμόδιο υπουργό πως ψεύδεται και πως με τις τελευταίες του «δηλώσεις επιβαρύνει την ήδη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, όπως λέει, ο ίδιος και η συγκυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρει πως ο κ. Πανούσης «δεν είπε κουβέντα για το αν τελικά θα συλλαμβάνονται ή όχι και πού θα κρατούνται όσοι μετανάστες εισέρχονται από αύριο παράνομα στη χώρα μας», και «για το πού βρίσκονται σήμερα όσοι παράνομοι μετανάστες πήραν το εξιτήριο από τα κέντρα κράτησης» και προσθέτει πως η κ. Χριστοδουλοπούλου έχει δηλώσει ότι οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα «δεν θα συλλαμβάνονται».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη ο κ. Πανούσης ψεύδεται, καθώς «αρνήθηκε χθες την ύπαρξη του εγγράφου, κάνοντας λόγο για “αποκυήματα νοσηρής φαντασίας”, “μονταζιέρες”, “προβοκάτσιες” και λοιπές ανοησίες» ενώ «η αλήθεια είναι ότι, λίγες ώρες μετά, αποκαλύφθηκε ότι το έγγραφο του υπουργείου ήταν πραγματικό!».

Στη ίδια ανακοίνωση κατηγορείται, επίσης, ο κ. Πανούσης πως αν και δήλωσε ότι «δεν είχε ιδέα για τη διαταγή του υπουργείου του και ότι την απόφαση την είδε από την τηλεόραση», «η απόφαση ήταν γνωστή στον ίδιο προσωπικά, καθώς και στα υπουργεία Εξωτερικών και Μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, όπως προκύπτει από το ίδιο το έγγραφο και τις κοινοποιήσεις του».

Σκληρή ήταν και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, με τη Φώφη Γενημματά να εκδίδει ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για «δημιουργική ασάφεια» της πολιτικής που εξαγγέλλεται από δυο αναπληρωτές υπουργούς, από τους οποίους ο ένας δεν έχει καν ορκιστεί ούτε διοριστεί ενώ ο άλλος διοικεί μέσω δηλώσεων με διαιτητή τον ‘Πόντιο Πιλάτο’ υπουργό Εσωτερικών δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο και για «μικροκομματική εκμετάλλευση του θέματος από την αξιωματική αντιπολίτευση» και ότι «οι μόνοι που κερδίζουν είναι ο εξτρεμισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία». Το κύριο θέμα, αναφέρει αλλού η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «ήταν και παραμένει η πλήρης εφαρμογή του νόμου 3907/11 και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις μεταναστευτικές ροές».

Η Φώφη Γεννηματά έδωσε και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, λέγοντας ότι «το 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας, συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα 77.000 αλλοδαποί. Από αυτούς πάνω απ’ τους μισούς προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες με τη συντριπτική πλειονότητα να προέρχεται από την πολύπαθη Συρία. Πάνω από 16.000 ήταν Αλβανοί πολίτες, οι οποίοι σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό έχουν επιστρέψει με συνοπτικές διαδικασίες στη χώρα τους».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: