Πολιτικός σεισμός στην Κύπρο: Δικαιολογείται η διεξαγωγή ποινικής έρευνας για τους ισχυρισμούς δωροδοκίας του Βοηθού Γ. Εισαγγελέα




Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης δήλωσε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δικαιολογείται η διεξαγωγή ποινικής έρευνας σχετικά με αναφορές, οι οποίες έγιναν ως προς κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Σε σημερινή γραπτή δήλωση σε σχέση με τα χθεσινά συμβάντα ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι παρέλαβε σήμερα το πρωί το κείμενο των αποστενογραφημένων πρακτικών τα οποία τηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πιο πάνω συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Αφού μελέτησε προσεκτικά τα επίμαχα σημεία δηλώσεων που έγιναν από παριστάμενα πρόσωπα ενώπιον της Επιτροπής, είπε, “κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δικαιολογείται και θα πρέπει να διεξαχθεί ποινική έρευνα σχετικά με αναφορές οι οποίες έγιναν ως προς κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας”.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, ο κ. Κληρίδης είπε ότι αυτή η πτυχή των διαμειφθέντων στη Βουλή παρουσιάζεται επί του παρόντος ως η μόνη η οποία ενέχει ποινική πτυχή και επομένως εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ενώ άλλες πτυχές μπορούν να τύχουν άλλων χειρισμών και/ή από άλλα όργανα.

Η διεξαχθησόμενη έρευνα, για ευνόητους λόγους, είπε, οι οποίοι αναφέρονται στην καθημερινή επαφή και σχέση των αστυνομικών ανακριτικών οργάνων, με τη Νομική Υπηρεσία θα πρέπει να διενεργηθεί από ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή έτσι ώστε να τηρηθούν και να φαίνονται ότι τηρήθηκαν, τα εχέγγυα αμεροληψίας και αντικειμενικότητας.

Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι η έρευνα θα αρχίσει και θα ζητηθεί όπως περατωθεί στο συντομότερο χρονικό διάστημα και λεπτομέρειες ως προς το πρόσωπο του ανακριτή και συναφή θέματα θα ανακοινωθούν αργότερα.

 Ανεξάρτητη έρευνα ζητά ο Ρ. Ερωτοκρίτου

Ανεξάρτητη έρευνα, όχι από την Αστυνομία ή τη Νομική Υπηρεσία, ζητά ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου, για τα όσα λέχθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, το «διαρκές και διαχρονικό μπάχαλο» που υπάρχει στην Κεντρική, τα όσα ακούστηκαν για ενδεχόμενο εκβιασμό Βουλευτών και το ασυμβίβαστο, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, που εξακολουθεί να υπάρχει για τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

«Έχω ακούσει με ιδιαίτερη προσοχή την ψεσινή δήλωση της κ. Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, με την οποία αναφέρει ότι ουδέποτε αμφισβήτησε την εντιμότητα ή την ακεραιότητά μου, ούτε και βέβαια ότι υπάρχει οποιοδήποτε σκοτεινό σημείο στη διαδρομή και τη διαχείριση της αγωγής που καταχώρισα εναντίον της Διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας και της Αρχής Εξυγίανσης», ανέφερε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας σε δηλώσεις του έξω από το κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «όπως έχω πει χθες, δεν χωρεί κανένας συμβιβασμός για μένα στα ζητήματα που αφορούν τη θεσμική λειτουργία μου ως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα».

Γι’ αυτό το λόγο, σημείωσε, «ζητώ πρώτος τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας από άτομο ή άτομα που δεν θα είναι της Αστυνομίας ή της Γενικής Εισαγγελίας».

Ανέφερε ότι η έρευνα που ζητά θα πρέπει να γίνει στα ζητήματα «πρώτον για όσα λέχθηκαν μέσα στην Επιτροπή Θεσμών και Αξιών της Βουλής χθες, δεύτερο για το διαρκές και διαχρονικό μπάχαλο που εξακολουθεί να υπάρχει στην Κεντρική Τράπεζα, για τα όσα ακούστηκαν για ενδεχόμενο εκβιασμό Βουλευτών σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και βεβαίως για το ασυμβίβαστο που κατά την άποψη του Γενικού Ελεγκτή με βάση τα έγγραφα που κατατέθηκαν χθες εξακολουθεί να υπάρχει στη λειτουργία της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας».

Το θέμα, επεσήμανε ο κ. Ερωτοκρίτου, «πρέπει να διερευνηθεί εντελώς από ανεξάρτητο ερευνητή, ανεξάρτητα από το αν η κ. Γιωρκάτζη δήλωσε χθες ότι δεν έχει καμία αμφισβήτηση για την εντιμότητα ή την ακεραιότητά μου».

«Νομίζω ότι τα έγγραφα των πρακτικών της χθεσινής συνεδρίασης ήδη έχουν προωθηθεί στο Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει για την περαιτέρω διαχείριση αυτού του ζητήματος», είπε.

Νοείται, πρόσθεσε, «και είναι αυτονόητο ότι κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας καθ` όσον με αφορά δεν θα έχω καμία εμπλοκή ή καθοδήγηση στην έρευνα, η οποία θα γίνει υπό την ιδιότητά μου ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας».

Αυτό, είπε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, «επιτάσσει η δεοντολογία για το αξιόπιστο της έρευνας αλλά και έτσι είναι συμφωνημένο διαχρονικά στη Νομική Υπηρεσία». Θα είμαι στη διάθεση αυτού ή αυτών οι οποίοι θα κάνουν την ανάκριση, να πω τη δική μου εκδοχή, ανεξάρτητα αν η φερόμενη ως κατήγορος κατά την άποψη του κ. Κοιλιάρη είπε ότι ουδέποτε αμφισβήτησε την εντιμότητα ή την ακεραιότητά μου».

Σε ερώτηση αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθεί η κ. Γιωρκάτζη, ανέφερε ότι «ό,τι είχα να πω το είπα και νομίζω καλύπτει πλήρως σε συνέχεια των όσων ακούστηκαν χθες».

Κληθείς να πει αν οι ερευνώντες λειτουργοί θα πρέπει να διοριστούν από το Υπουργικό, είπε ότι «οι ερευνώντες λειτουργοί θα αποφασιστεί από ποιους θα διοριστούν. Θα διοριστούν είτε από το Γενικό Εισαγγελέα, ή από άλλη αρμόδια Αρχή».

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η δημοσιοποίηση της λίστας των Βουλευτών είναι προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι «το θέμα αυτό, όπως έχω πει, πρέπει να ερευνηθεί, γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να διοριστεί ανεξάρτητη επιτροπή ή ανεξάρτητος ερευνητής ο οποίος να διερευνήσει το ζήτημα αυτό και να δώσει τη σαφή εικόνα τόσο στους Βουλευτές, όσο και στον κόσμο».

Έχουμε φτάσει, συνέχισε, «σε ένα σημείο παρακμής που το παρομοιάζω όπως την εποχή της αρχαίας Ρώμης πριν την πτώση και κανένας από εμάς δεν έχει δικαίωμα να κάνει οποιοδήποτε συμψηφισμό ή παραχώρηση στα ζητήματα αυτά».

«Ο πρώτος που σήμερα μπορούσε να πει `είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και δεν θέλω οποιαδήποτε έρευνα μετά τη δήλωση της κ. Γιωρκάτζη` ενδεχομένως να ήμουν εγώ, όμως πρώτος ζητώ να γίνει έρευνα, γιατί αυτό επιτάσσει η σωστή θεσμική λειτουργία», σημείωσε.

Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητά του ότι «όλοι όσοι ασκούν ορθά και δίκαια και αντικειμενικά τα θεσμικά τους αξιώματα θα συμφωνήσουν μαζί μου».

Ήβη Μιτσίδου Phillips, ΚΥΠΕ-CNA

http://mignatiou.com/2015/03/evale-foties-i-giorkatzi-stin-kipro-exo-frenon-o-proedros-anastasiadis-katigories-gia-chrimatismo-politikon/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: