Ο Σταύρος έτοιμος να στηρίξει μεταρρυθμίσεις αν υπάρξει …εταίρος




“Το δίλημμα είναι αλλαγές – μεταρρυθμίσεις και Ευρώπη ή έξοδος και εθνική τραγωδία”, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής καλέσε την κυβέρνηση να δώσει μια απάντηση. Ο κ. Θεοδωράκης, όπως αναφέρει το MEGA, ανέλυσε τα πεδία στα οποία το Ποτάμι στηρίζει την κυβέρνηση αλλά και εκείνα στα οποία βρίσκεται απέναντι από την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τα σημεία συμφωνίας είπε ότι το Ποτάμι ψήφισε τις διατάξεις για την ανθρωπιστική κρίση, αν και θεωρεί ότι “είναι ψίχουλα σε σχέση με αυτά που έπρεπε να δώσουμε” και προτείνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, η οποία, όπως υποστήριξε δεν είναι μεταρρύθμιση αλλά λογιστική τακτοποίηση.

Εξήγησε ακόμη ότι το Ποτάμι συμφωνεί για μια καινούρια δημόσια τηλεόραση, αλλά διερωτήθηκε: “γιατί φέρνετε το νόμο χωρίς να φέρνετε παράλληλα τη ρύθμιση για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες”. “Eκτός αν μας ενδιαφέρει να τακτοποιήσουμε κάποιες υποσχέσεις προς δημοσιογράφους”, πρόσθεσε.

Έθεσε, ωστόσο, στη συνέχεια μια σειρά από ερωτήματα. “Πρόσφατα στο πλευρό της κ. Μέρκελ είπατε πάμε μαζί με τη σύμμαχο Γερμανία. Πολύ πρόσφατα ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι η σύγκρουση πρέπει να γίνει με τη γερμανική Eυρώπη. Δεν υπάρχει μια μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δύο πολιτικές; Πάμε μαζί με τους Γερμανούς ή πάμε κόντρα. Ή ισχύει το ένα ή το άλλο”, σημείωσε.

Αναφέρθηκε και στον ΟΛΠ ρωτώντας αν θα δοθεί το λιμάνι στους Κινέζους ή όχι. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι στη συνάντηση που είχε συνάντηση με την κινέζικη ηγεσία δεν συζητήθηκε ιδιωτικοποίηση αλλά ένα κοινοπρακτικό σύστημα με συμμετοχή του δημοσίου. “Ο εσωκομματικός αγώνας Δραγασάκη – Δρίτσα έληξε 0-1;”, διερωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης.

Συνεχίζοντας κάλεσε την κυβέρνηση να πει ακόμη την άποψή της για το κατοχικό δάνειο. “Είναι ηθικό ή υλικό ζήτημα; Για μας το κατοχικό δάνειο είναι υλική απαίτηση. Είναι μια εκκρεμότητα της Γερμανίας προς την Ελλάδα”, είπε.

Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ακόμη ότι “θα πρέπει να προχωρήσουν οι επενδύσεις”, τονίζοντας ότι “η Ελλάδα δεν θα βγει από τον βούρκο αν δεν υπάρξουν επενδύσεις”.

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ρώτησε τον κ. Τσίπρα “αν ισχύει η συμφωνία με τους Αμερικανούς” για τα κοιτάσματα στο Αιγαίο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε επιπλέον ότι το κόμμα του είναι μαζί με την κυβέρνηση στη μάχη για το χρέος και τάχθηκε υπέρ μιας αναδιάρθρωσης.

Πρότεινε παράλληλα τα λεφτά των ιδιωτικοποιήσεων να πηγαίνουν σε ένα επενδυτικό ταμείο.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το Ποτάμι είναι μαζί με την κυβέρνηση και στις υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, της λίστας Νικολούδη και της Siemens.

Αναφερόμενος στο θέμα των τραπεζών, ζήτησε να επιστρέψουν σε ελληνικές τράπεζες τα λεφτά των υπουργών και των βουλευτών που είναι στην Ευρώπη, ώστε, όπως είπε, “να παίρνουμε όλοι, και οι πολιτικοί και ο λαός, το ίδιο ρίσκο”.

Μεταξύ, τέλος, των ζητημάτων στα οποία το Ποτάμι είναι απέναντι στην κυβέρνηση είναι, όπως εξήγησε, η κατάργηση των πρότυπων σχολείων. “Δημιουργείτε πολλά προβλήματα ως κυβέρνηση στον τομέα της Παιδείας. Ήταν πρωτοφανές να καταργήσετε τα πρότυπα σχολεία”, σημείωσε.

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε τέλος ότι το κόμμα του θα συγκρουστεί με τις ιδεοληψίες ένος τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ. “Πάρα πολλοί από τους υπουργούς της κυβέρνησής σας πολεμάνε το ανέφικτο θέλοντας να αποφύγουν τη μάχη με το εφικτό”, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι το πραγματικό δίλημμα είναι “σύγκρουση με τα συμφέροντα, με τις συντεχνίες, με το λόμπι της δραχμής ή ευρωπαϊκή πορεία;”.

Δευτερολογία

Στη δευτερολογία ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε τον πρωθυπουργό να μιλήσει “για τη δική του ταμπακιέρα και όχι για αυτά που έκανε ή δεν έκανε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ”.

“Τα ψέμματα για την οικονομία τελείωσαν”, τόνισε και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και πάνω σε αυτό να ζητήσει τη στήριξη του Κοινοβουλίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: