Ο διεθνής Τύπος συνιστά συμβιβασμό Ελλάδας και εταίρων…




Κοινή είναι σε μεγάλο βαθμό η «γραμμή» που ακολουθεί ο διεθνής Τύπος, στον τρόπο με τον οποίο καλύπτει τις εξελίξεις στην Ελλάδα, με έμφαση βέβαια στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup, όπου η Ελλάδα θα προσπαθήσει να βρει κοινό τόπο με τους δανειστές της, αν και αυτό με τα υπάρχοντα στοιχεία και δεδομένα, είναι μάλλον αμφίβολο…

Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα σημαντικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, όπως αυτά καλύφθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

NYT: Να κάνει μεταρρυθμίσεις ο Τσίπρας, αλλιώς εκλογές

Να αντισταθεί στις Σειρήνες και να συνεργαστεί με τους εταίρους του για βαθιές μεταρρυθμίσεις, ως τη μόνη ρεαλιστική λύση, καλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο γνωστός αρθρογράφος του Reuters, Ούγκο Νίξον. Στο άρθρο του, ο Νίξον εκτιμά πως η Αθήνα δεν έχει καλό Plan B, γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος -όπως υποστηρίζει το άρθρο- βρίσκεται σε δυσχερή θέση- πρέπει να απορρίψει τις καταστροφικές συμβουλές και να πείσει τους πιστωτές του ότι έχει καλή πίστη και να προχωρήσει σε έντονες μεταρρυθμίσεις με την ελπίδα ότι αυτές θα περιορίσουν την προηγούμενη βραδύτητα.

Le Figaro: Τελευταία ευκαιρία το σημερινό Eurogroup

Για τελευταία ευκαιρία που παρουσιάζεται στην Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup κάνει λόγο με άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Το άρθρο σημειώνει ότι στην κυβέρνηση υπάρχει «νευρικότητα» και κλίμα έντασης με τους δανειστές, ενώ αναφέρεται στα μέτρα που παρουσίασε ο Γ. Βαρουφάκης, επιμένοντας ιδιαίτερα σε εκείνο που προβλέπει τη στρατολόγηση τουριστών, φοιτητών και νοικοκυρών για την πραγματοποίηση φορολογικών ελέγχων, καθώς και τον προβληματισμό που προκάλεσε η ανακοίνωση του μέτρου μεταξύ των πολιτών, που εκφράστηκαν μέσω κοινωνικών δικτύων.

Καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «τόσο ο Α. Τσίπρας όσο και ο Γ. Βαρουφάκης είναι αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί συμφωνία με τους δανειστές. Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες στέλνουν μηνύματα κατευνασμού. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αντέδρασε θετικά στα μέτρα Βαρουφάκη, ενώ και ο Γιούνκερ ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους να δείξουν κατανόηση απέναντι στην Ελλάδα».

Handelsblatt: Πτώχευση για Ελλάδα χωρίς τρίτο πακέτο διάσωσης

Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πρόγραμμα βοήθειας εκφράζουν στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι προκειμένου να αποφύγει την πιθανότητα χρεοκοπίας, ενώ πολλά γερμανικά μέσα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη περί δημοψηφίσματος συγκλίνουν στο ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ εκβιάζει την Ευρώπη.

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph σε άρθρο της υποστηρίζει ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωζώνη ετοιμάζεται να απορρίψει ως ανεπαρκείς τις ελληνικές προτάσεις Βαρουφάκη. Τέλος, το περιοδικό Forbes, εκτιμά ότι η πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για πρόσληψη ιδιωτών φοροελεγκτών δεν θα πιάσει κι εξηγεί:

Μπορεί η ελληνική οικονομία να αποτυγχάνει περιμένοντας το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, αλλά πρέπει να θαυμάσετε το θράσος των Ελλήνων για την πρότασή τους να προσλάβουν τουρίστες ως φορολογικούς ελεγκτές. Το να ξεφεύγεις από τους φόρους είναι κάτι κοινό στην Ελλάδα, όπως και οι τουρίστες. Επομένως το πάντρεμα μπορεί να είναι τρελό».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: