Κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ – Ανεπιθύμητος ο Αμερικανός πρέσβης




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι σχέσεις του Αμερικανού πρέσβη ήταν άσχημες με την κυπριακή κυβέρνηση, τώρα τείνουν να είναι ανύπαρκτες. Μετά τα Twitter που έστελνε διά των οποίων συνέδεε την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία με τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ, ο Αμερικανός διπλωμάτης έχει κόψει κάθε κανάλι επικοινωνίας με την κυβέρνηση.

Ο δρόμος προς το προεδρικό δεν είναι πλέον ανοικτός για τον Τζο Κόνινγκ, ο οποίος έχει προκαλέσει πολλές φορές αναταράξεις στις σχέσεις του με τη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να τον συναντήσει μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του στη Λευκωσία, που ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα» του ΡΙΚ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι οι σχέσεις των χωρών διαμορφώνονται είτε από τις σχέσεις των ανωτάτων αξιωματούχων, είτε από τους διαπιστευμένους πρέσβεις.

Τόνισε πως όταν ένας πρέσβης, αντί να βοηθά στην βελτίωση των σχέσεων συμβάλλει συνεχώς στη δημιουργία ψυχρότητας δεν επιτελεί το καλύτερο ούτε για τη χώρα του, ούτε για τη χώρα στην οποία είναι διαπιστευμένος. Η τοποθέτηση αυτή του Προέδρου τον καθιστά ανεπιθύμητο πρόσωπο, πλην όμως τούτο ποσώς δεν σημαίνει πως θα υπάρξει αίτημα της Λευκωσίας για ανάκλησή του. Είναι προφανές πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν προτίθεται να εισέλθει σε μια τέτοια διαδικασία καθώς όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ο πρέσβης ούτως ή άλλως θα φύγει τους επόμενους μήνες.

Οι έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, οδήγησαν την πρεσβεία και τον ίδιο τον Τζο Κόνινγκ, να προβεί χθες το μεσημέρι σε «διορθωτική δήλωση».

Ο Αμερικανός Πρέσβης δήλωσε ότι η ερώτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter «έχουν παρεξηγηθεί». Ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε ότι «η ερώτησή μου στο Twitter `ποιά είναι η γνώμη σας για την εβδομάδα στη Ρωσία, όπως την είδαμε από εδώ; την επίσκεψη Αναστασιάδη και τις δηλώσεις; η δολοφονία Νεμτσόφ; έχει παρεξηγηθεί».

Αναφέρει επίσης ότι δεν ήταν πρόθεσή του ούτε να προκαλέσει ούτε και να υπονοήσει οτιδήποτε. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η πρόθεσή μου δεν ήταν ούτε να προκαλέσω ούτε να υπονοήσω οτιδήποτε. Απλά ήθελα να πάρω τις αντιδράσεις των Κυπρίων πάνω σε δύο διαφορετικά θέματα. Πρώτο, την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη και τις δηλώσεις στη Μόσχα, και δεύτερο, το άλλο δραματικό γεγονός στη Μόσχα την περασμένη βδομάδα, τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ».

Είναι ατυχές, καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κόνιγκ, «ότι κάποιοι είπαν ότι συνέδεσα τα δύο θέματα. Δεν είχα τέτοια πρόθεση».

Η Kathleen A. Doherty στη θέση του Κόνιγκ – Έρχεται από τη Ρώμη

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ πρέσβης στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ ολοκληρώνει τη θητεία του στη Λευκωσία το Σεπτέμβριο ( διαπιστεύτηκε 12 Σεπτεμβρίου 2012) και μετατίθεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να αναλάβει τη Διπλωματική Ακαδημία.

Η αμερικανική πρεσβεία σε ανακοίνωσή της χθες, μετά από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι ο πρέσβης θα ανακληθεί ανέφερε πως η θητεία του Αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο Τζον Κόνιγκ είναι τριετής και η αποχώρηση του το Καλοκαίρι του 2015 ήταν προγραμματισμένη, αναφέρει η πρεσβεία στην ανακοίνωση. Προστίθεται ότι ένας άλλος διπλωμάτης θα διοριστεί για να τον αντικαταστήσει, μια διαδικασία για την οποία απαιτείται ανάληψη δράσης από τον Λευκό Οίκο, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και το αμερικανικό Κογκρέσο.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», τον κ. Κόνιγκ θα αντικαταστήσει η Kathleen A. Doherty (φωτογραφία), η οποία υπηρετεί σήμερα ως δεύτερη τη τάξει στην αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη.  Γνωρίζει τα ευρωπαϊκά ενώ θήτευσε σε πρεσβείες των ΗΠΑ στο Λονδίνο, στη Μόσχα, στο προξενείο στο Σάο Πάολο και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Μιλά ιταλικά, ισπανικά, Πορτογαλικά και ρωσικά.

doherty-Ambassador01-02march2015

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: