Υπάρχει διαμάχη, αλλά θα φτάσουμε σε συμφωνία, λέει ο Σταθάκης




Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία με τους εταίρους, παρά τη διαμάχη που, όπως αναγνώρισε, υπάρχει διότι “ορισμένες δυνάμεις θέλουν ακύρωση της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου και επιστροφή στο μνημονιακό πλαίσιο” διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην εκπομπή “ONline” του MEGA.

“Όσοι θεωρούσαν ή θεωρούν ότι μπορεί να πιεστεί ή να εκβιαστεί η Ελλάδα για να οδηγηθεί σε μια απευκταία κατάσταση όπου δεν θα μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να συρθεί σε μια επαίσχυντη συμφωνία που ανήκει στο παρελθόν κάνουν λάθος. Απέδειξε η κατάσταση ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε με πολύ σωστό τρόπο τρεις διαδοχικές εν δυνάμει κρίσεις”, διεμήνυσε.

Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ ή να τα “σπάσουμε” με τους εταίρους.

Αναφερόμενος στη συνάντηση κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μετά την σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, ο κ. Σταθάκης είπε πως είναι ένα καλύτερο πλαίσιο, σε σχέση με τη σύνοδο, μέσα στο οποίο μπορεί να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση.

Στις συνομιλίες που θα έχει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, θα ζητήσει πολιτική απεμπλοκή από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε τεχνικό επίπεδο και μεγαλύτερη σαφήνεια επί της διαδικασίας, ενώ θα τεθεί και το θέμα της χρηματοδότησης.

Ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ακόμη ότι αν υπάρξει ένα ακόμη θετικό σήμα την Πέμπτη και τη Δευτέρα, τότε θα η ΕΚΤ θα ακυρώσει κάθε περιορισμό.

Για το θέμα της ρευστότητας ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι ο Μάρτιος ήταν ο “δύσκολος” μήνας, ωστόσο η κυβέρνηση το χειρίστηκε επιτυχώς και επόμενοι μήνες είναι, όπως είπε, ηπιότεροι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, αν υπάρξει “μια συμφωνία τον Ιούνιο που θα έχει ένα λογικό μεσοπρόθεσμο 2015-2018, χωρίς υπερβολικά πλεονάσματα, με μια σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους, με ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο η οικονομία θα επιστρέψει με ασφάλεια σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τότε το πρόβλημα της χρηματοδότησης της οικονομίας θα λυθεί και η επιστροφή στις αγορές σε ένα τέτοιο πλαίσιο συμφωνίας θα είναι πολύ κοντά”.

Αμφισβήτησε δε τα νούμερα που ακούγονται για χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 30-40 δισ. ευρώ και επισήμανε ότι “αν πάμε σε μια συμφωνία όπου το χρηματοδοτικό κενό κινείται στα 10-12 δισ. για τα επόμενα δύο χρόνια και αν έχουμε αποκλιμάκωση του χρηματοδοτικού κενού με ελάφρυνση του χρέους και πάμε κάτω από τα 10 δισ., τότε δεν συντρέχει κανένας λόγος να μιλάμε για νέου τύπου συμφωνία με δεσμεύσεις”.

Ερωτηθείς αν οι τράπεζες θα έχουν προβλήματα ρευστότητας στις αρχές Απριλίου σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και πρόσθεσε ότι “έχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια” και “δεν πιέζονται αυτή τη στιγμή για κανένα επιπρόσθετο λόγο”.

Για την τρόικα είπε ότι ως θεσμός δεν υφίσταται μετά την 20η Φεβρουαρίου και ότι υπάρχει ένα πλαίσιο συζητήσεων με κύριο φορέα την Κομισιόν. “Εγώ ως υπουργός δεν συναντώ κανένα μέλος της τρόικα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας και αν υπήρξε “μήνυμα” να μην προχωρήσει γιατί θα ήταν μονομερής ενέργεια δήλωσε ότι “δεν έχει πάρει τέτοιο μήνυμα” και ότι έχει ενημερώσει σχετικά την ΕΚΤ και εκτίμησε ότι “θα προχωρήσει κανονικά” η σχεδιαζόμενη ρύθμιση.

Σχετικά με τα “κόκκινα δάνεια” είπε ότι “η πρόταση θα πάρει μερικούς μήνες” και ότι θα ζητηθούν χρήματα από τα 11 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στο πεδίο της φορολογίας ανέφερε ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν πρέπει να είναι από τα θέματα στα οποία θα συμβιβαστεί η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να πάμε σε έναν νέο φόρο το συντομότερο δυνατό, ενώ για τον ΦΠΑεπισήμανε ότι είναι ένα πεδίο στο οποίο υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε κυβέρνηση να κάνει και προοδευτικές μικροαλλαγές.

Για το ασφαλιστικό ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι οι εταίροι “έχουν πειστεί και δεν είναι καν στην ατζέντα”, ωστόσο κάποιες από τις τρέχουσες ιδιωτικοποιήσεις εκτίμησε ότι θα είναι στην ατζέντα των πιέσεων που θα ασκηθούν. Ο υπουργός επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί έχουν κλείσει, αυτές που είναι εν εξελίξει αποτελούν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης και αυτές που δεν έχουν ξεκινήσει δεν θα γίνουν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: