Η ώρα της αλήθειας για τον Α. Σαμαρά στην Κ.Ο. του κόμματος




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Σαραντάκος

Ενώπιος ενωπίω αναμένεται να βρεθούν σε λίγες ώρες (στις δύο το μεσημέρι) ο πρόεδρος της ΝΔ και οι εσωκομματικοί του αμφισβητίες, προκειμένου να συζητήσουν στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ανοιχτά» τα αίτια της εκλογικής ήττας και να καθορίσουν από κοινού (;) τις επόμενες κινήσεις που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη των ποσοστών του κόμματος και στη διεύρυνση της επιρροής του στην κοινή γνώμη.

Από την επικείμενη συνεδρίαση, η οποία θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών όπως αναφέρουν εκπρόσωποι όλων των πλευρών στο εσωκομματικό επίπεδο, δεν θα λείψει η ένταση, καθώς υπάρχουν στελέχη που θα επιτεθούν ευθέως στην ηγετική ομάδα της ΝΔ, ενώ και πρώην υπουργοί θα ασκήσουν κριτική για τα όσα έγιναν τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παρασκηνιακές διεργασίες συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες τη νύχτα, καθώς πολλοί εκ των αμφισβητιών των επιλόγων του κ. Σαμαρά επεδίωκαν να βρουν έναν κοινό τόπο και να παρουσιάσουν σήμερα μία ενιαία θέση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», αυτή η ενιαία θέση θα μπορούσε να είναι η διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, κάτι στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν κατ’ αρχάς στελέχη όπως είναι η κ. Ντ. Μπακογιάννη και οι κ. Δένδιας, Στυλιανίδης, Χατζηδάκης, Γκιουλέκας, Βλάχος, Τζαβάρας κ.ά. Εάν αυτή η πρόταση «κλειδώσει» σήμερα το πρωί, τότε είναι πιθανόν η κ. Μπακογιάννη να μείνει σε αυτήν τη θέση και να μη θέσει τελικά ευθέως θέμα ηγεσίας. Θα ασκήσει κριτική σε επιλογές του κ. Σαμαρά, θα επισημάνει την ανάγκη αναδιαμόρφωσης της στρατηγικής και της ιδεολογικο-πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος, αλλά δεν θα περάσει στην ευθεία αμφισβήτηση σε αυτήν τη φάση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα αυτό συζητήθηκε σε σειρά συναντήσεων που έγιναν χθες. Ειδικότερα, η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε διαδοχικά με τους κ. Μεϊμαράκη και Δένδια, ενώ αργότερα υπήρξε ιδιαίτερη συνάντηση του πρώην προέδρου της Βουλής με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Δένδιας είδε επίσης τον κ. Ν. Μηταράκη αργά χθες το απόγευμα.

Από την πλευρά του ο κ. Αντ. Σαμαράς δεν φαίνεται διατεθειμένος να δεχτεί την σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου, με τη λογική ότι κάτι τέτοιο θα «βύθιζε» το κόμμα στην εσωστρέφεια για αρκετές εβδομάδες – μήνες, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα. Μέχρι χθες δεχόταν εισηγήσεις από στενούς του συνεργάτες να αντιπροτείνει τη σύγκληση της εθνικής συνδιάσκεψης της ΝΔ αμέσως μετά το Πάσχα, προκειμένου εκεί να συζητηθούν ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα.

Θα επιμείνει ότι η ΝΔ είναι για πολλούς Ευρωπαίους η μοναδική αξιόπιστη πολιτική δύναμη στη χώρα και πως αυτή η εικόνα πρέπει να περιφρουρηθεί πάνω από όλα από τα ίδια της τα στελέχη. Θα δεσμευτεί ότι θα γίνουν αλλαγές στην οργανωτική δομή του κόμματος, ενώ θα αναγνωρίσει ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης των τελευταίων δυόμισι ετών, αλλά θα τονίσει ότι το γενικό πρόσημο ήταν θετικό.

Στη συνεδρίαση θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει σειρά στελεχών, όπως είναι οι κ.κ. Γεωργιάδης, Ασημακοπούλου, Γιακουμάτος, Κικίλιας αλλά και ο κ. Βορίδης, που θα υπερασπιστούν το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά και θα επικρίνουν εκείνους που αν και διετέλεσαν μέλη των υπουργικών συμβουλίων των τελευταίων δυόμισι ετών, τώρα περνούν στην επίθεση, επιχειρώντας να ακυρώσουν όσα έγιναν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: