Η Αγκελα θα είναι ήπια με τον Αλέξη, γράφει το Bloomberg




Τις προθέσεις της Αγκελα Μέρκελ για τη διπλή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, αναλύει το πρακτορείο Bloomberg το οποίο τονίζει ότι θα κινηθεί σε ήπιους τόνους, δεν θα δώσει τελεσίγραφα αλλά θα του ζητήσει να κάνει όσα έχει δεσμευτεί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Γερμανίδα καγκελάριος θα αναζητήσει κοινό έδαφος στις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα και να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο θα πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι περιμένει η Ελλάδα να ακολουθήσει τους κανόνες.

«Μετά από εβδομάδες έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, η Μέρκελ επιδιώκει τις συναντήσεις τώρα προκειμένου να επαναφέρει στις “ράγες” τις συνομιλίες» συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Κάθε πληροφορία ότι θα του απευθύνει τελεσίγραφο στον Τσίπρα είναι εντελώς ανοησίες και προπάγανδα από εκείνους που θέλουν να υποδαυλίσουν την ένταση, προσθέτει.

Η Μέρκελ βλέπει τη συνάντηση σαν μια ευκαιρία να τον γνωρίσει και δεν σχεδιάζει να διαπραγματευτεί απευθείας τις λεπτομέρειες της τύχης της Ελλάδας, τις οποίες αντιμετωπίζει ως ένα θέμα ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, υποστηρίζει ο ίδιος αξιωματούχος. Το περιθώριο ελιγμών για την Ελλάδα εξάλλου είναι περιορισμένο από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Ντράγκι

Την πραγματοποίηση της πενταμερούς συνάντησης που ζήτησε ο πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάρριο, τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είχε αναλάβει τις επαφές με τους ηγέτες προκειμένου να κανονίσει το ραντεβού.

Η συνάντηση θα γίνει σήμερα Πέμπτη το βράδυ, μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της χρηματοδοτικής επάρκειας της Ελλάδας.

«Κατόπιν αιτήματος του κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος (του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Ντόναλντ Τουσκ θα οργανώσει μια συνάντηση για την Ελλάδα, στην οποία θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Τσίπρας, η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος Ολάντ, ο πρόεδρος (της ΕΚΤ Μάριο) Ντράγκι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ», ανέφερε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και διευκρίνισε πως και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ «θα είναι επίσης παρών» στη συνάντηση.

Πρόθυμη να λάβει μέρος στη συνάντηση είχε δηλώσει η Γερμανίδα καγκελάριος. Εάν ο πρόεδρος του συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκαλέσει μια τέτοια συνάντηση, η κ. Μέρκελ δεν θα αρνηθεί, δήλωσε εκπρόσωπός της στο πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος αξιωματούχος έσπευσε να διευκρινίσει ότι η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα θα γίνει από τους θεσμούς και όχι από μεμονωμένες χώρες, ενώ βάση για όλες τις συζητήσεις σχετικά με την Ελλάδα αποτελεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά την πρόσκληση που απηύθυνε η κ. Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα για τη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας στο Βερολίνο, ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι σημαντικό, τώρα, να μιλάμε ο ένας με τον άλλον. «Είναι ακριβώς ο σωστός χρόνος για μια διεξοδική, άμεση συζήτηση» προσέθεσε και σημείωσε ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί και δείπνο εργασίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: